CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
X-Men 2

Ο φόβος και η προκατάληψη εδώ και καιρό κυριαρχεί από μέρους των ανθρώπων για τους μεταλλαγμένους. Όταν όμως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. δεχθεί επίθεση μέσα στο Λευκό Οίκο από έναν X-Μan, η ανησυχία από πλευράς κοινής γνώμης εντείνεται. Μία ομάδα μεταλλαγμένων, που πρεσβεύουν την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο ειδών και προεξάρχοντος του Charles Xavier (Patric Steward), θορυβημένοι από την επίθεση στον πλανητάρχη σκοπεύουν να εντοπίσουν το δράστη και να ανακαλύψουν τα κίνητρά του. Ο καθηγητής Stryker (Brian Cox) όμως έχει ήδη διακρίνει την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του και με πρόσχημα την ασφάλεια ετοιμάζει μία ανελέητη επίθεση εναντίον των X-Μen. Επιχειρεί να αποσπάσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το Cerebro - ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου που με σύνεση χρησιμοποιεί ως τώρα ο Xavier - από τον φυλακισμένο X-man Magneto (Ian MacKellen). Τώρα πλέον ο Logan (Hugh Jackman), η Storm (Halle Berry) η Jean Grey (Famke Janssen) και μερικοί ακόμα μεταλλαγμένοι θα προσπαθήσουν να προλάβουν τις εξελίξεις πριν αυτές τους οδηγήσουν στον αφανισμό...

Ύστερα από το πρώτο επιτυχημένο πέρασμα του θρυλικού κόμικ 'X-Men' στη μεγάλη οθόνη το 2000 ήταν σχεδόν βέβαιο πως το sequel δε θα αργούσε να βγει στις αίθουσες. Διατηρώντας σχεδόν αυτούσιο το cast (με εξαίρεση μερικές προσθήκες) και τους συντελεστές το «X-men 2» κατάφερε να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων. Από τη στιγμή μάλιστα που η πρώτη ταινία είχε ήδη καταφέρει να σπάσει την 'κατάρα' των αποτυχημένων μεταφορών κόμικ στο σινεμά, η επιτυχία της δεύτερης έδειχνε κατά τι πιο εφικτή. Με υπόθεση που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον, μεγάλη ποικιλομορφία χαρακτήρων, έξυπνες αναφορές στο παρελθόν, πειστικά ειδικά εφέ (με λίγες εξαιρέσεις) και τις απαραίτητες μικροϊστορίες που δίνουν διαφορετικό χρώμα στο στόρι γίνεται άμεσα αντιληπτό πως το «X-men 2» βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς ένα επιτυχημένο blockbuster. Η σκηνοθεσία του Bryan Singer αναδεικνύει το ύφος της περιπέτειας χωρίς να αδιαφορεί για τα πρόσωπα, που δεδομένης της φύσης του κόμικ, είναι αδύνατο να παρακαμφθούν. Έτσι μέσα από τη πλοκή το "X-men 2" φτάνει να αναφέρεται στη διαφορετικότητα και τη σημασία της χωρίς όμως τα όποια νοήματα να διακρίνονται για το βαθυστόχαστο της φύσης τους.

Παρόλα αυτά η όλη ιδέα της μετριοπαθούς διαχείρισης της υπεροπλίας των X-Men (στοιχείο που ασφαλώς το βρίσκουμε και στην πρώτη ταινία) εξακολουθεί να μη μας αφήνει ασυγκίνητους, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η πολιτική του τύπου 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα' μοιάζει σχεδόν με ευαγγέλιο. Όσο λοιπόν τα μάτια μπορούν να αποδεσμευτούν από το λαμπερό cast και τη δράση υπάρχει χώρος και για ευκαιριακό - κατά βάση - προβληματισμό. Αντίθετα δύσκολα θα βρει κανείς χώρο για αξιοσημείωτες ερμηνευτικές επιδόσεις αφού το ύφος της ταινίας δε πριμοδοτεί κάτι παρόμοιο. Επομένως, οι περισσότερο αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί (όπως οι Hugh Jackman, Halle Berry, Ian MacKellen, Patric Steward) κερδίζουν και τη μερίδα του λέοντος από το ενδιαφέρον του κοινού, αν και σε αρκετές περιπτώσεις την παράσταση κλέβει ο χαρακτήρας του Nightcrawler, τον οποίο υποδύεται ο Allan Cumming.

Η υπάρχουσα έκδοση με διπλό dvd διαθέτει σχεδόν ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς από μία ταινία του είδους: υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου καθώς και μεγάλη ποικιλία από extras που παρουσιάζουν στο σύνολό τους εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αν είσαι φαν του κόμικ μάλιστα είναι σχεδόν απίθανο να μην απορροφηθείς από τα λεπτομερή βίντεο με τις αμέτρητες πληροφορίες σχετικά με τους 'X-Men'. Στο πρώτο δισκάκι θα βρείτε εκτός της ταινίας και της επιλογής σκηνών πέντε επιλογές υποτίτλων καθώς και αρκετές επιλογές ήχου (Αγγλικά - Γαλλικά 5.1, Γαλλικά 5.1 DTS καθώς και δυνατότητα σχολιασμού). Στο δεύτερο δισκάκι παρέχεται σχεδόν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, με ένα όμως σημαντικότατο μειονέκτημα: απουσιάζουν οι ελληνικοί υπότιτλοι. Αν παραβλέψουμε το πρόβλημα αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στα extras από τον τομέα της 'Ιστορίας των X-Men' όπου υπάρχουν δύο σχετικά βίντεο.

Στον επόμενο τομέα βρίσκουμε τρία θέματα σχετικά με την παραγωγή και πιο συγκεκριμένα με τη δημιουργία των σκηνικών, τις ενδυματολογικές επιλογές των ηρώων αλλά και μία multi-προβολή της εναρκτήριας σεκάνς (ανάλογα με το βαθμό τελειοποίησής της κατά το γύρισμα). Ο τρίτος τομέας περιλαμβάνει βίντεο με συνεντεύξεις των συντελεστών, προετοιμασία για τα γυρίσματα και σχεδιασμό των ειδικών εφέ. Στη συνέχεια θα βρείτε ένα βίντεο σχετικά με τη μουσική επένδυση της ταινίας καθώς και μία πρωτότυπη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη μέσω internet των περισσοτέρων συντελεστών που έλαβαν μέρος στη παραγωγή. Ακολουθούν έντεκα κομμένες σκηνές, ενώ ο επόμενος τομέας περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα από φωτογραφίες. Στον έβδομο και τελευταίο τομέα θα βρείτε τρία trailers της ταινίας. Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε πως οι πρόσθετες παροχές της έκδοσης δύσκολα θα σας αφήσουν ανικανοποίητους, όπως πιθανότατα και η ταινία αυτή καθ' εαυτή.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ