Fantastic Beasts: The Secrets Of Dumbledore

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 142'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Yates

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Mads Mikkelsen

Κείμενο: Θανάσης Γεντίμης

Ο καθηγητής Albus Dumbledore (Jude Law) ξέρει ότι ο πανίσχυρος Σκοτεινός μάγος Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο του κόσμου των μάγων. Μην μπορώντας να τον σταματήσει από μόνος του, εμπιστεύεται τον μάγο - ζωολόγο Newt Scamander (Eddie Redmayne), ο οποίος πρέπει να ηγηθεί μιας ετερόκλητης ομάδας μάγων, μαγισσών και μαγικών πλασμάτων σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου θα αντιμετωπίσουν παλιά και νέα τέρατα καθώς και τη λεγεώνα των ακολούθων του Grindelwald. Με το διακύβευμα της μάχης αυτής να είναι τόσο σημαντικό, ο Dumbledore και ο Scamander θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν την ευφυία τους πλάι στις μαγικές τους ικανότητες.

Το πρόβλημα με το franchise των "Φανταστικών Ζώων" είναι το ίδιο που ταλαιπωρεί τα περισσότερα franchises του σύγχρονου σινεμά, από την τριλογία «Hobbit» μέχρι το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel - ευτυχώς, το σύμπαν του «Star Wars» την έχει γλιτώσει και παραμένει αψεγάδιαστο για την ώρα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε μια παλιά, αλλά άκρως λειτουργική λαϊκή ρήση: "βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι". Έτσι, λοιπόν, αφού ο Peter Jackson ξεχείλωσε το «Hobbit» σε τρεις καλές πλην ανοικονόμητες ταινίες, τώρα ο David Yates και η Warner ξεχειλώνουν το ακόμα μικρότερο βιβλίο της J. K. Rowling «Fantastic Beasts» σε πέντε ολόκληρα φιλμ, από τα οποία το «Fantastic Beasts: The Secrets Of Dumbledore» είναι το τρίτο κεφάλαιο. Κι αν αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολα περνάει η ώρα κατά την παρακολούθησή του, τρέμουμε να σκεφτούμε τι θα συμβεί με τα δύο επερχόμενα κεφάλαια.

Ο Yates, ο άνθρωπος που έφερε το απαραίτητο σκοτάδι στο κινηματογραφικό σύμπαν της Rowling, δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα ως προς τη σκηνοθετική του ματιά, τουλάχιστον όμως μας προσφέρει άλλη μια ευχάριστη περιπλάνηση στο συναρπαστικό αυτόν κόσμο. Μια σημαντική προσθήκη συναντάμε στα σεναριακά credits της ταινίας. Όπως ίσως θυμάστε, οι δύο ταινίες που προηγήθηκαν έφεραν την αποκλειστική σεναριακή υπογραφή της Rowling, κάτι που δεν αποδείχθηκε ευεργετικό, μιας και η συγγραφέας δεν προέκυψε τόσο καλή στη συγγραφή σεναρίων όσο είναι στη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Για τις ανάγκες της τρίτης ταινίας, λοιπόν, η παραγωγή ζήτησε την επιπρόσθετη βοήθεια του Steve Kloves, του σεναριογράφου που συνέβαλε στις περισσότερες ταινίες της σειράς Harry Potter, κι οποίος εδώ συν - υπογράφει το σενάριο με τη Rowling.

Σαν αποτέλεσμα του παραπάνω, το «Fantastic Beasts: The Secrets Of Dumbledore» είναι ελαφρώς καλύτερο και οπωσδήποτε πιο ψυχαγωγικό από τις δύο προηγούμενες ταινίες. Αν και παραμένει ανοικονόμητο, σε σημεία ανιαρό και αδικαιολόγητα μεγάλο σε διάρκεια, το φιλμ διαθέτει κομμάτια όπου η δράση είναι καθηλωτική και οι χαρακτήρες "ζωντανοί". Οι μάχες είναι πιο θεαματικές, ενώ ακόμα κι η σκηνοθεσία δεν μοιάζει να λειτουργεί συνέχεια στον αυτόματο πιλότο, όπως στις δύο ταινίες που προηγήθηκαν. Αν στις επόμενες ταινίες ο Kloves αφεθεί να δουλέψει μόνος του, χωρίς τη Rowling, ίσως να μιλήσουμε επιτέλους για μια πραγματικά καλή ταινία στο σύμπαν των "Φανταστικών Ζώων".

Φυσικά, το μεγάλο, εξω - κινηματογραφικό κυρίως θέμα της ταινίας είναι η ερμηνεία του Mads Mikkelsen, ο οποίος αντικατέστησε τον Johnny Depp στο ρόλο του Grindelwald, μετά τις κατηγορίες που προέκυψαν εις βάρος του τελευταίου περί κακοποίησης της πρώην συντρόφου του. Ασχέτως με την εγκυρότητα αυτών των κατηγοριών, που τα "δικαστήρια των social media" έχουν παραβλέψει πως είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και όχι των κινηματογραφικών studio, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο, εξαιρετικός κατά τ' άλλα, Depp ήταν μια άστοχη επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο. Στο «Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald», την προηγούμενη ταινία, ήταν ίσως το χειρότερο στοιχείο μιας ήδη κάτω του μετρίου ταινίας. Ο Mikkelsen, από την άλλη, είναι έκτακτος για αυτόν το ρόλο. Ο Grindelwald του είναι ένας villain που, αν το σενάριο των επόμενων ταινιών τον χειριστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε αξέχαστο χαρακτήρα, εφάμιλλο ενός Voldemort.

Αν και έχει ελαττώματα που μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε με πολλές επιφυλάξεις το κατά πόσον ήταν απαραίτητο το ξεχείλωμα αυτής της ιστορίας σε πέντε ταινίες, το «Fantastic Beasts: The Secrets Of Dumbledore» αφήνει χαραμάδες ελπίδας, πως ίσως εκεί στη Warner κατάλαβαν τι πάει στραβά. Μένει να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τις δύο ταινίες που ακολουθούν, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσον το μαγικό σύμπαν της Rowling έχει ακόμη πράγματα να δώσει, κινηματογραφικά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-04-2022  |  Διανομή: Tanweer  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.