Η Χρυσή Αρκτος από το Βερολίνο σε πανελλήνια πρώτη στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η Χρυσή Αρκτος από το Βερολίνο σε πανελλήνια πρώτη στις Νύχτες Πρεμιέρας

Θανάσης Γεντίμης  |  15.09.2020

Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα φιλοξενήσουν φέτος και την ταινία που βραβεύτηκε στο Βερολίνο με την Χρυσή Αρκτο, ένα φιλμ με θέμα την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Πρόκειται για το «There Is No Evil» (Δεν Υπάρχει Κακό) του Mohammad Rasoulof από το Ιράν.

Τέσσερεις καθηλωτικές βινιέτες, γυρισμένες κρυφά από το καθεστώς Αχμαντινετζάντ, επιχειρούν να ζυγίσουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο της διαρκούς απειλής των πολιτικών διώξεων και της θανατικής ποινής στο σύγχρονο Ιράν. Αψηφώντας την απαγόρευση να γυρίζει ταινίες αλλά και να ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, ο Mohammad Rasoulof αντιστέκεται έμπρακτα και σθεναρά μέσα από την τέχνη του.

Η φετινή Χρυσή Αρκτος του Βερολίνου ξεκινά από έναν πικρά ειρωνικό τίτλο - εξίσου ειρωνικό με την αδυναμία του σκηνοθέτη να παραστεί στην πρεμιέρα της ίδιας του της ταινίας και την βράβευσή του - για να γίνει τελικά μια οικουμενική δήλωση αντίστασης απέναντι σε κάθε αυταρχική εξουσία και φυσικά ένα ηχηρό μήνυμα πίστης στη δύναμη του σινεμά να σπάει όρια και τείχη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.