CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Pride And Prejudice

Περί τα 1800, το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί μία νεαρή κοπέλα είναι ένας καλός γάμος που θα της εξασφαλίσει το μέλλον και ένα καλό νέο όνομα που περήφανα θα φέρει. Παρόλα αυτά το ερωτικό παιχνίδι κάθε άλλο παρά αδέσμευτο από κανόνες είναι. Σε ένα περιβάλλον σαν αυτό της Βικτωριανής Αγγλίας το φλερτ νομιμοποιείται σε δεξιώσεις και χορούς όπου οι 'τύποι', οι 'καλοί τρόποι', το 'καλό όνομα' και η οικονομική ευρωστία καθορίζουν τους κανόνες ενός 'στημένου' παιχνιδιού. Σαν όλες τις κοπέλες της εποχής οι πέντε κόρες της κυρίας (Brenda Blethyn) και του κυρίου (Donald Sutherland) Bennet αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο του γάμου. Το γεγονός πως βάσει νόμου η όποια περιουσία τους θα χαθεί μετά το θάνατο του πατέρα τους αν δεν έχουν προλάβει να παντρευτούν εντείνει την αγωνία της μητέρας τους που προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλει τις χάρες των θυγατέρων της. Ο ερχομός στη περιοχή ενός νεαρού αριστοκράτη ονόματι Bingley (Simon Woods) και του αδελφικού του φίλου Mr. Darcy (Matthew MacFadyen) προσελκύουν το ενδιαφέρον των κοριτσιών και η κυρία Bennet δε θα αργήσει να φέρει κοντά τη μεγαλύτερη κόρη της Jane (Rosamund Pike) με τον πρώτο. Ταυτόχρονα όμως η δεύτερη τη τάξει κόρη της, η ατίθαση Elizabeth (Keira Knightley), δε θα αποκομίσει και τις καλύτερες εντυπώσεις από τον Darcy που αν και εμφανίσιμος δείχνει αλαζόνας και ιδιαίτερα αντιπαθής. Μήπως όμως τα φαινόμενα απατούν;

Ένα από τα πλέον διάσημα έργα της Jane Austin είναι ταυτόχρονα και από τα πλέον δημοφιλή στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό κοινό. Έχει γνωρίσει ήδη αρκετές μεταφορές, με την κλασσική ταινία του Layrence Olivier (1940) και την επιτυχημένη τηλεοπτική παραγωγή του BBC το '95 με τους Firth και Ehle να είναι οι πλέον αξιοσημείωτες. Αξίζει να θυμίσουμε βέβαια πως ακόμα δύο έργα της Austin έχουν βρει το δρόμο για τις σκοτεινές αίθουσες, το «Emma» και το «Sense And Sensibility». Στη περίπτωση του πρόσφατου «Pride And Prejudice» ο νεαρός σκηνοθέτης Joe Wright βάζει ένα απαιτητικό - δίχως άλλο - στοίχημα με τις δυνατότητές του. Το να επιχειρείς να επαναπροσδιορίσεις κινηματογραφικά ένα διάσημο μυθιστόρημα που έχει γνωρίσει ήδη σημαντική επιτυχία στο πεδίο όπου ουσιαστικά ιχνηλατείς για πρώτη φορά, χρειάζεται αν μη τι άλλο θάρρος και τόλμη. Δεδομένα λοιπόν το παραπάνω πιστώνεται στον Wright αλλά σε κάθε περίπτωση τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από όσο θα περίμενε κανείς. Με ζωηρή ματιά, αρκετά φωτεινά πλάνα και δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στο έργο της Austin, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό χαρακτήρων και δρώμενων, το οποίο όμως βασίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του στην Keira Knightley.

Χωρίς υπερβολή μπορούμε να ισχυριστούμε πως χωρίς αυτήν θα μιλάγαμε για μία τελείως διαφορετική ταινία. Η αμεσότητά της νεαρής Βρετανίδας εντυπωσιάζει όσο και οι δυνατότητες της, με εξαίρεση ίσως κάποια υπερβολικά 'χαμόγελα' που προσφέρει στην κάμερα. Απλώς να αναφέρουμε πως η Knightley ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου. Κατά τα λοιπά, το δίδυμο MacFadyen-Knightley διαθέτει χημεία, ενώ ξεχωρίζουν οι Sutherlamd, Blethyn και φυσικά η Judi Dench στο ρόλο της αντιπαθέστατης Λαίδης Catherine De Bourg. Οι δυνατές στιγμές της ταινίας είναι αναμφίβολα τα ηλεκτρισμένα τετ-α-τετ των δύο πρωταγωνιστών συνοδευόμενα από έντονους διαλόγους και την κατάλληλη μουσική επένδυση. Εξάλλου, διαθέτοντας ένα ικανό καστ που αξιοποιείται αναλόγως, η πλοκή δε περιορίζεται από τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια που υπό άλλες συνθήκες θα έκλεβαν την παράσταση.

Παρακολουθώντας τα extras αναρωτήθηκα πολλές φορές το εξής: γιατί να μη δίνεται η ίδια προσοχή από τους παραγωγούς και άλλων ταινιών στις εκδόσεις των dvd; Πραγματικά, η δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο δισκάκι - και αναφερόμαστε σε έκδοση με μόνο ένα δισκάκι - δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον όχι σε κάποια παραγωγή που να θυμάμαι. Εκτός των δεδομένων παροχών όπως επιλογή σκηνών, υπότιτλοι (Ελληνικά, Αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής) μπορείτε να περιηγηθείτε στα πλούσια extras. Στο κεντρικό μενού υπάρχει ξεχωριστά ένα trailer της ταινίας «Nanny McPhee». Από εκεί και πέρα βρίσκουμε ένα σύντομο βίντεο με θέμα την πολιτική των ραντεβού το 18αι. ενώ ακολουθεί μία ενότητα που σας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα πέντε διάσημα αξιοθέατα της Βρετανίας στα οποία πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα: το Chatsworth House, το Burghley House, το Basildon Park, το Wilton House και το Goombridge Place. Εδώ θα βρείτε για το καθένα ένα σχετικό βιντεάκι καθώς και φωτογραφικό υλικό. Το τρίτο θέμα ασχολείται με τους χαρακτήρες και τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν την οικογένεια των Bennet, ενώ το επόμενο καταπιάνεται με τη συγγραφέα του «Pride and Prejudice», Jane Austen. Η τέταρτη ενότητα σας προσφέρει μία ψηφιακή περιπλάνηση στο γενεαλογικό δένδρο των πρωταγωνιστών. Ακολουθεί μία πλούσια gallery με κοστούμια, κοσμήματα και έπιπλα της εποχής, ενώ στο επόμενο βίντεο οι συντελεστές μιλούν για τα γυρίσματα και τα παραλειπόμενα της ταινίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εναλλακτικό φινάλε ενώ τα extras ολοκληρώνονται με τη δυνατότητα σχολιασμού από το σκηνοθέτη Joe Wright. Πέρα από το εξαιρετικό πρόσθετο υλικό της ταινίας αξίζει να σημειώσουμε πως σε κάθε σημείο του παρέχονται ελληνικοί υπότιτλοι, ενώ στα διάφορα βίντεο εμφανίζονται και μιλούν πολύ συχνά όλοι οι συντελεστές.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ