Operation Mincemeat

Επιχείρηση Κιμάς

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 128'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Madden

Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Rufus Wright, Ruby Bentall

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Στις αρχές του 1943, οι Συμμαχικές δυνάμεις έχουν επικρατήσει στη Βόρεια Αφρική και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, την απόβαση στη Σικελία. Φοβούμενοι πως οι Γερμανοί θα τους περιμένουν και θα έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, οι επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπίας εκπονούν ένα πανούργο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ένας νεκρός άνδρας θα ξεβραστεί στις ακτές της Ισπανίας, έχοντας μαζί του πλαστά σχέδια για μια υποτιθέμενη απόβαση στην Ελλάδα. Επικεφαλής της ομάδας που θα φέρει σε πέρας την αποστολή είναι ο συνταγματάρχης Ewen Montagu (Colin Firth), ένας άνδρας που θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή και την οικογένειά του προκειμένου να επικεντρωθεί στο σχέδιο.

Η "Επιχείρηση Κιμάς" αποτελεί μια αληθινή αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έχει εμπνεύσει στο παρελθόν ακόμα μία, θαυμάσια ταινία. Ο λόγος για το «The Man Who Never Was» (1956) του Αγγλου σκηνοθέτη Ronald Neame. Συνιστούμε να έχετε δει την παλαιότερη ταινία πριν παρακολουθήσετε το «Operation Mincemeat», όχι γιατί χρειάζεται να γνωρίζετε εκ των προτέρων πληροφορίες, αλλά γιατί θα καταλάβετε πιο εύκολα τι πάει τόσο στραβά με την ταινία του John Madden («Shakespeare in Love», 1998).

Ο Madden είναι ένας σκηνοθέτης καλαίσθητων δραμάτων, συνήθως εποχής, όπου το βάρος πέφτει στην καλλιτεχνική αρτιότητα. Γι' αυτό και τα σκηνικά, τα κοστούμια, η φωτογραφία και οι φωτισμοί είναι πάντα άκρως επιτυχημένα στις ταινίες του. Αντίθετα, η ίδια η σκηνοθεσία είναι σχεδόν πάντα άνευρη, επίπεδη και εντελώς απρόσωπη, προβλήματα από τα οποία ζημιώνεται ανεπανόρθωτα το νέο του φιλμ.

Το σενάριο της ταινίας θέτει ως στόχο να αφηγηθεί με τρόπο στρωτό, γραμμικό και ακαδημαϊκά ορθό τα γεγονότα. Μένει ασφυκτικά πιστό στην ιστορική ακρίβεια, σημείο στο οποίο αυτή η ταινία τα καταφέρνει καλύτερα από τη δημιουργία του 1956. Το σινεμά, όμως, δεν είναι απλά και μόνο ιστορικό ντοκουμέντο. Έχει τη δυνατότητα, όταν χρειάζεται, να επεμβαίνει στην ιστορική αλήθεια, προκειμένου να τη μετατρέπει σε ολοκληρωμένη μυθοπλασία, η οποία θα προσφέρει συγκίνηση και σασπένς στο κοινό. Έτσι, ενώ η ταινία του Neame έπαιρνε σημαντικές ελευθερίες ως προς τους χαρακτήρες και την αφηγηματική παράταξη των γεγονότων, αυτή του Madden διστάζει να απομακρυνθεί από την πραγματικότητα, με εξαίρεση το, εκβιαστικά τοποθετημένο στο σενάριο, love story που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο από τους βασικούς χαρακτήρες.

Το παραπάνω πρόβλημα, σε συνδυασμό με την εντελώς μονότονη προσέγγιση του Madden, είναι που καθιστούν το «Operation Mincemeat» μια ανιαρή ταινία που δεν έχει τίποτα παραπάνω να μας δείξει από μια καλλωπισμένη αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων. Κι είναι κρίμα, γιατί με αυτό το καστ και ένα συγκεκριμένο σεναριακό εύρημα, στο οποίο θα αναφερθούμε λίγο πιο κάτω, θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλή ταινία. Οι Colin Firth, Matthew McFayden και Kelly McDonald κάνουν καλή δουλειά, και στην ορθή καθοδήγησή τους έγκειται το μόνο πραγματικό επίτευγμα του Madden σε αυτή την ταινία. Την παράσταση, εντούτοις, κλέβει ο Johnny Flynn σε ρόλο - έκπληξη.

Κι εδώ περνάμε στο προαναφερθέν σεναριακό εύρημα που δίνει στο έργο το αληθινό ενδιαφέρον του. Ο Flynn υποδύεται ένα νεαρό αξιωματικό, υφιστάμενο του Colin Firth, με όνομα Ian Fleming. Ναι, ο μετέπειτα συγγραφέας του James Bond ήταν μέλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρακολούθησε από κοντά την "Επιχείρηση Κιμάς" και οι σκηνές που τον βλέπουμε να περιπλανιέται στο εργαστήριο Q ή να περιγράφει γιατί αποκαλεί τον προϊστάμενό του "Μ" φέρνουν έντονα Bond vibes. Κρίμα που αυτό το εύρημα δεν αξιοποιείται περισσότερο από το σενάριο, ώστε να καταστήσει το φιλμ συναρπαστικό.

Το μόνο θετικό με αυτή την ταινία είναι, ενδεχομένως, το γεγονός ότι οι νεότεροι θεατές θα ακούσουν και, ίσως, θα αναζητήσουν το «The Man Who Never Was». Εκείνη ήταν μια ανώτερη ταινία, που αξίζει να επανεκτιμηθεί. Δε θέλουμε να ανήκουμε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι "δε γυρίζονται πια τέτοιες ταινίες", πολύ φοβόμαστε όμως ότι στην περίπτωση του «Operation Mincemeat» κάτι τέτοιο δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-05-2022  |  Διανομή: Tanweer

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.