CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Basic Instinct 2

Έχει περάσει καιρός από τότε που η διάσημη συγγραφέας Catherine Trammel (Sharon Stone) είχε κατηγορηθεί για μία σειρά στυγερών δολοφονιών στο San Francisco. Η δε ερωτική της περιπέτεια με τον ντετέκτιβ Nick Curran παραλίγο να τον σκοτώσει. Μερικά χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο αυτή τη φορά, η γοητευτική γυναίκα επανέρχεται στο προσκήνιο όταν σκοτώνεται ο εραστής της σε ένα 'περίεργο' τροχαίο ατύχημα. Ατάραχη, ως συνήθως, δε πτοείται από τις κατηγορίες που της απαγγέλλουν, χλευάζοντας προκλητικά τις αρχές. Ο υπεύθυνος της έρευνας ντετέκτιβ Roy Washburn (David Thewlis) ζητά από τον διακεκριμένο ψυχολόγο Dr. Michael Glass (David Morrissey) να εξετάσει την συγγραφέα προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνη και ικανή να σκοτώσει. Αυτό όμως που αποδεικνύεται περίτρανα είναι πως η σέξυ και ευφυής γυναίκα είναι σαφέστατα χειριστική ως προς τον Michael, ενώ το μυστήριο περιπλέκεται από μία σειρά φόνων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον ψυχολόγο...

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου «Basic Instinct» με το δυναμικό δίδυμο Douglas - Stone να βρίσκεται ίσως στα καλύτερά του, είχε έρθει η ώρα να επανέλθει στη μεγάλη οθόνη μία από τις πλέον σκοτεινές ερωτικές περσόνες που είδαμε ποτέ. Η Catherine Trammel, σφυρηλατημένη στα σαγηνευτικά μάτια της Sharon Stone, στοίχειωσε ερωτικές φαντασιώσεις και απετέλεσε ένα από τα πλέον αειθαλή sex symbols του σινεμά των καιρών μας. Η επιστροφή της 48χρονης ηθοποιού στο ρόλο που τη σημάδεψε ήταν στοίχημα και επιβεβαίωση ταυτόχρονα. Ο παρτενέρ της όμως είχε πλέον αλλάξει και στη θέση του 'πιστολά' Michael Douglas ήρθε ο 'lord-like' David Morrissey.

Οι συγκρίσεις δύσκολα θα ευνοούσαν το νέο δίδυμο, όπως εν τέλει απεδείχθη. Με τον Morrissey να αδυνατεί να αντικαταστήσει τον 'πολύ' Douglas, το νέο 'Βασικό Ένστικτο' δε θα μπορούσε να ξεπεράσει τον προκάτοχό του. O ψυχολογικός χειρισμός του Michael από την τετραπέρατη 'διαβολογυναίκα' φαντάζει αυτή τη φορά πολλή εύκολη υπόθεση και η δυναμική του ζευγαριού γέρνει σχεδόν άδικα υπέρ της. Ακόμα όμως και η παρουσία στο cast της εξαιρετικής Charlotte Rampling περνά ανεκμετάλλευτη από σκηνοθέτη (Michael Caton-Jones) και σεναριογράφους (Leora Barish - Henry Bean). Αν και επιχειρείται να στηθεί η ατμόσφαιρα μυστηρίου και αβεβαιότητας που βιώσαμε στο αρχικό ένστικτο, οι όποιες προσπάθειες τελικώς δε καρποφορούν ικανοποιητικά. Η εξέλιξη σε κάθε κομβικό σημείο της πλοκής αντί να οδηγεί σταδιακά το θεατή σε μία πεπερασμένη γκάμα σεναριακών επιλογών, αφήνεται μετέωρη και συγκεχυμένη μέχρι το φινάλε. Αν και κάτι τέτοιο αντιμετωπίσαμε και στη τελευταία σκηνή της πρώτης ταινίας όπου τα νερά θόλωνε ο παγοκόφτης κάτω από το κρεβάτι, εδώ τα όποια διφορούμενα στοιχεία δεν εξυπηρετούν την εμβάθυνση του χαρακτήρα της Trammel (δολοφόνος ή απλά αναζητά την έμπνευση;) ή έστω κάποιου άλλου ήρωα. Επιπλέον, οι σκηνές 'άγριου' σεξ και λίγο γυμνό (ακόμα κι αν προέρχεται από την Stone) μπορεί να ήταν περισσότερο προκλητικά στις αρχές του '90 αλλά σίγουρα δε προκαλεί την ίδια εντύπωση πλέον στα περισσότερο εξοικειωμένα μάτια των θεατών Μπορεί, λοιπόν, θεωρητικά τα βασικά ένστικτα (σεξουαλικά και επιθετικά) να είναι το κεντρικό θέμα του «Basic Instinct 2», κατ' ουσίαν όμως το μόνο που μας συνδέει άμεσα με τον άξιο προκάτοχό του είναι ο τίτλος, η διαβολική ματιά της Stone και το κλασσικό μουσικό θέμα του μακαρίτη Jerry Goldsmith.

To sequel του «Basic Instinct» ήταν αναμενόμενο πως δε θα περνούσε απαρατήρητο από το κοινό. Η έκδοση που κυκλοφόρησε σε dvd αποτελεί μία αρκετά καλή επιλογή για home entertaintment. Η ταινία διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος ενώ υπάρχει και αρκετό πρόσθετο υλικό σχετικό με το φιλμ. Η ποιότητα του ήχου δεν αποτελεί πρόβλημα, αν και θα θέλαμε την εικόνα να είχε προσεχθεί λίγο περισσότερο κατά την επεξεργασία, αφού μερικά πλάνα δείχνουν θολά. Οι κλασσικές επιλογές είναι διαθέσιμες (ελληνικοί υπότιτλοι και επιλογή σκηνών) ενώ τα extras είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Έτσι, μπορείτε να βρείτε συνεντεύξεις όλων των βασικών συντελεστών της ταινίας, μία παρουσίαση slideshow, το επίσημο trailer, ένα βίντεο με παραλειπόμενα από τα γυρίσματα ενώ υπάρχουν και αρκετά (υποτίθεται) trailers άλλων ταινιών. Από τα έξι trailers που εμφανίζονται στην οθόνη σας όμως μόνο τα μισά - περιέργως πως - μπορείτε να παρακολουθήσετε. Αν μη τι άλλο, όμως, το σίγουρο είναι πως σε όλα τα extras περιλαμβάνονται ελληνικοί υπότιτλοι.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ