CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
The Omen

Από αιώνες είχε προβλεφθεί. Δοξασίες, δόγματα, θρύλοι και διαφόρων ειδών προφητείες μιλούσαν για την ώρα που δεδομένα θα ερχόταν και ο άνθρωπος θα καλούνταν να αντέξει την τελική επίθεση του Διαβόλου στη γη. Ο Νοστράδαμος, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης και πολλοί άλλοι προείδαν τον ερχομό του και τη συντέλεια που θα έφερνε. Θα προερχόταν από οικογένεια με πολιτική εξουσία και θα ήταν ο γιος του Διαβόλου, ο Αντίχριστος. Όταν η Katherine Thorn θα παρουσιάσει επιπλοκές στη γέννα και 'χάσει' το παιδί της, ο σύζυγός της και πρέσβης των Η.Π.Α. Robert Thorn αποφασίζει να υιοθετήσει ένα νεογέννητο μωρό αγνώστων λοιπών στοιχείων. Προφανώς, ο αμερικανός επιλέγει να αποκρύψει από τη σύζυγό του το θάνατο του μωρού τους και κατ' επέκταση και την υιοθεσία που ακολούθησε. Ο μικρός Damien (όνομα και πράγμα!) απολαμβάνει την αγάπη και τη στοργή του ζεύγους. Όταν το παιδί φτάσει σε ηλικία πέντε ετών, μερικά παράξενα και ασυνήθιστα γεγονότα θα θορυβήσουν τους γονείς του, έναν μυστηριώδη ιερέα που υποστηρίζει πως γνωρίζει τι συνέβη τη νύχτα που γεννήθηκε ο Damien καθώς και ένα φωτογράφο.

Για πολλούς πιστούς παγκοσμίως, η έλευση του διαβόλου όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Αντίθετα για άλλους οι θρησκείες καθώς και η κινδυνολογία γύρω από τη συντέλεια του κόσμου αποτελούν τρόπους χειραγώγησης των μαζών με σκοπό την ηθική και κοινωνική καταστολή. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντίστοιχα ζητήματα θεολογίας και εσχατολογικών θεωριών σαγηνεύουν τη φαντασία και τη σκέψη μίας μεγάλης μερίδας ανθρώπων. Ταινίες όπως τα «The Exorcist», «Rosemary's Baby» και «The Omen» έχουν προσελκύσει τα βλέμματα του κοινού αλλά και τις αντιδράσεις χριστιανικών οργανώσεων και δογμάτων. Θέλοντας να διατηρήσω αποστάσεις από τις όποιες προσεγγίσεις, καταδεικνύω μονάχα το εξής: την κεκαλυμμένη ή προφανήw, υποσυνείδητη ή συνειδητή 'άβολη' αντίδραση του μέσου ανθρώπου απέναντι στη θέαση αυτού που έχει μάθει να φοβάται ως το απόλυτο κακό. 'Το τέλος των ημερών' που ευαγγελίζονται τα χριστιανικά δόγματα συνοδευόμενη από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, είναι ικανό να επηρεάσει πολλούς, που πρόθυμα θα αναλογιστούν σοβαρά το ενδεχόμενο όλα αυτά να έχουν βάση αλήθειας.

Σε δεκαετίες που η εσχατολογία κόντευε (για ακόμα μία φορά στη παγκόσμια ιστορία) να γίνει Ολυμπιακό αγώνισμα, ταινίες όπως οι παραπάνω κατάφεραν να ξεχωρίσουν και εν τέλει να θεωρηθούν κλασσικές. Στη περίπτωση του «The Omen» (1976) του Richard Donner, ο Αντίχριστος παίρνει τη μορφή ενός παιδιού και εμφανίζεται σε δεδομένο χωροχρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα όσα έχει προφητεύσει στην 'Αποκάλυψη' ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Η σκηνοθεσία κλιμακώνει την ένταση και ρυθμίζει τα συναισθήματα του θεατή όσο τα σημάδια αποκαλύπτονται. Η μουσική υπόκρουση σχεδόν εξυμνεί σε υστερικό βαθμό τις 'νίκες' που σημειώνει ο Damien, θέλοντας καταφανώς να εξασφαλίσει την δυναμική υπεροχής του κακού έναντι στο ανίσχυρο και αιφνιδιασμένο καλό. Μέσα από ερμηνείες που στηρίζονται στην υπερβολή, ξεχωρίζει ο Gregory Peck, ενώ το απόκοσμο παρουσιαστικό του μικρού Harvey Stephens εντυπωσιάζει. Παρόλο που το «The Omen» δε φτάνει σε αυθεντικότητα και συναισθηματική ένταση το «Rosemary's Baby», διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που το συγκαταλέγουν σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ταινίες τρόμου.

Το dvd που κυκλοφορεί ακολουθεί πιστά την αισθητική της ταινίας, αφού όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου στο menu συναντάς ανάποδους σταυρούς και τα τρία εξάρια. Αφού θεωρήσουμε δεδομένες τις εκπτώσεις σχετικά με τον ήχο (Αγγλικά: Surround 2.0, Γαλλικά: Mono) και την εικόνα (1.85:1) μπορούμε να πούμε πως τα extras δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μία συνηθισμένη σύγχρονη παραγωγή. Εκτός από την επιλογή κεφαλαίων και τις τέσσερις επιλογές υποτίτλων, αρχικά θα βρείτε δυνατότητα σχολιασμού από το σκηνοθέτη Richard Donner και τον Stuart Baird. Ακολουθεί ένα βίντεο όπου οι συντελεστές μιλούν για την ταινία, ενώ στην επόμενη επιλογή μπορείτε να τους παρακολουθήσετε να αφηγούνται τα διάφορα 'παράξενα' περιστατικά και ατυχήματα που συνέβησαν κατά την περίοδο των γυρισμάτων. Στο επόμενο θέμα ο Jerry Goldsmith μας μιλά θα τέσσερα μουσικά θέματα του φιλμ ενώ τα extras ολοκληρώνονται με το trailer της ταινίας.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ