Dune

Dune

Επιστημονικής Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 155'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa

Κείμενο: Αλεξία Μεράκου

Σε ένα σύμπαν στο μακρινό μέλλον, ο Δούκας Leto Atreides (Oscar Isaac), ηγέτης του Οίκου των Ατρειδών που εδρεύει στον πλανήτη Κάλανταν, καλείται από τον Αυτοκράτορα να μεταφέρει την οικογένεια και τον στρατό του στον πλανήτη Αρράκις -γνωστό και ως Dune- προκειμένου να αναλάβει τη διοίκησή του. Ο Οίκος που διοικούσε για πολλά χρόνια τον πλανήτη αναγκάζεται να τον εγκαταλείψει, γεγονός που εξοργίζει τον ηγέτη του, Βαρώνο Harkonnen (Stellan Skarsg?rd). Ο Αρράκις αποτελεί πηγή μεγάλου πλούτου και δύναμης λόγω του "μπαχαρικού", της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία, που βρίσκεται μόνο εκεί. Όταν ο Δούκας φτάνει στον Αρράκις με τη Λαίδη Jessica (Rebecca Ferguson) και τον γιό τους Paul (Timothee Chalamet), οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο νεαρός διάδοχος θα πρέπει να αγωνιστεί για να επιβιώσει και να επικρατήσει στον αφιλόξενο Αρράκις που κρύβει πολλούς κινδύνους στις ερήμους του: γιγάντια σκουλήκια της άμμου αλλά και τον αυτόχθονα λαό των Φρέμεν που εχθρεύεται όσους καταδυναστεύουν τον πλανήτη.

Η ταινία είναι πολυαναμενόμενη από τους θαυμαστές του σκηνοθέτη Denis Villeneuve, τους φίλους του είδους της επιστημονικής φαντασίας, όσους έχουν διαβάσει και αγαπούν το βιβλίο Dune και, ειδικά, όσους τυχαίνει να εμπίπτουν και στις τρεις προηγούμενες κατηγορίες. Όμως, δυστυχώς, το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Είναι λίγες οι απολαύσεις και περισσότερα τα στοιχεία που εμποδίζουν την ταινία να "απογειωθεί". Στα θετικά μετράμε τα εκπληκτικά σκηνικά και τα οπτικά εφέ που εντυπωσιάζουν και μας προσφέρουν όμορφες εικόνες από έναν πρωτόγνωρο κόσμο.

Το πολυάριθμο cast διάσημων ή, έστω, αναγνωρίσιμων ηθοποιών που αναλαμβάνουν ακόμα και μικρότερους ρόλους αποτελεί πόλο έλξης για ένα ευρύτερο κοινό αλλά, ταυτόχρονα, αποσπά την προσοχή. Για παράδειγμα, βλέπουμε τον Javier Bardem αντί να παρακολουθούμε τον Stilgar, τον αρχηγό των Φρέμεν που υποδύεται, και εστιάζουμε στην Charlotte Rampling και όχι στον ρόλο που ενσαρκώνει. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο σενάριο που δεν καταφέρνει να σκιαγραφήσει ικανοποιητικά τους χαρακτήρες. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Κάποιες σκηνές επαναλαμβάνονται χωρίς να προσθέτουν κάτι καινούριο στην ταινία, και οι θεατές δέχονται έναν καταιγισμό από πληροφορίες (προκειμένου να μεταφερθούν στον κόσμο που δημιούργησε το 1965 ο συγγραφέας του Dune, Frank Herbert) οι οποίες δεν ενσωματώνονται αρμονικά στην πλοκή.

To Dune του Denis Villeneuve είναι σαν ένα γκουρμέ γεύμα με πιάτα που δείχνουν υπέροχα αλλά υστερούν σε γεύση.

Και κάτι τελευταίο: η ταινία δεν μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ολόκληρο το Dune, το πρώτο από τα έξι βιβλία της επικής σειράς του Herbert. Οπότε ελπίζουμε να γυριστεί και το Dune 2 για να απολαύσουμε, τουλάχιστον, το επιδόρπιο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-10-2021  |  Διανομή: Tanweer  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.