CinemaNews.gr - All About Movies
Συνεντεύξεις
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο J.J. Abrams είπε ότι ήθελε η ταινία να δείξει τον άνθρωπο πίσω από τον πράκτορα. Πιθανώς αυτό σου δίνει περισσότερα για να λογαριάσεις σαν ηθοποιός;

Γιατί να σκηνοθετήσει ο J.J.;

Τον σκεφτόσουν πραγματικά για να σκηνοθετήσει το «Mission: Impossible III» σ' εκείνο το σημείο;

Οπότε άλλαξες τις ημερομηνίες έναρξης και έκανες το «War of the Worlds» πρώτα;

Και πώς τα πήγε;

Είναι μια μεγάλη ταινία για την πρώτη σου φορά ως σκηνοθέτης"

Πώς πήγε η συνεργασία μεταξύ σας;

Ανέφερες τη συνεργασία σου με τον Steven και τώρα αυτή με τον J.J. Είναι μια δημιουργική συνεργασία σαν κι αυτή με το σκηνοθέτη σου απαραίτητη στον τρόπο με τον οποίο θες να δουλεύεις;

Τι είναι αυτό όταν παίζεις τον Ethan Hunt το οποίο σε κάνει να επιστρέφεις σ' αυτόν;

Πες μου για τη Michelle Monaghan. Είναι ένα μεγάλο ξεκίνημα για κείνη. Γιατί τη διάλεξες για το ρόλο;

Έχεις δουλέψει με τον Philip Seymour Hoffman παλαιότερα οπότε ήξερες ότι έπαιρνες έναν καλό ηθοποιό στην περίπτωση αυτή"

Γύριζες σε τοποθεσίες σ' όλο τον κόσμο. Το απολαμβάνεις αυτό;
 

Tom Cruise (1)

CinemaNews.gr: Ο J.J. Abrams είπε ότι ήθελε η ταινία να δείξει τον άνθρωπο πίσω από τον πράκτορα. Πιθανώς αυτό σου δίνει περισσότερα για να λογαριάσεις σαν ηθοποιός;

Tom Cruise: Ναι, το εύρος του χαρακτήρα είναι τεράστιο. Ο J.J. απλά μου έδωσε ένα θαυμάσιο χαρακτήρα, έγραψε ένα θαυμάσιο χαρακτήρα και είναι μια πρόκληση συναισθηματικά και σωματικά και πολύ δυναμική σε όλα αυτά τα μέτωπα. Είναι μια ιστορία των άκρων, ξέρεις, αλλά είναι και πολύ προσωπική επίσης. Θα μπορούσε να είναι στοχαστική στη ζωή όταν την παρατηρήσεις.


CinemaNews.gr: Γιατί να σκηνοθετήσει ο J.J.;

Tom Cruise: Θα σου πω την ιστορία. Ο Steven (Spielberg) και εγώ δουλεύαμε στο «War of the Worlds» και συναντούσαμε κάποιους σεναριογράφους. Έτσι, η Paula (Wagner), ο Steven κι εγώ πήγαμε να συναντήσουμε τον J.J. για να συζητήσουμε σχετικά με το να γράψει το «War of the Worlds» και μέσα σε δυο λεπτά ήξερα ότι μου άρεσε. Γνώριζα τη δουλειά του αλλά το ίδιο σημαντικά μου άρεσε και αυτός, είναι πολύ χαρισματικός και έξυπνος και, ξέρεις, πολύ εύκολος. Και μετά ήταν κάτι που απλά έγινε, ξέρεις, δημιουργικά, απλά αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί και τον πήγα. Καθώς έφευγα η γραμματέας του ήρθε έξω και μου έδωσε τον πρώτο κύκλο του 'Alias' το οποίο δεν είχα δε ποτέ πριν. Κι έτσι, δούλευα στο «War of the Worlds» και αυτός κατέληξε να μην μπορεί να το γράψει γιατί δούλευε σε άλλα πράγματα.

Μία νύχτα ήμουν στο ράντσο μου στο Κολοράντο, όπου πηγαίνω μερικές φορές να κάνω δουλειά, και βάζω την κασέτα με το 'Alias'. Αρχισα να βλέπω τον πιλότο, τον οποίο είχε σκηνοθετήσει ο J.J., και έμεινα κατάπληκτος. Βάζω το επόμενο και μετά το επόμενο και άρχισα να βλέπω όσο περισσότερο μπορούσα. Μέσα σε δυο μέρες είχα τελειώσει όλο τον πρώτο κύκλο και του τηλεφώνησα - ήταν στη Χαβάη και γύριζε το 'Lost' - και είπα ότι "δεν μπορούσα να το κλείσω. Αυτό ήταν ιδιοφυές. Τηλεφώνησέ μου όταν επιστρέψεις στο Λος Αντζελες". Έτσι συναντήθηκα μαζί του και πήγα εκεί που έκανε μοντάζ και μου έδειξε μερικές σκηνές από το 'Lost' τις οποίες βρήκα απίστευτες. Είπα "κοίτα, πότε θα σκηνοθετήσεις μια ταινία;".


CinemaNews.gr: Τον σκεφτόσουν πραγματικά για να σκηνοθετήσει το «Mission: Impossible III» σ' εκείνο το σημείο;

Tom Cruise: Ήταν μερικές βδομάδες αφού παραιτήθηκε ο Joe Carnahan. Και σκεφτόμουν ότι ήθελα ο J.J. να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία. Αλλά ιδού το πρόβλημα που είχα. Ο Joe Carnahan παραιτήθηκε και είχα υποσχεθεί στην Paramount ότι θα τους έδινα μια ταινία για το καλοκαίρι, όποτε το ρολόι χτυπούσε. Αλλά είπα στον εαυτό μου ότι δε θα κάνω μια ταινία αν δεν το νιώθω. Τελεία και παύλα.


CinemaNews.gr: Οπότε άλλαξες τις ημερομηνίες έναρξης και έκανες το «War of the Worlds» πρώτα;

Tom Cruise: Ναι. Ο Steven ανέβαλε το «Munich», εγώ ανέβαλα το «Mission». Προσέλαβα τον J.J. και ο Steven κι εγώ πήγαμε και κάναμε το «War of the Worlds» και καθώς το κάναμε εγώ εργαζόμουν με τον J.J. στην ιστορία και το σενάριο. Και μετά ο J.J. τελείωσε τις δουλειές του με το 'Lost' και κάπως έβαλε τις υποθέσεις του σε μια σειρά και μετά ήρθε και σκηνοθέτησε το 'Mission'.


CinemaNews.gr: Και πώς τα πήγε;

Tom Cruise: Μαγευτικός. Πέρα για πέρα μαγευτικός.


CinemaNews.gr: Είναι μια μεγάλη ταινία για την πρώτη σου φορά ως σκηνοθέτης...

Tom Cruise: Και πρέπει να σου πω ότι δεν έμοιαζε σαν να ήταν η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Αυτή είναι πραγματικά η πιο περίπλοκη και η μεγαλύτερη 'Αποστολή' που έχουμε βγάλει. Απλά δες τις τοποθεσίες, πήγαμε από την Κίνα στη Ρώμη, γυρίσαμε στη Γερμανία, και οι σκηνές ήταν πολύ περίπλοκες και τελειώσαμε την ταινία εντός προγράμματος και προϋπολογισμό. Και κοιτάς την ιστορία που έγραψε και σκηνοθέτησε αυτός ο άνθρωπος και είναι φανταστική.


CinemaNews.gr: Πώς πήγε η συνεργασία μεταξύ σας;

Tom Cruise: Ήταν όπως όταν δούλευα με τον Steven. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή όταν δουλεύω με τον Steven την οποία δε θα καθορίσουμε, η οποία δε θα είναι αποτελεσματική. Πάντα ξέρω ότι θα τη βρούμε και έτσι νιώθω με τον J.J., ότι πάντα θα το βρούμε. Και ότι θα κατεβάσουμε ιδέες. Γιατί δεν το γράφεις και το γυρίζεις έτσι απλά, ξέρεις, από τη θέση της παραγωγής, υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά στοιχεία και τα κατάφερε. Πρέπει να σου πω ότι ήταν τόσο εντυπωσιακό. Δε νομίζω ότι συνειδητοποιεί πόσο εντυπωσιακό ήταν (γέλια). Ξέρω ότι δεν το συνειδητοποιεί γιατί είναι απλά ο J.J. που το κάνει. Είναι εκπληκτικό.


CinemaNews.gr: Ανέφερες τη συνεργασία σου με τον Steven και τώρα αυτή με τον J.J. Είναι μια δημιουργική συνεργασία σαν κι αυτή με το σκηνοθέτη σου απαραίτητη στον τρόπο με τον οποίο θες να δουλεύεις;

Tom Cruise: Ξέρεις, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει συνεργασία με τον καθένα που φέρνω στην ομάδα και ναι, είναι ο πυρήνας. Επικοινωνώ πολύ και χρειάζομαι πολλή επικοινωνία έτσι ώστε να καταλαβαινόμαστε όλοι, να κάνουμε όλοι την ίδια ταινία. Και ξέρω από πού έρχεται η έμπνευση. Όταν δουλεύω με κάποιον χρειάζομαι αυτή την καλλιτεχνική αναπήδηση, τον τρόπο που παίζεις τις ιδέες με τους άλλους. Ψάχνω γι' αυτή την αναπήδηση, αυτή την ενέργεια, αυτή την ιδέα. Και αυτό συνέβη πολύ γρήγορα με τον J.J., καταλαβαινόμαστε ακριβώς όλη την ώρα.


CinemaNews.gr: Τι είναι αυτό όταν παίζεις τον Ethan Hunt το οποίο σε κάνει να επιστρέφεις σ' αυτόν;

Tom Cruise: Μ' αρέσει η περιπέτεια στο χαρακτήρα. Μ' αρέσει ο κόσμος που μπορείς να δημιουργήσεις και ότι μπορείς να πας σ' ένα διαφορετικό μέρος - διαφορετικές τοποθεσίες και εκεί υπάρχει πάντα μια νέα αποστολή. Είναι τρομερά ενδιαφέρον να κάνεις αυτές τις ταινίες. Είναι ενδιαφέρον σε κάθε επίπεδο. Απλά μ' αρέσουν οι ταινίες περιπετειώδους δράσης. Ξέρεις τι εννοώ. Είναι αγνό σινεμά και μπαίνεις μέσα και χάνεσαι σ' αυτό. Και για μένα είναι αυτή η πρόκληση - θέλω να δώσω σ' ένα ακροατήριο αυτή τη βόλτα, αυτή τη ψυχαγωγία και είναι πολύ προκλητικό και ψυχαγωγικό να το κάνεις. Αυτό είναι που μ' αρέσει στο «Mission: Impossible», μόλις ακούσεις το μουσικό θέμα σε έχει κερδίσει. Και ξέρεις (γέλια) είναι η υπόσχεση του καλοκαιριού. Θα είναι ένα θαυμάσιο καλοκαίρι και θέλω να συνεισφέρω σ' αυτό. Γιατί ξέρω ότι υπήρξαν ταινίες που είδα, σαν το «Jaws», που ήταν μέρος αυτού για μένα και ξέρω ότι ποτέ δε θα ξεχάσω εκείνο το καλοκαίρι.


CinemaNews.gr: Πες μου για τη Michelle Monaghan. Είναι ένα μεγάλο ξεκίνημα για κείνη. Γιατί τη διάλεξες για το ρόλο;

Tom Cruise: Είναι μια αξιολάτρευτη γυναίκα και είναι αξιολάτρευτη σ' αυτή την ταινία. Υπάρχει μια σκηνή που έχουμε στην ταράτσα ενός νοσοκομείου και αυτή απλά βγάζει τόση ανθρωπιά. Είναι μια πολύ δύσκολη σκηνή να παίξεις λόγω της μετάβασης που ο χαρακτήρας της πρέπει να κάνει και δεν μπορώ να περιμένω να τη δει ο κόσμος.


CinemaNews.gr: Έχεις δουλέψει με τον Philip Seymour Hoffman παλαιότερα οπότε ήξερες ότι έπαιρνες έναν καλό ηθοποιό στην περίπτωση αυτή...

Tom Cruise: Ναι, στο «Magnolia» και νομίζω ότι είναι ένας τόσο λαμπρός ηθοποιός. Βλέπεις τις ερμηνείες του Philip στο «Magnolia» και στο «Capote» και είναι ένας εκπληκτικός ηθοποιός και να 'τος τώρα σαν σκληρός τύπος περιπέτειας. Μ' άρεσε να δουλεύω μ' αυτόν στο «Magnolia» και το να έχω αυτή την εμπειρία ξανά και να τον βλέπω να παίζει το χαρακτήρα του και να προσπαθεί γι' αυτό ήταν φανταστικό.


CinemaNews.gr: Γύριζες σε τοποθεσίες σ' όλο τον κόσμο. Το απολαμβάνεις αυτό;

Tom Cruise: Ω ναι. Τελειώσαμε μία μέρα πριν το πρόγραμμα στην Κίνα το οποίο δε συμβαίνει όταν γυρίζεις εξωτερικά και αυτό δείχνει πόσο cool και πόσο αποτελεσματική ήταν η Κίνα. Μ' άρεσαν οι τοποθεσίες. Ξεκινήσαμε στην Ιταλία, καταπληκτικό φαγητό, καταπληκτικές τοποθεσίες, ένα θαυμάσιο μέρος να κάνεις γυρίσματα. Και δεν είχα βρεθεί ποτέ στη Σανγκάη και βλέπεις τι μοντέρνα πανέμορφη πόλη είναι όταν πας εκεί. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Γυρίσαμε σε ένα ψαροχώρι χιλίων ετών. Καταπληκτικό. Ήταν ένα εκπληκτικό μέρος.


Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης
 


ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ