The Killing Of A Sacred Deer

Ο Θάνατος Του Ιερού Ελαφιού

Δραματική  |  Παραγωγή: 2017  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan, Alicia Silverstone, Raffey Cassidy

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Ο Steven (Colin Farrell) είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Anna (Nicole Kidman), μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο. Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, τη δεκατετράχρονη Kim (Raffey Cassidy) και τον δωδεκάχρονο Bob (Sunny Suljic). Όμως ο Steven έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα φιλική σχέση με τον Martin (Barry Keoghan), ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα. Θα έλεγε κάποιος ότι ο Steven έχει πάρει το αγόρι υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο γιατρός αποφασίζει να συστήσει τον Martin στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, αναστατώνοντας τον κόσμο τους.

"Σκέψου προς στιγμήν, εάν θυσιάσης την κόρην σου ποίας άραγε ευχάς θα προφέρεις κατά τας στιγμάς της θυσίας; ποίον δώρον θα ζητήσης παρά της θεάς σφάζων το τέκνον σου; [...] Όταν δ' επανέλθης εις το Αργος, νομίζεις ότι θα εναγκαλισθής τότε τα τέκνα σου; Όχι, τούτο πλέον θα ήναι διά σε αδύνατον. Διότι ποίον εκ των τέκνων σου θα σε ατενίση τότε μετά στοργής, αφού θα φοβήται μήπως το φονεύσης και αυτό, προτιμών αυτό των άλλων;" (Ιφιγένεια εν Αυλίδι, του Ευρίπιδη, μετάφραση Ι. Φραγκιά)

Ο μύθος της Ιφιγένειας είναι η ραχοκοκαλιά της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου. Το "ιερό ελάφι" του τίτλου δεν είναι άλλο από το ιερό ελάφι της Αρτεμης, το όποιο, σύμφωνα με τον μύθο, σκότωσε κατά λάθος ο βασιλιάς Αγαμέμνονας εξαγριώνοντας την θεά του Ολύμπου, και υποχρεώνοντάς τον να υποστεί την υπέρτατη, αδιανόητη τιμωρία για να την εξευμενίσει: να θυσιάσει το ίδιο του το παιδί.

Στο φιλμ του Λάνθιμου δεν υπάρχει ελάφι, δεν υπάρχει θεά του Ολύμπου, δεν υπάρχει βασιλιάς. Υπάρχει όμως το λάθος, η τιμωρία και η θυσία. "Είναι όλα συμβολικά", όπως θα αναφέρει με κατάμαυρο σαρκασμό ένας από τους χαρακτήρες σε μια κομβική (και ανατριχιαστική) στιγμή της ταινίας.

Ο άτυχος βασιλιάς στην ιστορία των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου είναι ο Steven (Colin Farrell), ένας πετυχημένος καρδιοχειρουργός, που ζει με την τέλεια οικογένειά του σε ένα αξιοζήλευτο σπίτι στα προάστια. Οι συνάδελφοι του τον θαυμάζουν, η γυναίκα του (Nicole Kidman) είναι εκθαμβωτική, τα δυο παιδιά του υποδειγματικά. Όμως στη ζωή του υπάρχει και μια ιδιόρρυθμη παρουσία, μια φαινομενικά αθώα αλλά και ανεξήγητα άβολη φιλία με ένα νεαρό αγόρι (o εκπληκτικός Barry Keoghan), το οποίο ο ίδιος φαίνεται να προσκαλεί στη ζωή του, κι αυτό αρπάζει την ευκαιρία να εισβάλλει σε αυτήν όλο και πιο επιθετικά, όλο και πιο απελπισμένα, όλο και πιο διαβρωτικά. Ασκώντας μια μαγνητική έλξη σε όλα τα μέλη της οικογένειας (που θυμίζει την απόκοσμη παρουσία του Επισκέπτη στο "Θεώρημα" του Pasolini), προσκολλάται σαν ξενιστής στη ζωή του Steven και αυτό που έμοιαζε στην αρχή σαν κάποια μακρινή, απροσδιόριστη ανησυχία, μετατρέπεται ξαφνικά σε ρητή απειλή, μια θεία τιμωρία για ένα λάθος του παρελθόντος. Ο Steven θα κληθεί να απαντήσει, σαν άλλος Αγαμέμνονας, σε ένα αδιανόητο δίλημμα - και να βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες της επιλογής του.

To «The Killing of a Sacred Deer» είναι μια αρχαιοελληνική τραγωδία ντυμένη σαν ταινία τρόμου του Stanley Kubrick. Οι αναφορές στον τελευταίο είναι πολλές - άλλες εκούσιες, όπως η υποβλητική αφίσα (που μοιάζει να παραπέμπει στον μονόλιθο από το «2001: A Space Odyssey») και τα πλάνα και η μουσική επένδυση που μοιάζουν βγαλμένα από το «The Shining» - και άλλες ακούσιες, όπως η όλη παρουσία της Nicole Kidman, που μοιάζει σαν να συνεχίζει με φυσικότητα τον προ 15ετίας ρόλο της στο «Eyes Wide Shut».

Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά δεμένο και υποβλητικό θρίλερ, που σε ταράζει βαθιά καθώς το παρακολουθείς και σε αφήνει μουδιασμένο όταν βγεις από την αίθουσα, και όπου το αναπόφευκτο "weird" των προηγούμενων ταινιών των Λάνθιμου-Φιλίππου αποτελεί περισσότερο από ποτέ αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Το τρομερό συγγραφικό δίδυμο δεν θα μπορούσε βεβαίως να αφήσει τον αμέριμνο θεατή χωρίς μερικά από τα προσφιλή του οπτικά "ηλεκτροσόκ" (όπως η σοκαριστική για τους απροετοίμαστους πρώτη σκηνή της ταινίας) ούτε χωρίς τις απαραίτητες δόσεις μαύρου χιούμορ, ακόμη και στις πιο σκληρές και άγριες στιγμές, βάζοντας έτσι την απαραίτητη - και πλέον απολύτως αναγνωρίσιμη - προσωπική σφραγίδα στην πιο μεγαλεπήβολη έως τώρα ταινία του.

Το χειροκρότημα που επικάλυψε τις λίγες αποδοκιμασίες στην πρώτη προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών επιβεβαιώνει το αυτονόητο: η νέα ταινία του Λάνθιμου θα διχάσει και θα ξενίσει (αν και ενδεχομένως λιγότερο από όσο οι προηγούμενές του), αλλά χωρίς αμφιβολία θα κερδίσει, δικαίως, τον σεβασμό μιας πολύ μεγάλης μερίδας του κοινού.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-11-2017  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.