Είδαμε: The Drop, του Michael Roskam

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Βάλυ Μουκανάκη | 21.09.2014

Μια ληστεία με άσχημη κατάληξη, η διάσωση ενός σκύλου και μυστικά από το παρελθόν... κι όλα αυτά με φόντο ένα μπαρ στο Brooklyn, ένα από τα επονομαζόμενα "drop bars" στα οποία καταλήγει το μαύρο χρήμα της πόλης. Αντιμέτωποι με τη μαφία αλλά και με την αστυνομική έρευνα, ο Bob (Tom Hardy) και ο Marv (James Gandolfini) προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να επιβιώσουν γνωρίζοντας καλά τους κανόνες του παιχνιδιού.

Κι ενώ με μια πρώτη ανάγνωση, η ταινία καταπιάνεται με άλλη μία ακόμα γκανγκστερική ιστορία χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι λεπτομέρειες και η έμφαση που δίνει ο Michael Roskam στους χαρακτήρες του. Με κεντρικό άξονα τον Bob, ο χαρακτήρας του οποίου αποκαλύπτεται σταδιακά, ξετυλίγεται και η πλοκή της ταινίας. Ο Bob, όπως ακριβώς επιβάλλει ο ρόλος του ως μπάρμαν, βλέπει και ξέρει πολλά, καταλαβαίνει από πρώτο χέρι τους ανθρώπους, γνωρίζει καλά τον υπόκοσμο του Brooklyn αλλά φαίνεται να απέχει από αυτόν.

Λιγομίλητος και χαμηλών τόνων, μοιράζει τη ζωή του μεταξύ του μπαρ και της εκκλησίας, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο στον χαρακτήρα του. Λιγότερο πολύπλοκος αλλά με αρκετά μυστικά είναι και ο ξάδερφός του ο Marv ενώ αινιγματική είναι και η προσωπικότητα του αστυνομικού, ο οποίος παρουσιάζεται θρησκόληπτος και όχι ιδιαίτερα ευφυής αλλά στην πράξη καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θολά πλάνα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης σε αρκετά σημεία, τα οποία εντείνουν το μυστήριο και την αγωνία ενώ παράλληλα θυμίζουν εικόνες μέσα από τα μάτια των μεθυσμένων θαμώνων του μπαρ, κάνοντας έτσι τον θεατή να εισέλθει ακόμα περισσότερο μέσα στην ταινία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα "Animal Rescue" του Dennis Lehane (γνωστού για τα «Mystic River», «Gone Baby Gone», και «Shutter Island»), τίτλος ο οποίος προοριζόταν να αποτελέσει και τίτλο της ταινίας, γεγονός που αποπροσανατολίζει ελαφρώς σχετικά με τα σημεία στα οποία ήθελε να εστιάσει ο Roskam.

Εν τέλει, τo «The Drop» δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα από πλευράς πλοκής, τραβάει όμως την προσοχή γιατί συγκριτικά με ταινίες του είδους του επιλέγει ένα διαφορετικό τρόπο παρουσίασης της ιστορίας, έναν τρόπο περισσότερο αργό, χωρίς περιττά ξεσπάσματα και ανθρωποκυνηγητά αλλά εξίσου σκοτεινό και γεμάτο ένταση.

29.09.2014 | Είδαμε: Il Capitale Umano, του Paolo Virzi

29.09.2014 | Είδαμε: Starred Up, του David Mackenzie

28.09.2014 | Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις 20ες Νύχτες Πρεμιέρας

26.09.2014 | Είδαμε: '71, του του Yann Demange

25.09.2014 | Είδαμε: Palo Alto, της Gia Coppola

24.09.2014 | Είδαμε: Whiplash, του Damien Chazelle

24.09.2014 | Είδαμε: The Heart Machine, του Zachary Wigon

23.09.2014 | Είδαμε: 10.000 Km, του Carlos Marques-Marcet

Όλο το Newsfeed εδώ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Μαριάννα Ράντου, Μαριτίνα Παπαμήτρου, Ιωάννα Αγγελίδου, Βάλυ Μουκανάκη, Αλεξία Μεράκου και ο Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2014 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.