Wrath Of Man

Ένας Οργισμένος Αντρας Εκδικείται

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 119'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Guy Ritchie

Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Holt McCallany, Josh Hartnett, Jeffrey Donovan, Andy Garcia

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο "Η" (Jason Statham) είναι ένας μυστηριώδης, λιγομίλητος άνδρας που δουλεύει στο αστυνομικό σώμα, ως φύλακας ενός οχήματος φορτωμένου με χρήματα. Στη διάρκεια μιας απόπειρας ληστείας του οχήματος, αφήνει άφωνους τους συναδέλφους του με τις ικανότητές του, καθώς εξουδετερώνει ουσιαστικά μόνος του τους ληστές. Οι συνάδελφοι του "H" αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός ο άνδρας για τον οποίο δεν έχουν κατορθώσει να μάθουν τίποτα, στο μικρό διάστημα που ανήκει στην υπηρεσία τους. Σύντομα, εντούτοις, θα μάθουν τα προσωπικά κίνητρα του "H" και το λόγο για τον οποίο αποφάσισε να ενταχθεί στην αστυνομία.

Το «Wrath of Man» βασίζεται σε μια γαλλική ταινία, με τίτλο «Le Convoyeur», η οποία κυκλοφόρησε μερικά χρόνια πριν και έκανε αξιοσημείωτη επιτυχία στη χώρα της. Το αμερικανικό remake δεν είναι ούτε η ταινία που περιμένει κανείς από τον Guy Ritchie, ούτε η ερμηνεία που προσδοκεί από τον Jason Statham. Ο γράφων δεν υπήρξε ποτέ λάτρης κανενός από τους δύο, όμως το συγκεκριμένο φιλμ αξίζει, δίχως υπερβολή, μια θέση ανάμεσα στις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ παλαιάς κοπής, με σαφείς επιρροές από τα αμερικανικά νουάρ, τις ταινίες του Tarantino, αλλά και το σινεμά του Jean-Pierre Melville. Το μοτίβο ενός μοναχικού άνδρα, που κρύβει ένα σοβαρό μυστικό από το παρελθόν του το οποίο καθοδηγεί όλες του τις πράξεις, είναι διαχρονικό και μπορεί να συγκινήσει θεατές ανά τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για το μοτίβο της εκδίκησης που, όπως θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια του φιλμ, κατευθύνει επίσης τον ήρωα.

Η ταινία του Ritchie είναι μια βραδυφλεγής μελέτη της ψυχοσύνθεσης ενός ανθρώπου που έχει χάσει ό,τι πολυτιμότερο είχε στη ζωή του και αγωνίζεται, μόνος εναντίον όλων, να εκδικηθεί αυτούς που του το προξένησαν. Για σπάνια φορά σε ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη, τον πρώτο λόγο έχει η εξέλιξη του κεντρικού χαρακτήρα και όχι το στιλ ή οι φρενήρεις ρυθμοί. Από πολλές απόψεις, το «Wrath of Man» είναι μια στιγμή ωριμότητας για τον Ritchie.

Χωρίς να χάνει την ικανότητά του να στήνει ατμοσφαιρικά κάδρα και δίχως να αποποιείται την ιδιότητα ενός μετρ της στιλιζαρισμένης βίας, ο σκηνοθέτης ρίχνει το βάρος στην ιστορία και υιοθετεί ένα ρυθμό πιο αργό από ό,τι μας έχει συνηθίσει στις ταινίες του. Οι σκηνές δράσης είναι αρκετές, το πιστολίδι ικανοποιητικό, όμως η σκηνοθεσία δε δίνει την εντύπωση πως βρισκόμαστε σε πάρκο αναψυχής. Κάθε σφαίρα που πέφτει και κάθε πτώμα που παρουσιάζεται στο δρόμο του ήρωα έχει λόγο ύπαρξης.

Σεναριακά, η ταινία παίρνει το χρόνο της πριν ξεδιπλώσει όλα της τα μυστικά. Διατηρεί το μυστήριο γύρω από τον πρωταγωνιστή όσο ακριβώς χρειάζεται και οδηγεί την ιστορία σε μια καταιγιστική, λυτρωτική κλιμάκωση. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν τις στιγμές τους, ενώ ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ίσως ο πιο καλογραμμένος σε όλη τη φιλμογραφία του Ritchie.

Ο Jason Statham, επίσης, δίνει την ωραιότερη ερμηνεία της καριέρας του. Λιτός, ουσιαστικός και λιγομίλητος, ο ηθοποιός φαίνεται επιτέλους να παίρνει στα σοβαρά το ρόλο του και το έργο στο οποίο παίζει. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, μιας και στο άκουσμα του ονόματος του συγκεκριμένου ηθοποιού κανείς δε θα περίμενε μια τόσο πλήρη, ώριμη και, τολμούμε να πούμε, μελβιλική ερμηνεία εκ μέρους του. Περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, οι Ritchie και Statham ενώθηκαν ξανά και μας χάρισαν ίσως την πιο χορταστική αστυνομική περιπέτεια του 2021.

Το «Wrath of Man» είναι ένα μικρό κινηματογραφικό διαμάντι που αξίζει να δείτε στη μεγάλη οθόνη. Αν και στο εξωτερικό κυκλοφόρησε στις αρχές του 2021, στη χώρα μας έφτασε με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου. Ας είναι. Έστω και με αυτή την αργοπορία, είμαστε τυχεροί που μας δίνεται η ευκαιρία να το απολαύσουμε στη σκοτεινή αίθουσα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-02-2022  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.