Οι Έλληνες δημιουργοί παρόντες στις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 10.09.2015

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά και φέτος τους Έλληνες δημιουργούς και παρουσιάζει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες ταινίες και ντοκιμαντέρ της χρονιάς, μαζί με 66 Μικρού Μήκους Ταινίες, που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικώντας 6 διαφορετικά Βραβεία.

Στο σημαντικό τμήμα των Ελληνικών Ταινιών, μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις νέες ταινίες τους σε αποκλειστικότητα, λίγο πριν βγουν στις αίθουσες. Ανάμεσά τους ο Αγγελος Φραντζής με την 4η μεγάλου μήκους ταινία του («Σύμπτωμα») και η Ελισάβετ Χρονοπούλου με την 3η της ταινία («Μικρή Αρκτος»). Μαζί τους τρεις ακόμη ελληνικές πρεμιέρες από το είδος του θρίλερ και της περιπέτειας. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Καλατζή («Μαριονέτες»), το αγωνιώδες θρίλερ «Short Fuse» των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα, και η πρώτη ταινία του Δημήτρη Τζέτζα με τίτλο «The Republic».

H ελληνική παρουσία είναι δυνατή και στο τμήμα των Ντοκιμαντέρ με τη συγκλονιστική «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη και το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Ακόμα, τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Ο Αμλετ στο Μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά», και «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ» περιγράφουν τον πυρετό της συναρπαστικής θεατρικής διαδικασίας. Τέλος, στα «Καλιαρντά», η Πάολα Ρεβενιώτη καταγράφουν για πρώτη φορά (μετά τον Ηλία Πετρόπουλο) ένα ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα που δεν υπάρχει πια, την αργκό των ομοφυλόφιλων όπως αυτή διαμορφώθηκε στα την δεκαετία του '40 μέχρι και την μεταπολίτευση.

Σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία (και σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία) το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική προβολή. Η βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH).

Για μια ακόμα χρονιά το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους παρουσιάζει μερικούς από τους καλύτερους ανερχόμενους Έλληνες σκηνοθέτες. Αυτή τη χρονιά, 66 μικρού μήκους ταινίες θα διεκδικήσουν 6 διαφορετικά βραβεία. Τέλος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, θα τιμήσει και φέτος τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της χρονιάς. Τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων 2015, θα δοθούν σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς από ταινίες που προβλήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2015.