CinemaNews.gr - All About Movies

Γράφει: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE
Clerks II

10 χρόνια έχουν περάσει και στη ζωή των Dante και Randall δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Μπορεί πλέον να δουλεύουν - ή μάλλον να περνάνε τα πρωινά τους- στα Mooby's, ένα fast food εστιατόριο, αλλά οι συζητήσεις τους εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από το sex, ταινίες και λοιπά φαινόμενα της pop κουλτούρας. Ο Dante αρχίζει να σκέφτεται ότι ήρθε ο καιρός να πάρει γενναίες αποφάσεις και να ζήσει με την αρραβωνιαστικιά του μακριά από το New Jersey. Ο Randall δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την απόφαση αυτή, ενώ η Becky το νέο sexy αφεντικό και... φίλη του Dante μπορεί να επηρεάσει την τελική απόφαση.

12 χρόνια έχουν περάσει από την αρχική ταινία, αλλά ο Kevin Smith ποτέ δε μας άφησε να την ξεχάσουμε, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί τις cult διαστάσεις που απέκτησε αυτή η παρέα απροσάρμοστων χαρακτήρων. Για αυτό πάντοτε υπάρχει η προσθήκη του 'από το δημιουργό του Clerks' σε κάθε μετέπειτα ταινία του από το αδιάφορο «Chasing Amy» μέχρι το ανεκδιήγητο «Dogma». Και όταν η καριέρα του έφτανε σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο με το «Jersey Girl» χρειάστηκε να επιστρατεύσει τα 'μεγάλα μέσα' και αποφάσισε να γυρίσει το πρώτο επίσημο sequel, αν και οι βασικοί χαρακτήρες κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στη φιλμογραφία του.

Μπορεί ο κριτικός Joel Siegel να εγκατέλειψε το σινεμά στα πρώτα 40 λεπτά της ταινίας, πράγμα που δεν είχε κάνει τα τελευταία 30 χρόνια, η αλήθεια είναι όμως ότι το «Clerks II» είναι ό,τι καλύτερο έχει κάνει ο Smith τα τελευταία χρόνια - αν και αυτό δεν λέει πολλά. Μπορεί μερικές σκηνές να υπάρχουν σκόπιμα για να δώσουν μια geeeky αίσθηση στην ταινία (συζητήσεις για το αν η τριλογία των «Star Wars» είναι καλύτερη από αυτή του «Lord of the Rings») και άλλες (σεξ με την αγελάδα, επαναλαμβανόμενη χρήση ρατσιστικών στερεοτύπων) να φαίνονται αστείες σε δεκαεξάχρονους θεατές, αλλά σε γενικές γραμμές το «Clerks II» παρακολουθείται ευχάριστα. Καλό θα ήταν πάντως στο μέλλον ο Smith να διοχετεύσει κάπου αλλού το ταλέντο του.


ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ