Copshop

Copshop

Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Joe Carnahan

Πρωταγωνιστούν: Gerard Butler, Frank Grillo, Alexis Louder, Toby Huss, Chad L. Coleman

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Διασχίζοντας ολομόναχος την έρημο της Nevada με ένα γεμάτο σφαίρες όχημα, ο απατεώνας Teddy Murretto (Frank Grillo) καταστρώνει ένα σχέδιο απελπισίας για να γλιτώσει από τον φονικό εκτελεστή Bob Viddick (Gerard Butler): επιτίθεται στην αστυνομικό Valerie Young (Alexis Louder) με σκοπό να συλληφθεί και να φυλακιστεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Όμως η φυλακή δεν μπορεί να προστατεύσει τον Murretto για πολύ. Ο Viddick καταφέρνει να φυλακιστεί κι αυτός στο ίδιο τμήμα, περιμένοντας στο διπλανό κελί την κατάλληλη στιγμή ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Όταν η άφιξη ενός άλλου δολοφόνου (Toby Huss) περιπλέκει την κατάσταση, το αστυνομικό τμήμα παραδίδεται στο χάος.

Στη νέα ταινία του, ο λίαν αξιόλογος σκηνοθέτης Joe Carnahan («The Grey») είναι φανερά επηρεασμένος από κλασικές ταινίες όπως το «Rio Bravo» (1959) του Howard Hawks, ή από το «Assault on Precinct 13» (1976) του John Carpenter. Ολόκληρη σχεδόν η δράση της ταινίας, εκτός από την εισαγωγή, λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα μικρό, σχετικά απομονωμένο αστυνομικό τμήμα, ανάμεσα σε αστυνομικούς και κρατούμενους. Το «Copshop» είναι από εκείνες τις ταινίες που δεν ενδιαφέρονται να καινοτομήσουν ιδιαίτερα, αλλά προσπαθούν να πουν μια αρχετυπική ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και, σε μεγάλο βαθμό, τα καταφέρνει.

Φυσικά, όποιος θεατής επισκεφθεί την αίθουσα προβολής του «Copshop» με σκοπό να δει τι μηνύματα έχει το έργο, θα μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που εγκατέλειψε το σπίτι του. Το φιλμ του Carnahan είναι μια καθαρά ψυχαγωγική ταινία, που προσφέρει θέαμα, άφθονο πιστολίδι, κοφτερές ατάκες και ασταμάτητο χαβαλέ, καθώς και μεγάλες ποσότητες στιλιζαρισμένης βίας στα πρότυπα του σινεμά του Quentin Tarantino. Κανένα πρόβλημα, ο κινηματογράφος είναι και αυτό. Όσο ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος, το συνεργείο κι οι ηθοποιοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, εμείς οφείλουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να μην αντιμετωπίζουμε αυτές τις ταινίες ως ένα κατώτερο είδος σινεμά που απευθύνεται σε κατώτερου επιπέδου θεατές.

Η σκηνοθεσία του Carnahan εδώ είναι αρκετά καλή. Υπάρχουν στιγμές που νιώθει κανείς ότι ο σκηνοθέτης δίνει περισσότερη βαρύτητα στο να συνθέσει ωραία, στιλάτα κάδρα παρά στο να αφηγηθεί την ιστορία του, όμως στον αντίποδα η ταινία περιέχει μερικές συναρπαστικές σκηνές δράσης που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βλέπεις μια ταινία και σε κρατούν καθηλωμένο στο κάθισμά σου. Η πρώτη συνάντηση των δύο εχθρών στα κελιά, το πρώτο πιστολίδι, η τελική σεκάνς καταδίωξης μέσα στο αστυνομικό τμήμα είναι κομμάτια που αποδεικνύουν την ικανότητα του σκηνοθέτη στο ντεκουπάζ και στο στήσιμο απολαυστικών μαχών.

Σεναριακά, η ταινία πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας και επανάληψη, αλλά τουλάχιστον είναι ενδιαφέρουσα καθ'όλη τη διάρκειά της. Αν έχει δει κανείς μια ταινία όπως το «Assault on Precinct 13» πιθανότατα θα καταλάβει από την αρχή πώς περίπου θα εξελιχθεί και θα κορυφωθεί το «Copshop». Η ιστορία μοιάζει να αποτελεί απλά την αφορμή ώστε οι δύο κεντρικοί ήρωες να ξεστομίσουν τις καλογραμμένες ατάκες τους και ώστε οι σκηνές δράσης να έχουν ένα διαλογικό διάλειμμα. Επίσης, οι διαρκείς ανατροπές κάπου γίνονται αυτοσκοπός και κουράζουν, με αποτέλεσμα να είναι και προβλέψιμες. Πάντως, η σχετικά μικρή διάρκεια της ταινίας (107 λεπτά) δεν της επιτρέπει να γίνει ανιαρή.

Ο Frank Grillo και ο Gerard Butler, που είναι γεννημένοι για τέτοιους ρόλους, δείχνουν να το διασκεδάζουν. Κι αν ο δεύτερος έχει παίξει τόσο πολλές φορές ανάλογους ρόλους που δίνει πλέον την εντύπωση ότι παίζει τον εαυτό του, ο Grillo είναι αυτός που κλέβει την παράσταση και αποδεικνύει πόσο καλός είναι στο σινεμά δράσης. Συνδυάζει την απαραίτητη εκφορά λόγου με το εξαιρετικό body acting, δεν έχει ανάγκη τις comic relief ατάκες προκειμένου να αποδώσει και είναι πειστικός από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου.

Το «Copshop» είναι καλοφτιαγμένο, διασκεδαστικό σινεμά του χαβαλέ και της απόδρασης. Σε αντίθεση με το πρόσφατο «Ambulance» του Michael Bay, όμως, ο σκηνοθέτης του δεν καταφεύγει σε εφετζίδικες λήψεις για να μας εντυπωσιάσει, αλλά το κάνει μέσα από την άψογα στημένη δράση. Αν ψάχνετε, λοιπόν, μια ταινία που μπορεί να προσφέρει ένα ευχάριστο, ανώδυνο δίωρο, προσέλθετε και δε θα μετανιώσετε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-04-2022  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.