Η ξαφνική αυλαία για το Παρασκήνιο της ΕΡΤ κάνει το αφιέρωμα πιο επίκαιρο από ποτέ

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 28.09.2015

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης στήλης Τυπολογίες στην εφημερίδα Παρόν (25.09.2015), η εταιρεία παραγωγής Cinetic, των Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου, που παρήγαγε το "Παρασκήνιο" της ΕΡΤ, κλείνει οριστικά για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας. Η Cinetic ήταν η εταιρεία πίσω από το "Παρασκήνιο", από τη γέννησή του το 1976 μέχρι και το 2013 όταν και σταμάτησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η αιφνιδιαστική αυτή είδηση, έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη το μεγάλο αφιέρωμα στο "Παρασκήνιο" από το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος 10 επιλεγμένες εκπομπές θα προβληθούν για το σινεφίλ κοινό. Υπό αυτό το πρίσμα το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η αρχική ιδέα για το "Παρασκήνιο" ανήκει στον Ροβήρο Μανθούλη, καλλιτεχνικό διευθυντή της (τότε) ΕΙΡT το 1976. Πρότασή του ήταν μια εκπομπή με θέματα καλλιτεχνικά, με σκοπό να αναζητά το τι γίνεται "πίσω" από το σκηνικό των τεχνών. Οι Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος, προερχόμενοι αμφότεροι από το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, της προσέδωσαν μιαν άλλη διάσταση. Μάλιστα πολλές από τις πρώτες εκπομπές λογοκρίθηκαν, κάτι που καταδείκνυε το πρωτοπόρο, ασυμβίβαστο πνεύμα που έφερναν στα τηλεοπτικά πράγματα της εποχής οι νέοι δημιουργοί.

Χίλιες εκπομπές και περισσότερους από διακόσιους σκηνοθέτες αργότερα, το "Παρασκήνιο" φτάνει στο τέλος του, έχοντας συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας καινούριας κινηματογραφικής γλώσσας για την ανάδειξη των προσώπων και των θεμάτων της εκπομπής ενσωματώνοντας την ιδιαίτερη, ξεχωριστή, μοναδική ματιά τόσο του σκηνοθέτη όσο και του τιμώμενου καλλιτέχνη.