Italian Film Days: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο Ιταλικό σινεμά

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 13.09.2016

Η Ιταλία υπήρξε για χρόνια η πρωταγωνίστρια κινηματογραφική δύναμη στην Ευρώπη, έχοντας συστήσει στο παγκόσμιο σινεμά κορυφαίους δημιουργούς και μέγιστες ταινίες που όλοι γνωρίζουμε και όλοι αγαπάμε. Μετά από μία απότομη υποχώρηση στις αρχές της δεκαετίας του '90, τα τελευταία χρόνια "κάτι κινείται" και πάλι στη γειτονική χώρα. Νέοι δημιουργοί ξεπηδούν στο προσκήνιο, φεστιβάλ και διανομείς δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για υλικό από την Ιταλία, το ιταλικό σινεμά μοιάζει και πάλι έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο.

Οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας προσθέτουν στο πρόγραμμά τους φέτος ένα αφιέρωμα με τίτλο Italian Film Days, παρουσιάζοντας μερικές από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της χρονιάς. Τρία χρόνια μετά τον φιλμικό δυναμίτη του "Ανθρώπινου Κεφαλαίου", ο Paolo Virzi ακολουθεί δύο γυναίκες στο δρόμο προς την ελευθερία, στο «La Pazza Gioia». Ο Piero Messina κινηματογραφεί τον θρήνο και μεταμορφώνει τη Juliette Binoche σε μεσογειακή μητρική φιγούρα, στο «L' Attesa». Ένας έρωτας ανθίζει μέσα στη φυλακή, στο «Fiore» του Claudio Giovannesi. Δύο σιαμαίες αδελφές καλούνται να λάβουν μια δύσκολη απόφαση στο «Indivisibili» του Edoardo De Angelis. Ο Roberto Ando παντρεύει το μυστήριο με τη μεταφυσική στο «Le Confessioni». Και στο «Suburra», ο Stefano Sollima αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία διαφθοράς σε μια Ρώμη όπου δεν σταματά ποτέ να βρέχει.

Το Αφιέρωμα «Italian Film Days» πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη StraDa Films και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ινστιτούτου Luce Cinecitta. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

La Pazza Gioia / Like Crazy / Η Τρελή Χαρά , του Paolo Virzi
L'Attesa / H Μεγάλη Αναμονή, του Piero Messina
Fiore / Το Ανθος, του Claudio Giovannesi
Suburra / Υπόγεια Πόλη, του Stefano Sollima
Le Confessioni /The Confessions / Οι εξομολογήσεις, του Roberto Ando
Indivisibili / Αχώριστες, του Edoardo De Angelis