CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Proof

Οι ψυχικές δυνάμεις της Catherine βρίσκονταν σε δοκιμασία εδώ και αρκετό καιρό, συγκεκριμένα από όταν άρχισε να φροντίζει τον πατέρα της, έναν ηλικιωμένο, σχιζοφρενή αλλά και ιδιοφυή μαθηματικό. Οι σπουδές της διακόπηκαν ενώ το ταλέντο της στα μαθηματικά σταμάτησε να τροφοδοτείται. Όταν εκείνος πεθαίνει, η Catherine δε καλείται να αντιμετωπίσει μονάχα την απώλειά του, αλλά και τη παρουσία της αδελφής της, Claire, που προσπαθεί να την 'πατρονάρει' φοβούμενη πως η Catherine έχει την ίδια ροπή προς την ψυχική αστάθεια με τον πατέρα τους, ενώ ανάλογους φόβους εκφράζει και η ίδια. Σανίδα σωτηρίας για την Catherine αποτελεί ο νεαρός μαθητής του πατέρα της ονόματι Hal που προσπαθεί να τη στηρίξει, ενώ παράλληλα ψάχνει επίμονα ανάμεσα στις τελευταίες σημειώσεις του αγαπημένου του καθηγητή, με την ελπίδα να βρει κάποιο έργο ανάλογο της φήμης του ιδιοφυούς μαθηματικού. Η ψυχική σταθερότητα της Catherine, οι δυνατότητές της καθώς και οι σχέσεις με τους γύρω της βρίσκονται σε διαρκή αμφισβήτηση και οι 'αποδείξεις' που όλοι ζητούν δεν είναι εύκολο να βρεθούν...

Το βραβευμένο με Pulitzer θεατρικό έργο του David Auburn 'Proof', αποτελεί τη βάση για την ομώνυμη ταινία. Ο John Madden (υποψήφιος για το 'Χρυσό Λέοντα' στη Βενετία) που υπογράφει τη σκηνοθεσία, είχε ανεβάσει το έργο στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια και πάλι τη Gwyneth Paltrow, εγχείρημα που είχε στεφθεί με επιτυχία. Με άμεσες τις επιρροές από τη θεατρική παράσταση και με επιπλέον 'όπλο' τη σεναριακή σφραγίδα του ίδιου του Auburn, το κινηματογραφικό «Proof» διατηρεί το ανάλογο ύφος, διαθέτοντας λιτά σκηνικά, ζωηρούς διαλόγους και πολυεπίπεδους χαρακτήρες. Η θεατρικότητα των πλάνων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και αυτό προσμετράται στα θετικά της ταινίας, ενώ τα flashbacks κατά τη πλοκή εξυπηρετούν παράλληλα και τη κινηματογραφική γλώσσα. Αν και τα Όσκαρ αποδείχθηκαν εν τέλει όνειρο μακρινό για το «Proof», οι συντελεστές του μόνο δικαιωμένοι θα πρέπει να αισθάνονται από τις εντυπώσεις που απέσπασε η ταινία. Σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες, η Paltrow (υποψήφια για Χρυσή σφαίρα) ξεχωρίζει με την αυθεντικά εύθραυστη εικόνα που μας παρουσιάζει, αποδεικνύοντας τις υποκριτικές τις δυνατότητες. Ο πολλά υποσχόμενος Jake Gyllenhaal που τον είδαμε στα «Brokeback Mountain» και «Jarhead» προσδίδει στον Hal τον ενθουσιασμό και το πάθος που χρειάζεται. Όσο για τον Anthony Hopkins εμφανίζει με άνεση την αστάθεια που χαρακτηρίζει τον ήρωα του, ώντας όμως περισσότερο νευρωτικός στην ερμηνεία του παρά ψυχωσικός, ενώ η Hope Davis στο ρόλο της αντιπαθητικής αδελφής τα πηγαίνει περίφημα.

Στην έκδοση που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε αρκετά ενδιαφέρον υλικό. Ο ήχος είναι Dolby Digital 5.1 ενώ φυσικά παρέχονται και οι κλασσικές δυνατότητες (επιλογή σκηνών, ελληνικοί υπότιτλοι). Θετικό στοιχείο για την έκδοση αποτελεί η δυνατότητα ελληνικών υποτίτλων και στις πρόσθετες παροχές. Εκεί λοιπόν θα βρείτε το κινηματογραφικό trailer, ένα αφιέρωμα σχετικά με τη μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη και στο οποίο μιλούν όλοι σχεδόν οι συντελεστές, κομμένες σκηνές, επιλεγμένες σκηνές από το φιλμ, ένα βίντεο με τα παραλειπόμενα από τα γυρίσματα, άλμπουμ φωτογραφιών των Paltrow, Hopkins και Gyllenhaal καθώς και έξι trailers από ταινίες που κυκλοφορούν σε dvd. Με γνώμονα τις περιορισμένες - ποιοτικά - επιλογές σε πρόσφατους τίτλους αλλά και το ενδιαφέρον θέμα που πραγματεύεται η ταινία, το «Proof» αποτελεί μία πολύ δυνατή επιλογή.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ