CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Mission Impossible

Μία ομάδα πρακτόρων της IMF κινείται με απόλυτη μυστικότητα στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως άκρως απόρρητα δεδομένα του οργανισμού πρόκειται να καταλήξουν σε 'λάθος χέρια'. Όταν η ριψοκίνδυνη αποστολή που αναλαμβάνουν σαμποτάρεται με τραγικές συνέπειες για την ομάδα του, ο μυστικός πράκτορας Ethan Hunt (Tom Cruise) καλείται να ανασυνταχθεί. Ποιοι κρύβονται άραγε πίσω από την ενέδρα που έστειλε στο θάνατο τα περισσότερα μέλη της αποστολής και μεταξύ αυτών τον αρχηγό τους Jim Phelps (Jon Voight); Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σχέδια της IMF αναστέλλονται εξαιτίας κάποιου σαμποτάζ και στις τάξεις του οργανισμού κυριαρχεί η άποψη πως βάλλονται 'εκ των έσω'. Ο Hunt σπεύδει να ενημερώσει τον ανώτερό του, Eugene Kittridge (Henry Czerny) για τις εξελίξεις, αλλά εκείνος του αποκαλύπτει πως, ύστερα και από τη νέα αποτυχία, θεωρείται βασικός ύποπτος για κατασκοπία. Όντας παγιδευμένος θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του, να αποκαλύψει τον ένοχο αυτής της πλεκτάνης αλλά και να περισώσει οτιδήποτε μπορεί από τον αρχικό στόχο της αποστολής.

Μετά από μία ένδοξη πορεία στη μικρή οθόνη, η 'σπιρτόζικη' περιπετειώδης σειρά με το χαρακτηριστικότατο μουσικό θέμα του Λάλο Σίφριν επεχείρησε το μεγάλο άλμα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1996. Με βιτρίνα τον super-star του Hollywood Tom Cruise, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Brian De Palma και τη συμβολή του δημιουργού της σειράς Bruce Geller, το «Mission Impossible» μπορεί να πει κανείς πως συνετέλεσε στη καθιέρωση της φαντασμαγορικής - hi-tech τύπου - περιπέτειας. Η τεχνολογία και τα ειδικά εφέ είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στη μεγάλη οθόνη από τις αρχές της δεκαετίας. Εδώ λοιπόν, το αντίπαλο δέος του Bond, ο εξ Αμερικής ορμώμενος Hunt, έρχεται να αντιπαραταχθεί στο 'ιερό τέρας' της κατασκοπείας. Στο πλευρό του βρίσκεται ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές και δράση, ένα σωστό εργοστάσιο παραγωγής αδρεναλίνης, εξοπλισμένο με νέες 'κινηματογραφικές τεχνολογίες'. Χωρίς να διαθέτει τους εκλεπτυσμένους τρόπους του Bond, οι δυο τους έχουν αρκετές ομοιότητες όπως το αίσθημα δικαίου που τους διακρίνει, η αυτοθυσία, η ανεξαρτησία, ο ηρωισμός, η ευστροφία, η γοητεία, η διάθεση για χιούμορ στις πλέον ακατάλληλες ώρες κτλ. Μέσω του Cruise, το «Mission Impossible» καθιέρωσε για χάρη της νέας γενιάς φίλων της δράσης έναν ήρωα προσαρμοσμένο στα νεωτεριστικά πρότυπα που διαφαίνονταν να επικρατούν. Μία στατιστικώς σημαντική πλειοψηφία των επερχόμενων ταινιών του είδους ακολούθησε το σαρωτικό εκείνο ρεύμα, με ίδιο το Bond να μην αποτελεί εξαίρεση στο κανόνα. Συνέπεια της επιτυχίας φιλμ όπως το «Mission Impossible» αποτελεί η εδραίωση των άγραφων μα απαράβατων 'νόμων' της περιπέτειας όπως οι συνεχείς σεναριακές ανατροπές, οι άφθονες σκηνές δράσεις, η παγίωση των αρχέτυπων προτύπων καλού-κακού και γενικά ό,τι χαρακτηρίζουμε με τον όρο κλισέ. Αναμφίβολα λοιπόν το σινεμά του θεάματος διαμόρφωσε ένα μεγάλο τμήμα της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας και το «Mission Impossible» έχει το μερίδιό του σε αυτό.

Το δισκάκι του «Mission Impossible» που διατίθεται στα videoclubs, παραγωγής 2000, δε διαθέτει το πλήθος επιλογών που συνήθως βρίσκουμε σε ταινίες του είδους. Η εικόνα με πλαίσιο 2,35:1 και ο ήχος Dolby Digital 5.1 αν και δε μπορούν να συγκριθούν σε ποιότητα με τις πρόσφατες κυκλοφορίες, μπορούν να σας εξασφαλίσουν μία ικανοποιητική προβολή. Οι επιλογές που θα βρείτε περιορίζονται στις βασικές όπως στην επιλογή σκηνών και στους υπότιτλους (σε 8 γλώσσες μεταξύ των οποίων και ελληνικοί). Σε ό,τι αφορά τα extras το μόνο που μπορείτε να παρακολουθήσετε είναι το κινηματογραφικό trailer του φιλμ. Εν όψει πάντως και του δεύτερου sequel της ταινίας που βγαίνει αυτές τις μέρες στις αίθουσες, μπορείτε με τη παρούσα έκδοση να (ξανα)ζήσετε τις πρώτες 'επικίνδυνες αποστολές' του μυστικού πράκτορα Hunt.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ