CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Adrift

Η Amy (Susan May Pratt), ο James (Richard Speight Jr.), η Lauren (Ali Hillis), o Zach (Niklaus Lange) και ο Dan (Eric Dane) είναι παλιοί φίλοι από το σχολείο. Με σημείο συνάντησης το γιοτ του τελευταίου σμίγουν μετά από αρκετό καιρό και αποπλέουν για μία μίνι κρουαζιέρα. Στο σκάφος βρίσκονται μαζί τους το μωρό της Amy και του James καθώς και η νέα 'περιπέτεια' του Dan, η Michelle (Cameron Richardson). Το ευχάριστο κλίμα και ο καλός καιρός οδηγούν έναν-έναν στη θάλασσα για μία βουτιά. Όμως από μία απερισκεψία του Dan καταλήγουν να κολυμπούν όλοι, ακόμα και η Amy που φοβάται υπερβολικά τη θάλασσα. Κανείς δε έχει μεριμνήσει να κατεβάσει τη σκάλα. Ο μόνος επιβάτης στο σκάφος καταλήγει να είναι ένα μωρό. Τώρα οι έξι τους, μόνοι μέσα στο αχανές γαλάζιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στην ασφάλεια του σκάφους. Πριν αρχίσουν οι δυνάμεις να τους εγκαταλείπουν.

Την είδαμε το περασμένο καλοκαίρι αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στις μετριότητες που μαζικά προβάλλονται στη 'διαιτητική' κινηματογραφικά θερινή σεζόν. Αδικείται από το timing (παρά το γεγονός ότι ταιριάζει με το κλίμα της εποχής) καθώς σε διαφορετική περίοδο θα είχε δεδομένα καλύτερες πιθανότητες να μη περάσει απαρατήρητο. Ο λόγος για το «Adrift» το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ο φέρελπις σκηνοθέτης του, Hans Horn, εκμεταλλεύεται άριστα τα μέσα που διαθέτει σε έμψυχο δυναμικό και περιβάλλον. Έξοχα διαχειρίζεται και το μεστό σενάριο του Adam Kreutner, αναδεικνύοντας χαρακτήρες και πάθη σε βαθμό που να μπορεί ο θεατής αβασάνιστα να βιώνει τη πλοκή ως μία διαδικασία αυθεντικά προσωπική. Είναι φύσει αδύνατον να μην αναρωτηθείς αμέτρητες φορές στη διάρκεια της ταινίας τι θα έκανες στη θέση των κατά λάθος ναυαγών. Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και το καλύτερο είναι πως δε καταλαβαίνεις για πότε απέκτησες ένα σφίξιμο στομάχι ενώ όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα φαινομενικά αμετάβλητο χώρο που εξελίσσεται μόνο ως προς το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Το στοιχείο του εντυπωσιασμού έχει σοφά αποσιωπηθεί μιας και ο ρεαλισμός που χαρακτηρίζει την ταινία εξυπηρετεί άρτια τους σκοπούς της - την αγωνία και το ψυχολογικό υπόβαθρο των ηρώων. Πέρα λοιπόν από τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Horn, οι ηθοποιοί - χωρίς πολλές περγαμηνές αλλά με αρκετές δυνατότητες οι περισσότεροι - καταφέρνουν να προσδώσουν στο χαρακτήρα τους το κατάλληλο βάθος. Ειδικά η γήινα όμορφη Susan May Pratt που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, διακρίνεται από τους υπόλοιπους κλέβοντας τις εντυπώσεις με το ώριμο χειρισμό των στιγμών της.

Υπάρχει όμως και μία ατμόσφαιρα γύρω από την ταινία που δε σε αφήνει ασυγκίνητο. Μικρές λεπτομέρειες που χαρίζουν μία εναλλακτική γωνία παρατήρησης. Όλο το παιχνίδι ουσιαστικά παίζεται στο μοτίβο της μονόδρομης ενέργειας: μόλις βουτούν στο νερό και οι τελευταίοι, τα πάντα μπαίνουν σε άλλη διάσταση, χωρίς δυνατότητα αναίρεσης. Στο σκάφος βρίσκεται ένα μωρό που όσο περνά η ώρα γίνεται το ίδιο απελπισμένο με τους ενήλικες ναυαγούς, μα σαφώς πιο προστατευμένο από τους 'ώριμους' - υποτίθεται - δεύτερους. Το κλάμα του μάλιστα όταν αρχίζει να φτάνει στα αφτιά μας αρκεί για να υπογραμμίσει την τραγική εξέλιξη των γεγονότων. Είναι μία ιδιότυπη ψυχολογική πίεση για ήρωες και θεατές. Τι πιο οξύμωρο ένα αθώο πλάσμα να γίνεται ο τρομακτικότερος μάντης κακών; Οι όποιες δε ταξικές εμμονές, εθνικά σύμβολα ή θρησκευτικά στερεότυπα είναι περιττό να τονίσουμε τι χτυπήματα δέχονται σε μεταφορικό επίπεδο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το «Adrift» δίκην πολυδιάστατου ψυχογραφήματος αξίζει πολλά περισσότερα από τον τετριμμένο χαρακτηρισμό του θρίλερ.

Η έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για home-entertainment. Η αναπαραγωγή ξεκινά και πριν βρεθείτε στο κεντρικό μενού μπορείτε να δείτε trailer από τις ταινίες «School For Scoundrels», «Severance» και «Silent Hill». Η εικόνα είναι 1.77:1 Anamorphic Widescreen και στις επιλογές ήχου παρέχονται δύο δυνατότητες, Dolby Digital 2.0 (original) και Dolby Digital 5.1 (enhanced). Η μόνη επιλογή υποτίτλων που παρέχεται είναι αυτή των ελληνικών, ενώ υπάρχει και η επιλογή σκηνών. Τα extras βρίσκονται όλα στο κεντρικό μενού και περιλαμβάνουν το trailer της ταινίας καθώς ένα ενδιαφέρον εικοσάλεπτο making of αφιέρωμα στο οποίο εμφανίζονται οι βασικότεροι συντελεστές της ταινίας. Πρόκειται αναμφίβολα για μία έκδοση προσεγμένη στο βαθμό που απαιτείται ενώ η απόδοση της εικόνας - ήχου δε πρόκειται να σας προβληματίσουν στο ελάχιστο.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ