Turning Red

Πάντα Στο Κόκκινο

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Domee Shi

Πρωταγωνιστούν: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Hyein Park, Maitreyi Ramakrishnan

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η Mei Lee είναι μια γεμάτη αυτοπεποίθηση 13χρονη κοπέλα διχασμένη ανάμεσα στην ανάγκη της να ικανοποιεί συνεχώς τη χειριστική μητέρα της και την επιθυμία να αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα, όπως επιβάλλει το ηλικιακό της στάδιο. Η μητέρα της, η Ming, ελέγχει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της και τις συναναστροφές της. Σε μια έκρηξη οργής, όμως, η Mei Lee θα ανακαλύψει πως έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο, κόκκινο πάντα, κάθε φορά που τα συναισθήματά της την κυριεύουν. Αν και στην αρχή πανικοβάλλεται, σύντομα θα ανακαλύψει πως αυτή η πλευρά του εαυτού της της αρέσει, ενώ θα μάθει ορισμένα μυστικά της μητέρας της που αγνοούσε εντελώς.

Η Pixar έχει τη μαγική, σχεδόν, ικανότητα να σε γοητεύει, να σε συγκινεί και να σε αγγίζει συναισθηματικά εκεί που δεν το περιμένεις. Ακόμα και οι ήσσονος σημασίας στιγμές της - αν δεχθούμε πως υφίστανται τέτοιες - είναι από κάθε άποψη υπέροχες, συγκινητικές και πρωτότυπες. Ποιος θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για μια ταινία σαν το «Turning Red», άραγε; Σίγουρα όχι η περιγραφή της πλοκής, που θυμίζει κάθε άλλη ταινία της Pixar. Όμως εκεί ακριβώς κρύβεται η μαγεία: η θαυματουργός εταιρεία εφαρμόζει πάντα την ίδια συνταγή, παραλλάσσοντάς την όμως με τρόπο τέτοιο, ώστε είναι αδύνατο να νιώσεις επανάληψη. Αντίθετα, κάθε προβολή ταινίας της Pixar είναι μια γλυκιά επιστροφή στο σπίτι.

Το «Turning Red» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, μια ιστορία χειραφέτησης και μια αλληγορία για την ανάγκη κάθε ανθρώπου να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα, να κάνει τις δικές του επιλογές και να αυτονομηθεί. Όλοι μας έχουμε ανάγκη την έγκριση των μεγαλύτερων, έρχεται όμως μια στιγμή που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε εμείς οι ίδιοι αυτοί που θα καθορίσουμε την πορεία της ζωής μας. Όλοι μας κρύβουμε ένα "κόκκινο πάντα" μέσα μας, και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για αυτό, όχι να το καταπιέζουμε και να το κρύβουμε. Παράλληλα, το νέο φιλμ της Pixar μπορεί να ιδωθεί και ως μια δημιουργία στα πλαίσια του female empowerment, εντελώς διαφορετική όμως από τις άλλες ταινίες αυτής της τάσης. Οι αρσενικοί χαρακτήρες εδώ δεν είναι μισητοί, αντίθετα ο τρόπος που παρουσιάζεται ο χαρακτήρας του πατέρα είναι από μόνος του συγκινητικός.

Το έργο είναι, ακόμη, ένα από τα πιο τολμηρά της Pixar. Δε φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα, για την ενηλικίωση των κοριτσιών και να χρησιμοποιήσει λέξεις όπως "sexy". Παράλληλα, η εικονογραφία που υιοθετεί σε ορισμένες σκηνές θυμίζει ταινία τρόμου. Ας μην παρεξηγηθούμε, το «Turning Red» είναι μια ταινία που απευθύνεται και σε παιδιά (πρωτίστως σε αυτά), όμως δεν κάνει εκπτώσεις στους προβληματισμούς της. Είναι ένα φιλμ που μπορούν να απολαύσουν εξίσου οι ενήλικες συνοδοί των ανηλίκων θεατών.

Η Domee Shi, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει μόνη της μια ταινία της Pixar, κάνει φανταστική δουλειά. Το animation είναι για άλλη μια φορά εντυπωσιακό και άρτιο καλλιτεχνικά. Τα χρώματα είναι υπέροχα, η κινησιολογία των χαρακτήρων και της κάμερας υποδειγματική, ο σχεδιασμός του πάντα πανέμορφος. Όπως προαναφέρθηκε, η σκηνοθέτρια αντλεί έμπνευση από πολλές πηγές, μεταξύ αυτών οι ταινίες τρόμου αλλά και οι ασιατικές ταινίες εποχής. Δε θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίζαμε το συγκεκριμένο φιλμ ως ένα "monster movie", μόνο που εδώ το "τέρας" δεν είναι απαραίτητα απειλητικό. Αντίθετα, μπορεί να γίνει πολύ φιλικό και καλοσυνάτο αν ο άνθρωπος το χειριστεί σωστά.

Το "Turning Red" κερδίζει αυτόματα μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραγωγές της Pixar. Αρτιο κατασκευαστικά, γεμάτο ωραία μηνύματα που ποτέ δεν γίνονται κραυγαλέα, τρυφερό και συγκινητικό, είναι υπόδειγμα ταινίας για όλη την οικογένεια. Οφείλουν να το δουν τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες, ειδικά όσοι είναι γονείς.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-03-2022  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.