CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Monster House

Κάτι φαίνεται να συμβαίνει στο απέναντι σπίτι... Ο D.J. (Mitchel Musso) είναι ένας πιτσιρικάς που βρίσκεται με το ένα πόδι στην εφηβεία και πιστεύει πως ο γείτονάς του κ.Nebbercracker (Steve Buscemi) είναι ένας διαβολικός γέρος που τρομοκρατεί μικρά παιδιά και ζει σε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Ο καλύτερός του φίλος όμως δεν έχει διάθεση να ακούσει τις ιστορίες του, όπως άλλωστε και κανείς άλλος. Το μόνο που ενδιαφέρει τον Chowder (Sam Lerner) είναι να πείσει τον D.J. να περάσουν το ερχόμενο βράδυ του Halloween γυρεύοντας γλυκά από τα γύρω σπίτια. Όμως φαίνεται πως όντως κάτι συμβαίνει στο... 'Τερατόσπιτο' του Nebbercracker και οι δύο φίλοι στη προσπάθειά τους να λύσουν το μυστήριο θα βρουν σύμμαχό τους τη ζόρικη Jenny (Maggie Gyllenhaal)!

'Trick or treat?' Αυτή η ερώτηση που χαρακτηρίζει τις αμερικάνικες απόκριες, γνωστότερες σε μας ως Halloween, είναι πιθανώς η αφετηρία από όπου ξεκίνησαν οι Robert Zemeckis και Steven Spielberg (που είχαν συνεργαστεί ξανά στο «Polar Express») να υπολογίζουν στο ενδεχόμενο να εμπλακούν στην παραγωγή του «Monster House». Η μονοήμερη αυτή γιορτή που κορυφώνεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου είναι ιδιαιτέρως συναρπαστική για τους πιτσιρικάδες που έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ασφαλή αλληλεπίδραση με τρομακτικές φιγούρες και ιστορίες. Ποιο παιδί, αλήθεια, δε γοητεύτηκε και τρόμαξε με ιστορίες για στοιχειωμένα σπίτια και φαντάσματα; Εδώ λοιπόν, σε μία φιλήσυχη γειτονιά που η πιτσιρικαρία περιμένει το Halloween πως και πως για να διασκεδάσει, υπάρχει ένα στοιχειωμένο σπίτι που καταβροχθίζει τα πάντα - παιχνίδια, μπάλες, ποδηλατάκια, μέχρι και ανθρώπους.

Με εξολοκλήρου ψηφιακά μέσα, ο πρωτοεμφανιζόμενος Gil Kenan στήνει έναν κόσμο με ανάμεικτα τα στοιχεία του φανταστικού με το ρεαλιστικό. Οι ήρωες, όπως και το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, θυμίζουν έντονα δημιουργίες από εξελιγμένα σε γραφικά videogame - όχι ακριβώς ό,τι θα προτιμούσαμε - μιας και έτσι χάνεται η μαγεία των κινουμένων σχεδίων και η σαφώς πιο παιχνιδιάρικη αισθητική τους. Πέρα όμως από το ψηφιακό περιβάλλον, το «Monster House» αντιμετωπίζει ζητήματα ταυτότητας και προσανατολισμού. Δε μπορεί να ισχυριστεί εύκολα κάποιος πως απευθύνεται σε μικρά παιδιά αλλά ταυτόχρονα δεν έχει και πολλά να πει σε μεγαλύτερες ηλικίες, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένοι με την ατμόσφαιρα του Halloween. Ενώ επίσης διαθέτει στοιχεία soft τρόμου, το κωμικό στοιχείο υπολειτουργεί σημαντικά. Πρόκειται θα λέγαμε για μία ιδιότυπη 'παιδική' ταινία τρόμου που εν τέλει να καταφέρνει να συγγενεύει αρκετά μόνο με τις 'Ανατριχίλες'. Όπως εν τέλει στήθηκε θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί έναν επιτυχημένο τίτλο videogame για παιδιά προεφηβικής κυρίως ηλικίας. Βλέπετε, δε μπορούν όλοι να δομήσουν αριστοτεχνικά το μυστηριακό, το μακάβριο και το φανταστικό στο επίπεδο που τα καταφέρνει ένας Tim Burton.

Η αναπαραγωγή στον υπολογιστή (σε συνδυασμό με μία σύνδεση internet) σας δίνει την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε ένα menu με αρκετές εκπλήξεις. Μπορείτε να επισκεφθείτε με ένα κλικ το επίσημο site της Sony Entertainment για νέες παραγωγές και dvds, να εγγραφείτε στη newsletter της εταιρείας και φυσικά να γνωρίσετε τον επίσημο δικτυακό τόπο του «Monster House». Από εκεί κι ύστερα σε ό,τι αφορά το κεντρικό menu, τίποτα δε διαφοροποιεί την αναπαραγωγή σε υπολογιστή ή σε DVDplayer, όπου παρέχονται όλες οι γνώριμες ευκολίες. Στις επιλογές ήχου (Dolby Digital 5.1) βρίσκονται μεταξύ άλλων Αγγλικά και Ελληνικά, με την πρώτη επιλογή να προκρίνεται ως καλύτερη ενώ και στους υπότιτλους παρέχονται οι ίδιες γλώσσες. Η εικόνα είναι 2.40:1 Anamorphic. Τα χορταστικά extras είναι ικανά να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον ίσως περισσότερο και από την ίδια την ταινία, στην περίπτωση ειδικά που επιθυμείτε να μάθετε για τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στα γυρίσματα μίας εξελιγμένης τεχνολογικά παραγωγής όπως το «Monster House». Δυνατότητα σχολιασμού από τον σκηνοθέτη Gil Kenan, αφιέρωμα χωρισμένο σε επτά θεματικές ενότητες, ειδική ανάλυση μίας σκηνής ανάλογα με το επίπεδο ψηφιακής της επεξεργασίας (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να εναλλάσσετε τα πλάνα μέσω του πλήκτρου 'angle') και μία ακόμα ενότητα με σκίτσα από την ταινία βρίσκονται στη διάθεσή σας. Μπορείτε ακόμα να δείτε trailer ταινιών (χωρίς υπότιτλους). Αντί επιλόγου αξίζει να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Πρώτον, είναι κρίμα να διατίθεται τόσο υλικό χωρίς την παρουσία ελληνικών υποτίτλων, ειδικά από τη στιγμή που η ταινία θεωρητικά απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά. Τουλάχιστον οι αγγλικοί υπότιτλοι βοηθούν αρκετά. Επίσης, μερικά σημεία στο menu και κυρίως στους τίτλους τέλους αφιερωμάτων παρουσιάζουν ορισμένα ψεγάδια στην εικόνα, που δεν είναι μεν ορατά σε μία τηλεόραση, όμως φαίνονται σε μία κοινή οθόνη υπολογιστή που ως γνωστόν διαθέτει πολύ καλύτερη ανάλυση. Όχι ότι πρόκειται για τραγική παράλειψη, δεν είναι κακό όμως να υπάρχει περισσότερη σχολαστικότητα στον τομέα αυτό.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ