Cyrano

Συρανό Ντε Μπερζεράκ

Μιούζικαλ  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 123'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Joe Wright

Πρωταγωνιστούν: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn, Monica Dolan

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Cyrano de Bergerac (Peter Dinklage) είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Από τη μια εντυπωσιάζει τους πάντες χάρη στις ικανότητές του στην ξιφομαχία και δεν υπάρχει άνδρας σε ολόκληρη τη Γαλλία που να τολμά να τα βάλει μαζί του χωρίς δισταγμό. Παράλληλα, ο Cyrano είναι και δεινός ρήτορας, ο λόγος του είναι εξίσου δυνατός με τα χτυπήματά του με το ξίφος. Ωστόσο, ο ίδιος αισθάνεται μειονεκτικά λόγω της εμφάνισής του, μιας και πάσχει εκ γενετής από νανισμό. Έτσι, θεωρεί πως δεν αξίζει την αγάπη της Roxanne (Haley Bennett), της νεαρής γυναίκας με την οποία είναι ερωτευμένος. Οπότε, ενθαρρύνει τον Christian (Kelvin Harrison Jr.), ένα νεαρό στρατιώτη με τον οποίο είναι ερωτευμένη η Roxanne, να τη διεκδικήσει.

Το θεατρικό έργο του Edmond Rostand "Cyrano de Bergerac" ήταν μεγάλη επιτυχία στην εποχή του και συνεχίζει να καθηλώνει το κοινό του θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου. Ο τελευταίος έχει γνωρίσει πολλές διασκευές του θεατρικού, με πιο γνωστές αυτές του Michael Gordon από το 1950 κι εκείνη του Jean - Paul Rappeneau από το 1995. Το καινούργιο που έχει να κομίσει η μεταφορά που σκηνοθέτησε ο Αγγλος Joe Wright («Atonement», «The Darkest Hour») έγκειται αφενός στο γεγονός ότι πρόκειται για μια μιούζικαλ εκδοχή της κλασικής ιστορίας, αφετέρου στο ότι ο κεντρικός ήρωας δεν έχει μεγάλη μύτη, όπως στο θεατρικό, αλλά είναι νάνος.

Τα μηνύματα περί διαφορετικότητας και αληθινής αγάπης έχουν, ευτυχώς, μείνει ίδια. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, μιας και αυτά είναι που εξασφάλισαν στο θεατρικό εξαρχής τη διαχρονική, πανανθρώπινη απήχησή του. Δεν απομένει, λοιπόν, στους συντελεστές αυτής της ταινίας, που βασίζεται στο ομότιτλο μιούζικαλ του Broadway, παρά να μας αποδείξουν ότι μια ακόμη διασκευή όντως είναι απαραίτητη. Ίσως το άκουσμα ενός μιούζικαλ κάποιος να είχε ενστάσεις ως προς την αναγκαιότητα μιας τέτοιας διασκευής. Κι όμως, δέκα λεπτά από την ταινία θα είναι αρκετά ώστε να αλλάξουν γνώμη ακόμα και στον πιο δύσπιστο.

Μετά από την αποτυχία της χειρότερης, ίσως, ταινίας της φιλμογραφίας του, του περυσινού «The Woman in the Window» (2021), ο Joe Wright επανέρχεται σε μεγαλύτερη φόρμα από ποτέ. Στήνει χορογραφίες που κοιτούν στα μάτια τις καλύτερες στιγμές του κλασικού χολιγουντιανού μιούζικαλ. Σκηνοθετεί διαλογικές σκηνές άψογου ρυθμού, υποδειγματικού ντεκουπάζ και εξαιρετικής διεύθυνσης ηθοποιών. Τέλος, φτιάχνει σκηνές μάχης που κόβουν την ανάσα με την εντυπωσιακή κατασκευή τους. Από κάθε άποψη, ο Αγγλος σκηνοθέτης φαίνεται δοσμένος με πάθος και όλο του το ταλέντο σε αυτή την ταινία.

Σε σεναριακό επίπεδο, η ταινία ακολουθεί την παραδοσιακή δομή του θεατρικού έργου και του μιούζικαλ στο οποίο βασίζεται. Περισσότερο, όμως, κι από τα διαλογικά μέρη ή την ίδια τη δραματουργία, αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα τραγούδια. Το soundtrack του «Cyrano» φέρει την υπογραφή των National, και κάθε ένα από τα ουκ ολίγα τραγούδια της ταινίας μας πείθει ότι αυτό είναι το μιούζικαλ που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε. Το καστ, επίσης, είναι εξαιρετικό. Ο Peter Dinklage ("Game of Thrones", «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri») αναλαμβάνει για πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο σε mainstream κινηματογραφική παραγωγή και δίνει μια θαυμάσια ερμηνεία στο ρόλο του Cyrano. Οι Haley Bennett και Kelvin Harrison Jr είναι πολύ καλοί, ενώ τον "κακό" της υπόθεσης τον ερμηνεύει ο, πάντα απολαυστικός, Ben Mendelsohn.

Το «Cyrano» είναι ένα μιούζικαλ που μελλοντικά θα διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές του είδους για τον 21ο αιώνα. Διατηρεί τα διαχρονικά μηνύματα του θεατρικού έργου στο οποίο βασίζεται, συστήνοντάς τα παράλληλα σε ένα ευρύτερο, σύγχρονο κοινό που μπορεί να έρθει, μέσω της ταινίας αυτής, για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Rostand. Είναι εντυπωσιακό σε κάθε πτυχή της κατασκευής του, είναι αφηγηματικό σινεμά που ανοίγει την αγκαλιά του προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα δεν κάνει καμία έκπτωση στο καλλιτεχνικό όραμα των συντελεστών του. Μια από τις καλύτερες ταινίες του Joe Wright και ένα έργο που επιβάλλεται να δουν (στη μεγάλη οθόνη, αν είναι δυνατό) όλοι οι λάτρεις των μιούζικαλ, και όχι μόνο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-03-2022  |  Διανομή: Tulip  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.