Ambulance

Ασθενοφόρο

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 136'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Bay

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza Gonzalez, Garret Dillahunt, Keir O'Donnell

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) είναι οικογενειάρχης στο σημερινό Λος Αντζελες και πρώην πεζοναύτης. Ο γιος του πάσχει από καρκίνο και ο Will χρειάζεται απεγνωσμένα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα. Μην μπορώντας να βρει αλλιώς τα χρήματα, απευθύνεται στον αδελφό του, τον Danny (Jake Gyllenhaal), ο οποίος του προτείνει να ληστέψουν μια τράπεζα. Ο Will δέχεται απρόθυμα την πρόταση του αδελφού του, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαν σχεδιάσει και τα δύο αδέλφια αναγκάζονται να κλέψουν ένα ασθενοφόρο, να κρατήσουν όμηρο τη νοσοκόμα που βρίσκεται σε αυτό (Eiza Gonzalez) και να προσπαθήσουν να διαφύγουν, τη στιγμή που ολόκληρη η αστυνομία της πόλης τους καταδιώκει, αποφασισμένη να τους συλλάβει με κάθε κόστος.

Το «Ambulance» είναι μια ταινία του Michael Bay. Όσοι έχουν δει έστω μία ακόμη ταινία του σκηνοθέτη, καταλαβαίνουν ότι σε αυτή την πρόταση συνοψίζονται όλα όσα θα γραφτούν πιο αναλυτικά παρακάτω. Για όσους δεν είχαν αυτή την τύχη, διευκρινίζουμε: ο Michael Bay είναι ο σκηνοθέτης μεγάλων blockbuster επιτυχιών των '90s, όπως τα δύο πρώτα «Bad Boys», το «The Rock» και το «Armageddon», αλλά και των πέντε ταινιών «Transformers» που μας επιτέθηκαν πριν κάποια χρόνια. Το στιλ του κυριαρχείται από γρήγορο μοντάζ, αμερικανικές σημαίες, σκηνές δράσης όπου δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται, αμερικανικές σημαίες, εκκωφαντικό ήχο, αμερικανικές σημαίες, στομφώδη μουσική, απλοϊκά μηνύματα, εκβιαστική συγκίνηση και αμερικανικές σημαίες. Αν γνωρίζεις όλα τα παραπάνω και τα έχεις αποδεχτεί πριν δεις μια ταινία του, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περάσεις καλά. Ούτε και να θυμάσαι τις ταινίες του για πολύ καιρό.

Στην αρχή, η ταινία δείχνει ενδιαφέρουσα. Μας παρουσιάζει έναν καθημερινό άνθρωπο που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα, για το οποίο απαιτούνται χρήματα. Ως εδώ, το έργο έως και σε ξαφνιάζει ευχάριστα, μιας και πιστεύεις ότι θα δεις μια ταινία με κοινωνική κριτική, προβληματισμό, τροφή για σκέψη και λίγη δράση ως συνοδευτικό. Στη δεύτερη σκηνή, αρχίζει να σκηνοθετεί ο Michael Bay.

Έτσι, λοιπόν, επί κάτι παραπάνω από δύο ώρες γινόμαστε μάρτυρες ενός ασταμάτητου κυνηγητού, σκηνοθετημένου στη διαπασών. Ο Bay έχει στο μυαλό του μια εξτραβαγκάντζα αδιάκοπης δράσης, δεν κατανοεί όμως πως ακόμα και μια ταινία αυτού του είδους θέλει εναλλαγές στον τόνο και το ρυθμό, προκειμένου να είναι πραγματικά απολαυστική. Ίσως φιλοδοξία του σκηνοθέτη να ήταν ένα σύγχρονο «Speed», όμως ούτε κατά διάνοια δεν αγγίζει την κατασκευαστική ιδιοφυία της ταινίας που γύρισε ο Jan de Bont το 1994. Τι κι αν επιστρατεύει εντυπωσιακές κινήσεις της κάμερας, τι κι αν την τοποθετεί στον ουρανό, τι κι αν μας δείχνει τα πιο εντυπωσιακά αμάξια να συγκρούονται και να εκρήγνυνται συνεχώς... Το «Ambulance» από ένα σημείο και μετά απευθύνεται αποκλειστικά σε θεατές με διάσπαση προσοχής.

Το παράδοξο είναι πως η ταινία έχει ένα αξιοπρεπές σενάριο. Σύμφωνοι, η πλοκή χρειαζόταν συμμάζεμα, η διάρκεια των 136 λεπτών είναι αδικαιολόγητη και κουραστική (κυρίως εξαιτίας της σκηνοθεσίας), εύκολες λύσεις υπάρχουν, όμως η ιστορία έχει ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και η δανέζικη ταινία στην οποία βασίστηκε το έργο είχε, αν μη τι άλλο, ένα πολλά υποσχόμενο premise. Στα χέρια ενός πραγματικά ταλαντούχου σκηνοθέτη, ίσως το «Ambulance» να γινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ταινία δράσης.

Αυτός, πιθανότατα, ήταν κι ο λόγος που ώθησε τον Jake Gyllenhaal να εμπλακεί στο project. Διαβάζοντας το σενάριο, θα σχημάτισε την εντύπωση πως θα προέκυπτε μια καλή ταινία, γι' αυτό και έδωσε όλο του το ταλέντο. Η ερμηνεία του είναι το καλύτερο στοιχείο της ταινίας και, τελικά, ο μόνος λόγος να την παρακολουθήσει κανείς. Ο Gyllenhaal λογάριασε, δυστυχώς, χωρίς τον σκηνοθέτη. Παράλληλα, οι ερμηνείες των υπόλοιπων μελών του καστ είναι τόσο κοινότοπες και άνευρες που οι χαρακτήρες τους καταλήγουν εντελώς αδιάφοροι.

Το «Ambulance» είναι μια σαχλαμαροειδής ταινία που προσφέρει μονάχα εκκωφαντικό χαβαλέ. Κακομονταρισμένη και κακοσκηνοθετημένη, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις λιγότερο ευτυχείς στιγμές στη φιλμογραφία του πρωταγωνιστή. Ακόμα και για τα δεδομένα του σκηνοθέτη της, πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία. Ταινίες όπως το «The Rock», μαζί με τα πολλά ελαττώματά τους, είχαν τουλάχιστον ένα μεράκι στην κατασκευή τους. Εδώ, έχουμε έναν σκηνοθέτη που νομίζει πραγματικά πως μπορεί να μας καθηλώσει δείχνοντας μας πλάνα από drone. Το λες και θλιβερό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-03-2022  |  Διανομή: Tulip  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.