CinemaNews.gr - All About Movies
Παρουσίαση DVD

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ
ΗΧΟΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
EXTRAS
Scent Of A Woman

Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Frank Slade έχει χάσει οριστικά την όρασή του. Οι συγγενείς του που τον φροντίζουν έχουν αναθέσει στο νεαρό μαθητή Charlie Simms να τον προσέχει για το τριήμερο των Ευχαριστιών έναντι καλής αμοιβής. Ο δύστροπος και απρόσιτος Frank προκαλεί αμηχανία στον Charlie ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη τα χρήματα, ενώ κινδυνεύει να αποβληθεί άδικα από το σχολείο εξαιτίας μίας φάρσας που σκάρωσαν πλούσιοι συμμαθητές του. Ο συνταγματάρχης παραμερίζοντας τους ενδοιασμούς του απρόθυμου αλλά διστακτικού νεαρού, έχει σχεδιάσει να περάσει ένα πολυτελές τριήμερο στη Νέα Υόρκη, που περιλαμβάνει διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο, λιμουζίνα, φίνο κρασί και φαγητό, γυναίκες, τανγκό καθώς και ένα γεμάτο 45άρι. Ο Charlie μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά τον ακολουθεί και οι μέρες που ακολουθούν πρόκειται να καθορίσουν τις επιλογές και το μέλλον και των δύο.

Η νουβέλα του Giovanni Arpino 'Il Buio E Il Miele' έχει γνωρίσει δύο κινηματογραφικές μεταφορές, η πρώτη το 1974 με το τίτλο «Il Profumo Di Donna» και η δεύτερη 18 χρόνια μετά ως «Scent Of A Woman». Το τελευταίο έμελλε να γίνει και το πλέον γνωστό στο ευρύ κοινό. Η υποψήφια για 4 Όσκαρ ταινία του Martin Brest (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και νικήτρια στη κατηγορία Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Pacino) συγκαταλέγεται δίκαια στις κορυφαίες της δεκαετίας του `90. Με εκπληκτικές αντιφάσεις μεταξύ δρώμενων και χαρακτήρων καθίσταται αδύνατο στο θεατή να παραμείνει αμέτοχος. Αυτό το αυθεντικό δράμα με τα πανέξυπνα κωμικά στοιχεία και τους πηγαίους διαλόγους παρουσιάζει τη καταλυτική αλληλεπίδραση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ανθρώπων.

Για τον ένα έχει χαθεί κάθε ελπίδα και ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το μάταιο τούτο κόσμο βγάζοντας ειρωνικά τη γλώσσα του στη τραγωδία που δεν ανέχεται άλλο να τον φυλακίζει στο σκοτάδι. Λάτρης της ζωής και της γυναίκας, θέλει να αποδώσει τον ύστατο χαιρετισμό σε ό,τι αγάπησε. Αντίθετα στον νεαρό μαθητή κυριαρχεί η δίψα για επιτυχία και καταξίωση ενώ του λείπει η εμπειρία που θα τον βγάλει από τις δυσκολίες που τον καταδυναστεύουν. Η συνάντηση τους αναπάντεχα θα οδηγήσει και τους δύο στη λύτρωση και την αποδοχή του εαυτού τους. Μέσα από τη κλασσική σκηνή του τανγκό, ο Pacino συγκλονίζει με την αμεσότητα του, ενώ το πάθος του κατά το λόγο-ράπισμα που βγάζει μπροστά στο συμβούλιο των καθηγητών συνεπαίρνει το θεατή. Η εν γένει ερμηνεία του, από τις κορυφαίες όλων των εποχών αν λάβει κανείς υπόψη και το βαθμό δυσκολίας του ρόλου που ενσαρκώνει, είναι ανεπανάληπτη. Στο πλευρό του βρίσκεται ο O'Donnell, που αν και δε μπορεί να συγκριθεί με τον κορυφαίο εν ενεργεία ηθοποιό, εντούτοις αποδίδει σε ικανοποιητικά ως πελαγωμένος νέος που αγγίζει τα όρια του.

Από την έκδοση που κυκλοφορεί εδώ και καιρό απουσιάζουν οι πρόσθετες παροχές, δείγμα της δυσκολίας να βρεθεί οπτικό υλικό για μία ταινία του 1992 αλλά ίσως και της προχειρότητας με την οποία μερικές φορές αντιμετωπίζονται οι κλασσικές ταινίες όταν πρόκειται να διατεθούν στην αγορά. Παρόλα αυτά το δισκάκι δε στερείται ποιότητας χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερες πολυτέλειες. Με εικόνα widescreen 1.85:1 και ικανοποιητικό ήχο Dolby Surround 2.0 δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Πέρα από τις επιλογές σκηνών, διατίθενται 2 γλώσσες ήχου καθώς και 8 επιλογές υποτίτλων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών. Για όσους (πολλούς) θέλουν να την ξαναδούν και για τους (λίγους) που δε είχαν ως τώρα την ευκαιρία, το dvd αυτό θα πρέπει να μπει στις άμεσες home-entertaintment προτεραιότητές τους.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ DVD
ΑΡΧΕΙΟ DVD
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ