The Courier

Ο Κατάσκοπος Του Ψυχρού Πολέμου

Μυστηρίου  |  Παραγωγή: 2020  |  Διάρκεια 112'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Dominic Cooke

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Angus Wright

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Βρισκόμαστε στην Αγγλία της δεκαετίας του '60, την εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Πίσω από τις επίσημες πολιτικές δηλώσεις και διαβουλεύσεις, ένα καλοστημένο δίκτυο κατασκόπων ελέγχει τη μοίρα του κόσμου. Ο Σοβιετικός πράκτορας Oleg Penkovsky (Merab Ninidze), ανήσυχος για την ασφάλεια της ανθρωπότητας και βλέποντας την απειλή ενός ολέθριου πυρηνικού πολέμου να πλησιάζει, απευθύνεται στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η MI6, σε συνεργασία με τη CIA, θα αναζητήσει ένα μεσάζοντα στις διαπραγματεύσεις με τον Penkovsky και θα τον βρει στο πρόσωπο του Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), ενός πωλητή που δεν έχει ιδέα από κατασκοπία, γι' αυτό και είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος, μιας και κανείς δε θα τον υποψιαστεί.

Το «The Courier» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικά έμπειρου Dominic Cooke, τέσσερα χρόνια μετά το «On Chesil Beach», το ντεμπούτο του που βασιζόταν στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ian McEwan. Πρόκειται για ένα κατασκοπικό θρίλερ παλαιάς κοπής, που αναπλάθει επιτυχημένα όχι μόνο το σκηνικό, τα κοστούμια και τα αυτοκίνητα της εποχής (δεκαετία του '60), αλλά και την ατμόσφαιρα των αντίστοιχων φιλμ της εποχής. Το ύφος του «The Courier» βρίσκεται, βέβαια, εγγύτερα σε αυτό ενός Harry Palmer (χαρακτήρας που ερμήνευσε ο sir Michael Caine), ίσως και ενός John Le Carre, παρά σε αυτό των ταινιών James Bond. Η δράση δε λείπει, το σασπένς είναι παρόν σε κάθε σχεδόν σκηνή της ταινίας, όμως στον πυρήνα αυτού του έργου βρίσκονται οι χαρακτήρες, οι σχέσεις ανάμεσά τους και, πρωτίστως, η σχέση τους με την Ιστορία.

Μολονότι η τρίτη πράξη του φιλμ λοξοδρομεί, πλατειάζει και ρέπει ελαφρά προς το κλισέ, το «The Courier» παραμένει σε όλη του τη διάρκεια ένα ενδιαφέρον και, με εξαίρεση το προαναφερθέν κομμάτι, αριστοτεχνικό θρίλερ. Ο Benedict Cumberbatch δίνει άλλη μια έξοχη ερμηνεία στον πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδυόμενος έναν απλό άνθρωπο που μπλέκεται στα γρανάζια μιας μηχανής την οποία δεν κατανοεί - κι εδώ είναι που το έργο, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της μίας πλευράς, χάνει την ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη, άμεσα κλασική δημιουργία.

Η Jessie Buckley υποδύεται τη γυναίκα του Greville, ρόλος που αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακριβώς εκεί όπου το φιλμ αρχίζει να ολισθαίνει, δηλαδή στην τρίτη πράξη. Αυτό που κυριολεκτικά διασώζει το συγκεκριμένο κομμάτι της ταινίας δεν είναι άλλο από την ερμηνεία της χαρισματικής αυτής ηθοποιού, η οποία μετά το «I'm Thinking of Ending Things» του Charlie Kaufman και τη συμμετοχή της στην τέταρτη σεζόν του τηλεοπτικού "Fargo" επιβεβαιώνει πως ήρθε για να μείνει, όντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες ηθοποιούς.

Δείγμα στρωτού, αφηγηματικού σινεμά ωραίας κατασκευής, το «The Courier» είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε στη μεγάλη οθόνη. Είναι ψυχαγωγική, έχει ωραίους χαρακτήρες, έκτακτες ερμηνείες και την ικανότητα να μας μεταφέρει στην εποχή που διαδραματίζεται με τρόπο καθηλωτικό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-07-2021  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.