Luca

Λούκα

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Enrico Casarosa

Πρωταγωνιστούν: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Saverio Raimondo, Maya Rudolph

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

O Luca είναι ένα νεαρό ψάρι που έχει την ιδιότητα, όταν βγαίνει στη στεριά, να μεταμορφώνεται σε άνθρωπο. Οι γονείς του δεν του επιτρέπουν να πλησιάζει στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά εκείνος ονειρεύεται μια ζωή στη στεριά. Παρέα με τον νέο του φίλο, Alberto, ο Luca θα βγει στη στεριά, στην Ιταλική Ριβιέρα, για να ζήσει ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά, μακαρόνια και βόλτες με τη χειροποίητη βέσπα του φίλου του. Δεν είναι, όμως, προετοιμασμένος για την καχυποψία των ανθρώπων, από τους οποίους πρέπει να κρύψει την αληθινή του ταυτότητα, αλλιώς εκείνοι θα τον περάσουν για τέρας και θα τον εξοντώσουν.

Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar έχουν την ικανότητα να μας συγκινούν ακόμα κι όταν δεν είναι αριστουργηματικές, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ολοκαίνουργια δημιουργία της εταιρείας, το «Luca». Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, λουσμένη στο φως του ιταλικού ήλιου, αρκετά κοντά στη σεναριακή λογική των ταινιών ενός Hayao Miyazaki, και πάντοτε με τον ακαταμάχητο συνδυασμό εντυπωσιακού animation, καλοστημένης δράσης και συγκινητικών μηνυμάτων της Pixar.

Ο Enrico Casarosa πραγματοποιεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία αναπλάθοντας ένα τμήμα της πατρίδας του, της Ιταλίας, με θαυμάσια προσοχή στη λεπτομέρεια και πολλές σινεφίλ αναφορές. Το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο δεδομένου ότι η ταινία καλείται να αναπαραστήσει τόσο τον υποθαλάσσιο κόσμο, όσο και αυτόν της στεριάς. Για καλή μας τύχη, τα καταφέρνει έξοχα και στις δύο περιπτώσεις. Έτσι, το «Luca» γίνεται ένα ακόμη διαχρονικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που αξίζει να απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη.

Όχι ότι απουσιάζουν οι αδυναμίες από την ταινία, μιας και έχουμε μπροστά μας ένα θέμα που η Pixar έχει θίξει σε προηγούμενες παραγωγές της ξανά και ξανά, ορισμένες φορές μάλιστα με περισσότερη ακόμα έμπνευση. Τα πρώτα είκοσι, περίπου, λεπτά του έργου κυλούν λίγο μονότονα και προβλέψιμα, προτού η ιστορία πάρει για τα καλά εμπρός και κερδίσει το ενδιαφέρον μας. Ακόμα κι αυτές οι ενστάσεις, όμως, ξεπερνιούνται αν αναλογιστεί κανείς αυτό ακριβώς που ειπώθηκε στην αρχή του κειμένου: ότι η Pixar, χάρη στην ιδιοφυία των καλλιτεχνών της και την ευαισθησία των θεμάτων της, καταφέρνει πάντα να μας συγκινεί, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, χαρίζοντάς μας παραμύθια με αποδεδειγμένη αντοχή στο χρόνο και ικανότητα να ενώνουν κάτω από την ίδια κινηματογραφική εμπειρία εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-07-2021  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.