Manchester By The Sea

Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα

Δραματική  |  Παραγωγή: 2016  |  Διάρκεια 137'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kenneth Lonergan

Πρωταγωνιστούν: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges, Gretchen Mol

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Ο Lee Chandler (Casey Affleck) είναι ένας μελαγχολικός και οξύθυμος άνδρας που βγάζει τα προς το ζην ως επιστάτης σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων της Βοστώνης. Μια μέρα ένας οικογενειακός φίλος των ενημερώνει πως ο αδελφός του (Kyle Chandler), ο οποίος έπασχε από χρόνια ασθένεια, υπέστη καρδιακή προσβολή. Ο Lee επιστρέφει στην πατρική του πόλη, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνει να αποχαιρετίσει τον αδελφό του που πεθαίνει στο νοσοκομείο. Ακόμα σοκαρισμένος από την είδηση ο Lee μαθαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του (Lucas Hedges). Μόνο που η απόφαση αυτή δεν θα είναι εύκολη, καθώς εκείνος έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι ικανός να αναλάβει ένα τέτοιο καθήκον και να αντιμετωπίσει το επίπονο παρελθόν που τον συνδέει με την κωμόπολη στην οποία μεγάλωσε, το μελαγχολικό Manchester by the Sea.

Η τελευταία ταινία του (δικαίως) αγαπημένου των κριτικών σεναριογράφου και σκηνοθέτη Kenneth Lonergan είναι σύνθετη μέσα στην εξαιρετική απλότητά της: ξεκινά αφηγούμενη αργά, με μη γραμμικό τρόπο, σχεδόν σπασμωδικά, την ζωή ενός απλού, μάλλον αδιάφορου πρωταγωνιστή. Η ανιαρή καθημερινότητα του Lee σπάει από αναμνήσεις ηλιόλουστες και ξέγνοιαστες, που όμως μοιάζουν συγχρόνως στιγματισμένες από κάτι απροσδιόριστα σκοτεινό, κάτι που τον αποσυντονίζει και τον κάνει να συμπεριφέρεται μηχανικά, σχεδόν απάνθρωπα. Βήμα-βήμα, μαθαίνουμε ότι ολόκληρη η ζωή του Lee περιστρέφεται γύρω από μια ανείπωτη τραγωδία, από την οποία, όπως συνειδητοποιούμε, έχει αποδεχθεί ότι δεν θα ξεφύγει ποτέ. Τα δυσάρεστα νέα μοιάζουν για αυτόν με προαναγγελθείσα είδηση, και η προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συνεχώς ξεπροβάλλουν μπροστά του μοιάζει με προδιαγεγραμμένη ήττα, την οποία δεν έχει πια την δύναμη να προσπαθήσει να ανατρέψει.

Ο Lee (του εξαιρετικά εκφραστικού Casey Affleck) περιφέρει τον εαυτό του ανάμεσα στους ανθρώπους σαν ανοιχτή πληγή που ο ίδιος δεν θα της επιτρέψει να κλείσει ποτέ - κι αυτό κάνει το «Manchester by the Sea» σκληρό, επώδυνο, σε στιγμές σχεδόν ασφυκτικό. Ωστόσο, οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Lee (ο ζωηρός ανιψιός, τον οποίο υποδύεται υποδειγματικά ο νεαρός-έκπληξη Lucas Hedges, και η πρώην σύζυγός του που υποδύεται η Michelle Williams) σφύζουν από ζωή, παρά τις μικρές και μεγάλες τραγωδίες που έχουν υποστεί: ερωτεύονται, λένε αστεία, προχωρούν, γνωρίζουν άλλους ανθρώπους, ελπίζουν - κι αυτό κάνει το «Manchester by the Sea» τρυφερό, αληθινό, πραγματικό και ανθρώπινο. Είναι αυτή η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ζωή και την τραγωδία που κάνει το «Manchester by the Sea» μια σπουδαία ταινία, που θα μπορούσε να την έχει αφηγηθεί ένας από τους μεγάλους αμερικανούς δραματουργούς του 20ου αιώνα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-02-2017  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.