Annie Hall

Παραγωγή: 1977

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Πρωταγωνιστούν: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane,

Κείμενο: Μαρία Βουγιουκαλάκη  |  19-10-2003

Κύριο μέλημα της τέχνης είναι η ανάλυση και η προσπάθεια δημιουργίας ενός ψυχογραφήματος του ανθρώπου, που ήταν είναι και θα είναι το κύριο θέμα της. Το σινεμά ως η έβδομη των τεχνών δεν μπορεί να αποποιηθεί αυτού του, του ρόλου. Έτσι λοιπόν θα συμφωνήσουν ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του μικροσκοπικού νευρωτικού σκηνοθέτη που είναι γνωστός ως ο "Freud" του κινηματογράφου, ότι ως σκηνοθέτης κάνει και αυτός της δική του ανάλυση της ανθρώπινης ψυχής.

Μετά από μια σειρά παρωδιών («Bananas», «Sleeper») που θυμίζουν τις μέρες που έκανε stand-up comedy σε μικρά clubs της Νέας Υόρκης, o Αllen ακόμα νέος και ανήσυχος αποφασίζει να γυρίσει μια ταινία μυστηρίου με υποπλοκή ρομαντικής κομεντί. Καθώς όμως ξεκινάει τα γυρίσματα βλέπει το ρομαντικό στοιχείο δεσπόζει. Παίρνει έτσι την μούσα του Diane Κeaton και την μετατρέπει σε ένα από τους πιο εκφραστικούς και ζωντανούς χαρακτήρες του σινεμά την Annie Hall. Μέσα από αυτή την ηρωίδα φτιάχνει το ιδανικό πρότυπο γυναίκας: αυτή που είναι ταυτόχρονα ανασφαλής και νευρωτική ως ενήλικη γυναίκα αλλά και ακαταμάχητη αφελής ως παιδί.

Το θέμα της είναι απλό αλλά και περίπλοκο συνάμα. Ένα ζευγάρι σαν όλα τα άλλα, μία σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που είναι τόσο ίδιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί. Η ταινία έχει τα κύρια χαρακτηριστικά μιας συνηθισμένης ταινίας του Woody Allen όπως οι πανέξυπνες ατάκες και η υπέροχη jazz επένδυση, που δίνουν την σφραγίδα του.

Εκεί που το «Annie Hall» διαφέρει από τις υπόλοιπες ταινίες του και του χάρισε και το χρυσό αγαλματάκι είναι από την διαφορετική οπτική γωνία τόσο της σκηνοθεσίας όσο και του σεναρίου. Από τη μία τα πλάνα θα είναι πιο αργά από ότι συνήθως και τα χρώματα πιο νωχελικά. Από την άλλη οι κουραστικοί μονόλογοι του σκηνοθέτη θα αντικατασταθούν από ένα διάλογο που αν και δεν δίνει την πολυπόθητη οριστική δίνει μια υποτυπώδη λύση. Παραμερίζει λοιπόν ο σκηνοθέτης εδώ τον έντονο εγωισμό του και την σκυτάλη καθώς και όλη την προσοχή παίρνει ο πρωταγωνιστής!

Δικαιωματικά αξίζει λοιπόν το «Annie Hall» τον χαρακτηρισμό της καλύτερης ταινίας του Woody Allen. Όλα τα συναισθήματα και οι δυσκολίες που μας περιβάλλουν όταν ζούμε μια σχέση καθρεφτίζονται μέσω της κάμερας στην οθόνη με τρόπο που μας συγκινεί και μας αγγίζει. Πώς μπορούμε εξάλλου να κρατήσουμε κακία σε ένα σκηνοθέτη που μπορεί αν μας κουράζει με τις ατέλειωτες εμμονές του αλλά και μας κάνει να δακρύσουμε όταν μας εκφράζει την τέχνη του;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.