Memory

Η Μνήμη Του Δολοφόνου

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 104'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Martin Campbell

Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Monica Bellucci, Guy Pearce, Ray Stevenson, Taj Atwal

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Alex Lewis (Liam Neeson) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος διάσημος για την ακρίβεια με την οποία φέρνει σε πέρας τις αποστολές του. Αντιμέτωπος με μεγάλο ηθικό δίλημμα, ο Alex αρνείται να διεκπεραιώσει μια δουλειά που πάει κόντρα στις αρχές του και αποφασίζει να βρει και να σκοτώσει τους ανθρώπους που τον προσέλαβαν πριν τον εντοπίσει ο πράκτορας του FBI Vincent Serra (Guy Pearce). Ο τελευταίος έχει προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση, μιας και στόχος των εργοδοτών του Alex ήταν ένα ανήλικο κοριτσάκι που είχε την προστασία του. Ο Alex, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας καθώς βρίσκεται στην αρχή της νόσου Alzheimer.

Λίγοι μήνες πέρασαν από το «Blacklight» και ιδού άλλη μια ταινία με τον Liam Neeson. Μπορεί η προηγούμενη εμφάνισή του να έγινε για χάρη μιας από τις χειρότερες ταινίες του ταλαντούχου πρωταγωνιστή, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το «Memory», remake μιας παλιότερης δανέζικης ταινίας, το οποίο υπογράφει σκηνοθετικά ο αξιόπιστος Martin Campbell. Ο Campbell είναι ο άνθρωπος στον οφείλουμε την αναγέννηση δύο franchise: "ανέστησε" δύο φορές τον James Bond σκηνοθετώντας τα «Goldeneye» (1995) και «Casino Royale» (2006), ενώ γύρισε και εκείνο το ωραιότατο «The Mask of Zorro» (1998). Καλός οιωνός ενόψει της συνεργασίας του με τον Neeson.

Πράγματι, η εν λόγω ταινία είναι μια από τις καλύτερες στις οποίες έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια ο ηθοποιός. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, το «Memory» είναι ένα θρίλερ εκδίκησης παλιάς σχολής, με πληρωμένους δολοφόνους, αδιάφθορους μπάτσους που πάνε κόντρα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα, πλούσιους μεγιστάνες που ελέγχουν όλη την πόλη. Πρόκειται, κοντολογίς, για ένα στιβαρό νεο - νουάρ, όπου τα όρια σωστού και λάθους είναι δυσδιάκριτα, οι ήρωες δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά πάντα γκρίζο, και ο "καλός" συχνά έχει τον ίδιο στόχο με τον "κακό" μέσα στο σενάριο.

O Liam Neeson και ο Guy Pearce είναι πολύ καλοί στους ρόλους τους και αναπτύσσουν μεταξύ τους θαυμάσια χημεία. Ο πρώτος υποδύεται πειστικά έναν κουρασμένο, με προβλήματα υγείας, δολοφόνο κι ο δεύτερος έναν αστυνομικό που συνειδητοποιεί πως η επιβολή της δικαιοσύνης είναι σχεδόν ουτοπία. Οι δυο τους, αν και βρίσκονται σε δύο εντελώς αντίθετες πλευρές του νόμου, συγκλίνουν και καταλήγουν να είναι άσπονδοι σύμμαχοι. Κι αν αρχικά φαίνεται πως η ταινία είναι άλλο ένα έργο γραμμένο για να αναδείξει τον Neeson, περιμένετε μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο, όπου γίνεται σαφές ότι ο Vincent Serra, του Guy Pearce, είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας, και μαζί ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας της. Το φιλμ κορυφώνεται σε ένα φινάλε που θα διχάσει ως προς το μήνυμά του, όπως πρέπει να συμβαίνει με κάθε καλή ταινία εκδίκησης.

Αντίθετα με τους Liam Neeson και Guy Pearce, η Monica Belucci, που υποδύεται την "κακιά" της υπόθεσης, δεν πείθει. Αυτό οφείλεται τόσο στην ερμηνεία της ηθοποιού όσο και στη σεναριακή ανάπτυξη του χαρακτήρα της. Η Belucci δεν τσαλακώνεται καθόλου, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας που υποδύεται να φαντάζει εντελώς καρικατουρίστικος και ελάχιστα απειλητικός. Ίσως, όμως, να μη φταίει τόσο η ηθοποιός - η οποία, αποδεδειγμένα, είναι πολύ καλή - αλλά το σενάριο που την παρουσιάζει αρκετά μονοδιάστατη. Η απόπειρα να δοθεί κάτι σαν backstory για τον χαρακτήρα, μέσω του γιου της, δεν πετυχαίνει να του προσδώσει περισσότερες της μίας διαστάσεις.

Παρά τις κατά τόπους υπερβολές και την παραπάνω σεναριακή και ερμηνευτική αδυναμία, το «Memory» είναι μια ταινία που βρίσκεται ένα σκαλί πιο πάνω από τη μέση παραγωγή με πρωταγωνιστή το Liam Neeson των τελευταίων ετών. Είναι ψυχαγωγική, έχει ωραία κι ενδιαφέρουσα πλοκή, ως επί το πλείστον καλές ερμηνείες και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Οι σκηνές δράσης είναι καλογυρισμένες και παράλληλα αποφεύγουν την αχρείαστη φασαρία, διατηρώντας για τον Neeson τον τίτλο του action star της διπλανής πόρτας. Χάρη στην, πάντα αξιόπιστη, σκηνοθετική σφραγίδα του Campbell, έχουμε να κάνουμε με ένα φιλμ που προσφέρεται για μια αποδραστική, ανάλαφρη έξοδο στο σινεμά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-04-2022  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.