Nomadland

Η Χώρα Των Νομάδων

Δραματική  |  Παραγωγή: 2020  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Chloe Zhao

Πρωταγωνιστούν: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Gay DeForest, Patricia Grier

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η Fern (Frances McDormand) είναι μια γυναίκα γύρω στα 60, που ζει μόνη μετά το θάνατο του άνδρα της. Όταν η βιομηχανική πόλη στην οποία κατοικεί καταρρέει οικονομικά, η Fern αποφασίζει να πάρει το φορτηγάκι της και όλα της τα υπάρχοντα και να ξεκινήσει μια διαδρομή χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, ζώντας σαν νομάς στη σύγχρονη Αμερική. Σε αυτό το ταξίδι, θα συναντήσει κι άλλους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και μέσα από τη συναναστροφή μαζί τους θα συνειδητοποιήσει πως το σπίτι κάθε ανθρώπου είναι λιγότερο οι τέσσερις τοίχοι που τον στεγάζουν και περισσότερο οι αναμνήσεις που κουβαλά μαζί του.

Η Chloe Zhao, μια από τις ανερχόμενες φωνές του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, απέσπασε πολύ εγκωμιαστικές κριτικές χάρη στην προηγούμενη ταινία της, «The Rider» (2017), γεγονός που ώθησε πολλούς θεατές να ανακαλύψουν και το πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο της, «Songs My Brothers Taught Me» (2015). Κάπως έτσι, η Zhao έστρεψε το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό της, με τις προσδοκίες για το επόμενο βήμα της να είναι υψηλές. Η επιλογή της να μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο της Jessica Bruder δε θα μπορούσε να τη δικαιώσει περισσότερο, μιας και το «Nomadland» όχι απλά ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δύο προηγούμενες ταινίες της, αλλά απέσπασε πλήθος βραβείων, ξεκινώντας από το Χρυσό Λιοντάρι του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας και φτάνοντας στις υποψηφιότητες των Oscar. Παράλληλα, η ταινία αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή της Frances McDormand στις οσκαρικές υποψηφιότητες, τρία χρόνια μετά τη βράβευσή της για την ταινία «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» το 2017. Η ηθοποιός δίνει εδώ άλλη μια μεγάλη ερμηνεία, η οποία τελικά της έφερε και το μεγάλο βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου.

Το «Nomadland» συνεχίζει την παράδοση του αμερικανικού σινεμά στις ταινίες με ήρωες που περιπλανώνται στις αχανείς εκτάσεις της χώρας τους. Από τα κλασικά γουέστερν ως τα road movies του '70 και από εκεί στην ταινία της Zhao, ελάχιστα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι απόκληροι της αμερικανικής κοινωνίας. Η Fern είναι μια ηρωίδα που επιλέγει να ζήσει στο δρόμο, εκεί που κανείς δε θα τη θεωρήσει loser. Την περιπλάνησή της η Zhao την κινηματογραφεί με δέος απέναντι στο τοπίο της αμερικανικής επαρχίας, με τις γωνίες λήψης και το μοντάζ να φέρνουν στο νου τις ταινίες του Terrence Malick. Υπάρχουν κάποια σημεία όπου η αφήγηση λίγο πλατειάζει, εύκολα τα παραβλέπεις όμως, χάρη στην αυθεντική, αβίαστη συγκίνηση που βγάζει το σύνολο της ταινίας, και ιδιαίτερα το λιτό φινάλε της. Με την τρίτη της μόλις ταινία, η Chloe Zhao επιβεβαιώνει πως ήρθε για να μείνει και μας κάνει να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για κάθε επόμενη δουλειά της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-05-2021  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.