CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Pirates Of The Carribean

Στα επικίνδυνα νερά της Καραϊβικής δρουν από χρόνια θρυλικοί πειρατές εβρισκόμενοι σε ένα διαρκές κυνήγι 'γάτας και ποντικιού' με τις πολιτείες της περιοχής. Ρημάζουν και ληστεύουν οτιδήποτε βρουν μέχρι να τους συλλάβουν οι αρχές και να τους οδηγήσουν στην αγχόνη. Ένας από τους πιο ξακουστούς είναι ο καπετάνιος Jack Sparrow (Johnny Depp), ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί πως το αγαπημένο του πλοίο, το Μαύρο Μαργαριτάρι δε βρίσκεται πλέον υπό τις εντολές του. Αιτία για το γεγονός αυτό απετέλεσε η ανταρσία που κίνησε εναντίον του ένας από τους παλιούς του συντρόφους, ο καπετάνιος (πλέον) Barbossa (Jeoffrey Rush). Το τελευταίο καιρό όμως ακούγεται πως ο νέος καπετάνιος του Μαύρου Μαργαριταριού και το πλήρωμά του κατατρέχονται από μία βαριά κατάρα την οποία απεγνωσμένα προσπαθούν να αποτινάξουν. Για το λόγο αυτό επιτίθενται στο Port Royal, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της περιοχής και απαγάγουν την κόρη του Κυβερνήτη, την Elisabeth Swann (Keira Knightley) η οποία φαίνεται να έχει στη κατοχή της κάτι που τους είναι απολύτως απαραίτητο. Ο Will Turner (Orlando Bloom) που είναι παιδικός φίλος της Elisabeth θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να σώσει τη κοπέλα ζητώντας τη συνδρομή του Jack και ο τελευταίος δέχεται με προθυμία. Ο τετραπέρατος Jack όμως έχει και άλλους λόγους που συμμαχεί με τον Will...

Το «Pirates Of The Carribean», ένα από τα πιο συναρπαστικά παραμύθια της Disney απέκτησαν κινηματογραφική υπόσταση το 2003 και δε δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν το κοινό. Το "Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl" του Gore Verbinsky, κατάφερε να ξεχωρίσει για τη σκηνοθετική της αμεσότητα, την εμμονή στη σκηνική λεπτομέρεια, το υποδειγματικά επεξεργασμένο σενάριο των και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που συνοδεύτηκαν από τις κατάλληλες ερμηνείες. Θα μιλάγαμε όμως για μία εντελώς διαφορετική ταινία αν ο πρωταγωνιστικός ρόλος δε βρισκόταν στα χέρια του Johnny Depp. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο πλάθει τον ήρωά του χαρίζει στους κινηματογραφικούς «πειρατές» τη φήμη που με περηφάνια κρατούν. Από τις εκφράσεις του προσώπου και τη φωνή μέχρι τη στάση του σώματος προσδίδει στον χαρακτήρα του πληρότητα που όμοιά της δε συναντάμε συχνά, ενώ παρά τις κωμικά στοιχεία ο ρόλος κάθε άλλο παρά κωμικός μπορεί να χαρακτηριστεί. Από εκεί και πέρα ο Jeoffrey Rush στέκεται άξια ως το αντίπαλο δέος του Depp ενώ το δίδυμο Knightley - Bloom ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στη σκιά των πρώτων. Αν και τα ειδικά εφέ είναι προσεγμένα και σε αρκετές περιπτώσεις εντυπωσιακά, λειτουργούν απολύτως εναρμονισμένα με την εξέλιξη της υπόθεσης και σε κανένα σημείο δεν υπερκαλύπτουν τους χαρακτήρες. Αξίζει επιπλέον να αναφερθούμε στη πολύ καλή δουλειά του Klaus Badelt στο τομέα της μουσικής επένδυσης. Εν τέλει μπορεί το «Pirates Of The Carribean» να έφυγε το βράδυ της (ημερομηνία των Όσκαρ) από τα Όσκαρ με άδεια χέρια, η επιτυχία όμως που γνώρισε οδήγησε τους συντελεστές του στην απόφαση να γυρίσουν ακόμα δύο συνέχειες. Και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη περίπτωση οι 'Πειρατές' να διεκδικήσουν εκ νέου τα χρυσά αγαλματίδια.

Η έκδοση που κυκλοφορεί διαθέτει δύο δισκάκια. Στο πρώτο θα βρείτε πέραν της ταινίας όλες τις γνώριμες επιλογές: επιλογή σκηνών, τρεις γλώσσες, επτά επιλογές υποτίτλων (μεταξύ των οποίων και Αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής) καθώς και τρεις δυνατότητες σχολιασμού της ταινίας. Στο δεύτερο δισκάκι βρίσκονται πολλά και ενδιαφέροντα extras. Στη πρώτη θεματική ενότητα ('Ένα έπος στη θάλασσα') υπάρχουν εννέα βίντεο σχετικά με τη ταινία, από τους ηθοποιούς μέχρι τη πρεμιέρα στο πάρκο της Disneyland. Περισσότερες πληροφορίες για τα γυρίσματα και τις πρόβες θα παρακολουθήσετε στο 'Περιήγηση στο σκηνικό'. Ακολουθεί μία ανθολογία ημερολογίων αλλά και ένα άκρως ενδιαφέρον εικονικό οδοιπορικό στα αμπάρια ενός πειρατικού πλοίου γεμάτο από πειρατικές ιστορίες, πληροφορίες και εικόνες από τη ζωή των πειρατών. Στη συνέχεια θα βρείτε ακόμα ένα βίντεο σχετικά με διάφορα χιουμοριστικά στιγμιότυπα από τα γυρίσματα καθώς και 19 κομμένες σκηνές. Στην επόμενη επιλογή μπορείτε να δείτε πως μία σκηνή ξεκινά ως σύλληψη μέχρι να καταλήξει στη τελική της μορφή, ενώ ακολουθεί η μία εκτενής ανθολογία εικόνων και σκίτσων από την ταινία. Για το τέλος αξίζει να παρακολουθήσετε μία παλαιά περιήγηση στο πάρκο της Disneyland και συγκεκριμένα στο τομέα των 'Πειρατών της Καραϊβικής', στο οποίο μιλά και ο ίδιος ο Walt Disney. Πέρα από τη δεδομένη ποιότητα ήχου και εικόνας, η παρούσα έκδοση παρέχει ό,τι ένας θαυμαστής της ταινίας μπορεί να ζητήσει. Το σημαντικότερο όλων είναι πως παρέχεται η δυνατότητα όχι μόνο υποτίτλων σε κάθε θεματική ενότητα, αλλά και ελληνικό μενού. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία από τις κορυφαίες εκδόσεις που έχουμε δει.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ