Green Book

Το Πράσινο Βιβλίο

Δραματική  |  Παραγωγή: 2018  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Peter Farrelly

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov

Κείμενο: Μαριάννα Ράντου

O Tony Lip (Viggo Mortensen) είναι ο σωφέρ του κυρίου Don Shirley (Mahershala Ali). Με τον άξεστο και πολυλογά Tony Lip οδηγό και τον ευγενή και εξεζητημένο συνθέτη Don Shirley στο πίσω κάθισμα, θα διασχίσουν με το αυτοκίνητο τον βαθύ Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του '60, όπου ο ρατσισμός ήταν (κυριολεκτικά) νόμος. Οι δύο τους ταξιδεύουν έχοντας ως οδηγό το "Πράσινο Βιβλίο", την έκδοση που καταγράφει τα ελάχιστα καταλύματα και εστιατόρια που ήταν τότε ασφαλή για τους μαύρους. Κι όλα θα ήταν απλούστερα εάν, όπως θα ήταν το αναμενόμενο την εποχή εκείνη, ο σωφέρ (και "κατώτερος" κοινωνικά) ήταν Μαύρος και ο επίσημος φιλοξενούμενος του πίσω καθίσματος ήταν Λευκός.

Όμως στο «Green Book» συμβαίνει το αντίθετο: Ο Tony Lip είναι ένας λευκότατος ιταλομερικάνος μεροκαματιάρης του Μπρονξ (πορτιέρης τη νύχτα, πάτερ φαμίλιας τη μέρα και εν ανάγκη σωφέρ για κάποιους μήνες) - ένας συμπαθής τυπάκος, κάπως μπαγασάκος και ελαφρώς ρατσιστάκος. Ο "δόκτωρ" Don Shirley, από την άλλη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευκατάστατος, ραφινάτος, ευγενής και κοσμικός αφροαμερικανός πιανίστας και συνθέτης, που ζει απομονωμένος σε ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν, απορροφημένος από την μουσική του. Η συνύπαρξή τους στο πολύμηνο road drip-περιοδεία δεν μοιάζει εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερα αυτονόητη, ούτε εύκολη. Κι όμως, ύστερα από διάφορες αναποδιές και περιπέτειες, θα προκύψει απροσδόκητα διδακτική - και για τους δυο τους.

Το «Green Book» είναι μια ταινία απλή. Σχετικά απλή σαν σύλληψη - το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει γραφτεί από τον γιο του Tony Lip, ο οποίος εκτελεί και χρέη παραγώγου. Απλή στην εκτέλεση - ο σκηνοθέτης Peter Farelly (γνωστός από τις εξωφρενικές του κωμωδίες ως σκηνοθετικό δίδυμο με τον αδερφό του την δεκαετία του '90 και του '00) επιλέγει να κινηματογραφήσει τους δύο ήρωες του χωρίς πολλές φιοριτούρες, απλώς αξιοποιώντας τις εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών του. Απλή σαν ιστορία: Το ταξίδι του Tony Lip και του doc έχει μεν απρόοπτα, αλλά δεν έχει πραγματικές δυσκολίες ή έντονες δραματικές κορυφώσεις. Και απλή σαν μήνυμα: όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε, εάν κάνουμε λίγη προσπάθεια να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο. Και είναι μια ταινία εύκολη. Στην σύλληψη, στην εκτέλεση - και σίγουρα στην παρακολούθηση.

Και εάν τα τελευταία χρόνια μας έχουν λείψει ταινίες που είναι εύκολες, απλές και ευχάριστες χωρίς να είναι απλοϊκές, όπως και ταινίες που βασίζονται στην αφήγηση για να περάσουν ένα μήνυμα με τρόπο εύπεπτο και κινηματογραφικά όμορφο (χωρίς το μήνυμα να πνίγει την ιστορία), το «Green Book» δεν παύει να αφήνει την αίσθηση μιας ταινίας που στην προσπάθειά της να μην προσβάλλει κανέναν και να ευχαριστήσει τους πάντες παραείναι "στρογγυλεμένη". Το αποτέλεσμα δεν είναι, βέβαια, λιγότερο διασκεδαστικό ή ευχάριστο, ωστόσο μοιάζει να περιορίζει την ταινία μην επιτρέποντάς της να αφήσει ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα στον θεατή από αυτό του περιστασιακού crowd pleaser.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-01-2019  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.