CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
The Da Vinci Code

Ένας φόνος στη μεγάλη στοά του μουσείου του Λούβρου θορυβεί τις γαλλικές αρχές. Δεν είναι μόνο το ότι το θύμα είναι ο έφορος του μουσείου, Jacques Sauniere (Jean-Pierre Marielle), αλλά τα σημάδια, τα σύμβολα και οι γρίφοι που βρίσκονται στον τόπο που εγκλήματος και φαίνεται πως ο ίδιος ο Sauniere άφησε πίσω του λίγο πριν ξεψυχήσει. Ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας Capt. Bezu Fache (Jean Reno) καλεί στο τόπο του εγκλήματος τον διακεκριμένο Αμερικανό ακαδημαϊκό και μελετητή συμβόλων Robert Langdon (Tom Hanks) με το πρόσχημα πως ζητά τη βοήθειά του στη λύση του μυστηρίου. Στο Λούβρο δεν αργεί να φθάσει η εγγονή του Sauniere και μυστική πράκτορας του τομέα κρυπτογραφίας, Sophie Neveu (Audrey Tautou). Οι Langdon και Neveu υποψιάζονται πως τα σύμβολα και οι γρίφοι του Sauniere χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και έρευνας, κάτι το οποίο δε συμμερίζεται ο Fache. Η νύχτα προβλέπεται να είναι μακρά και επικίνδυνη για τον Αμερικανό καθηγητή και τη νεαρή πράκτορα, αφού τα στοιχεία που βαθμιαία ανακαλύπτουν τους ωθούν στο συμπέρασμα πως ο έφορος κρατούσε κρυφό ένα σπουδαίο μυστικό, ικανό να οδηγήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε ακραίες τακτικές προκειμένου να το αποσπάσει.

Έχοντας αποστασιοποιηθεί αρκετούς μήνες από τον πανικό που συνόδευσε το best-seller του Dan Brown και της ταινίας που το ακολούθησε, δράττομαι της ευκαιρίας να επανεξετάσω το blockbuster αυτό με μία πιο ψύχραιμη ματιά. Είναι βέβαιο πως οι αναρίθμητες συζητήσεις, αντιδράσεις, οπαδοί και εχθροί που γεννήθηκαν μέσα από τη συγκεκριμένη - κυρίως - νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα έθεσαν τις βάσεις για υψηλές προσδοκίες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μεταφορά του βιβλίου στο λαοφιλές πανί. Αυτές ακριβώς οι προσδοκίες γιγαντώθηκαν όταν έγιναν γνωστά τα ηχηρά ονόματα αλλά και το εντυπωσιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γυριζόταν η ταινία. Αλλωστε γυρίσματα στο Λούβρο δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μέχρι τότε, καμία άλλη παραγωγή. Υπολογίζοντας ακόμα τον 'φιλικό προς κινηματογράφηση' τρόπο γραφής του Brown αλλά και την εν γένει θετικότατη διάθεση του νεαρού κυρίως κοινού να πανηγυρίσει μία ανελέητη σφαγή θρησκευτικών στερεοτύπων και απαγορεύσεων, δεν πρέπει να δημιουργεί απορίες γιατί ο 'Κώδικας' αποτελούσε την πλέον αναμενόμενη κινηματογραφική παραγωγή της τρέχουσας δεκαετίας.

Από τη πλευρά τους οι συντελεστές της ταινίας στηρίχθηκαν αφενός στην τεράστια εμπορική επιτυχία του βιβλίου που σχεδόν εξασφάλιζε τη δική τους επένδυση, αφετέρου στη γνώριμη 'αριθμητική' λογική των κολοσσιαίων στούντιο: ένα best-seller που σκίζει, ένα πλουσιοπάροχο budget, μερικά μεγάλα ονόματα του χώρου, εξασφάλιση δυνατότητας γυρισμάτων στο σύνολο σχεδόν των αξιοθέατων που αναφέρονται στο μυθιστόρημα και το κατάλληλο marketing τι μας κάνει; Μα φυσικά, μία αξεπέραστη εμπορική επιτυχία που θα λατρέψουν κοινό και κριτικοί! Ας μου απαντήσει όμως κάποιος πόσες φορές το χρήμα και το marketing επαλήθευσαν την παραπάνω εξίσωση στην ιστορία του κινηματογράφου. Το μέτριο επομένως αποτέλεσμα έφερε την απογοήτευση - ιδιαίτερα όσων είχαν διαβάσει το βιβλίο - και η αύτη με τη σειρά της έφερε τις ισορροπίες στο αντίθετο άκρο: εκείνο της πλήρους απαξίωσης. Στη πραγματικότητα ο κινηματογραφικός 'Κώδικας Da Vinci' είναι μία μέτρια περιπέτεια-θρίλερ, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η άνευρη οπτική του Ron Howard, το διεκπεραιωτικής λογικής σενάριο του Goldsman που εξοστρακίζει τις παραπομπές και τη 'χαρά της ανακάλυψης' των γρίφων αλλά και το ασύνδετο δίδυμο των Hanks-Tautou δεν άφησαν τον 'Κώδικα' να φτάσει εκεί που ήθελαν οι φανατικοί του best-seller. Οι υπόλοιποι όμως, απαλλαγμένοι από τη λογική των συγκρίσεων, υποδέχθηκαν το τελικό αποτέλεσμα με αντιδράσεις ασφαλώς θετικότερες. Πάντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από την ίδια την ταινία ίσως είχε το να παρακολουθήσει κάποιος τις αντιδράσεις των χριστιανικών δογμάτων που πολεμούσαν ηρωικά στα χαρακώματα της πίστης υπέρ ιδεών, αρχών και αξιών...

Την έκδοση του «The Da Vinci Code» σε dvd ανέμεναν όσοι δεν επέλεξαν να ενδώσουν στο εκκωφαντικό κάλεσμα που καλούσε τα πλήθη να σπάσουν τον 'Κώδικα' μέσα σε μία σκοτεινή αίθουσα, αλλά και αρκετοί που ήθελαν να βρουν στα extras επιπρόσθετο υλικό για την ταινία και το βιβλίο. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αγοράσουν την προς πώληση έκδοση αφού στη κοινή που προορίζεται για ενοικίαση περιέχονται μονάχα τρία trailers («Casino Royale», «Spiderman 3», «Open Season») και ένα σύντομο promotion της επερχόμενης παραγωγής του «Angels And Demons». Αφουγραζόμενος την αγωνία σας δε μπορώ να μη σας ενημερώσω πως στις διαθέσιμες γλώσσες θα βρείτε (εκτός από τα Αγγλικά) Τουρκιά και Ουγγρικά. Δυστυχώς η τακτική του 'όσο το δυνατόν λιγότερα extras' ακολουθείται σε όλο και περισσότερες εκδόσεις blockbuster ή διακεκριμένων ταινιών, προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις. Αν εξαιρέσουμε όλα τα παραπάνω, η ποιότητα ήχου και εικόνας του δίσκου είναι υποδειγματική και προσφέρεται για 152' λεπτά οπτικοακουστικής απόλαυσης.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ