Είδαμε: Dinosaur 13, του Todd Douglas Miller

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Ιωάννα Αγγελίδου | 20.09.2014

Η πραγματική ιστορία της ανακάλυψης του μεγαλύτερου και πληρέστερου σκελετού Τυραννόσαυρου, της επονομαζόμενης Σου, καθώς και της δικαστικής διαμάχης που ακολούθησε για την "κηδεμονία" του. Μια ομάδα παλαιοντολόγων με σύμμαχό της την τοπική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με το τέρας της κρατικής γραφειοκρατίας προκειμένου να κρατήσει το πολύτιμο εύρημά της, αλλά και να διατηρήσει την προσωπική της ελευθερία.

Τα ίδια τα γεγονότα, από την ανακάλυψη του Τυραννόσαυρου έως την πολυετή δικαστική διαμάχη, στην οποία εμπλέκονταν κυβέρνηση, μουσεία, επιστήμονες, ακόμα και ινδιάνικες φυλές, προσέφεραν ένα ενδιαφέρον σεναριακό υλικό. Ο σκηνοθέτης Todd Douglas Miller το αξιοποίησε στο έπακρο δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ με έντονα στοιχεία θρίλερ, θέτοντας παράλληλα μια σειρά προβληματισμών αναφορικά με τα όρια της κρατικής εξουσίας, καθώς και της σχέσης μεταξύ νομιμότητας και ηθικής. Η ταινία είναι διανθισμένη με πλούσιο πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό, προερχόμενο κυρίως από το αρχείο των πρωταγωνιστών, το οποίο χαρίζει ζωντάνια και αμεσότητα στην αφήγηση.

Αν και εμφανίζεται πληθώρα προσώπων, αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές είναι ο δεινόσαυρος Σου και ο παλαιοντολόγος Peter L. Larson, υποδυόμενος φυσικά τον εαυτό του, σε μια ιδιότυπη "ιστορία αγάπης" μεταξύ ενός παθιασμένου επιστήμονα και του ερευνητικού του αντικειμένου. Ίσως το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που μπορεί να προσάψει κανείς στον Miller είναι η υπερβολική του συμπάθεια για τους πρωταγωνιστές και η συνακόλουθη σκιαγράφηση απόλυτα καλών ή κακών χαρακτήρων, η οποία ενίοτε αγγίζει τα όρια της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Ωστόσο, η όποια μεροληπτική στάση του δημιουργού εν μέρει δικαιολογείται, καθώς το «Dinosaur 13» σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια ακαδημαϊκή παρουσίαση της ανακάλυψης ενός σπουδαίου παλαιοντολογικού ευρήματος, αλλά είναι πάνω από όλα μια ιστορία για όσους αγαπούν ό,τι κάνουν με πάθος.

29.09.2014 | Είδαμε: Il Capitale Umano, του Paolo Virzi

29.09.2014 | Είδαμε: Starred Up, του David Mackenzie

28.09.2014 | Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις 20ες Νύχτες Πρεμιέρας

26.09.2014 | Είδαμε: '71, του του Yann Demange

25.09.2014 | Είδαμε: Palo Alto, της Gia Coppola

24.09.2014 | Είδαμε: Whiplash, του Damien Chazelle

24.09.2014 | Είδαμε: The Heart Machine, του Zachary Wigon

23.09.2014 | Είδαμε: 10.000 Km, του Carlos Marques-Marcet

Όλο το Newsfeed εδώ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Μαριάννα Ράντου, Μαριτίνα Παπαμήτρου, Ιωάννα Αγγελίδου, Βάλυ Μουκανάκη, Αλεξία Μεράκου και ο Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2014 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.