Μια συμβολική αλλαγή για τις Νύχτες Πρεμιέρας, που πέρασε απαρατήρητη

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 10.09.2014

Μπορεί να θεωρηθεί συναισθηματισμός, αλλά δεν παύει να είναι μια πραγματικότητα. Ρίχνοντας μια ματιά στο πρόγραμμα για τις 20ες Νύχτες Πρεμιέρας, κάποιοι θα παρατήρησαν ότι η διοργάνωση μοιάζει να κόβει τον ομφάλιο λώρο της με την παραδοσιακή της "έδρα".

Στην πρώτη τους διοργάνωση το 1995, όταν ήταν ένα ταπεινό τριήμερο φεστιβάλ, οι Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενήθηκαν στο Αττικόν και τον Απόλλωνα της Οδού Σταδίου. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα "de facto" σημείο συνάντησης. Αν και ήδη από το 3ο Φεστιβάλ προστέθηκαν οι δύο αίθουσες του Δαναού (και η Έλλη μόνο για το 1997) το ραντεβού δίνονταν σταθερά στα πέριξ της Παλιάς Βουλής (ή της Πλατείας Καρύτση αν προτιμάτε). Το 2011 μάλιστα προβολές έγιναν και στο (κλειστό πλέον) Αστορ στη στοά Κοραή, απέναντι από το Αττικόν.

Μετά την καταστροφή των δύο κινηματογράφων της Σταδίου, τον Φεβρουάριο του 2012, ήταν λογικό ότι θα έρχονταν αλλαγές. Προς τιμήν του το Φεστιβάλ επέλεξε να παραμείνει στο κέντρο της πόλης, μεταφερόμενο όμως "νότια" και εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με το Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου και το Odeon Opera στην Ακαδημίας. Παράλληλα όμως διατήρησε μια επαφή με την παραδοσιακή του "έδρα" φιλοξενώντας την επίσημη πρεμιέρα (2012, 2013) και την επίσημη λήξη (2013) στο Πάλλας της Βουκουρεστίου.

Φέτος, για πρώτη φορά από το 1995, οι Νύχτες Πρεμιέρας δεν θα φιλοξενήσουν καμία προβολή τους πέριξ της Παλιάς Βουλής. Η επίσημη πρεμιέρα θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ η απονομή των βραβείων και η τελετή λήξης θα γίνει στο Odeon Όπερα. Παράλληλα και τα (διαβόητα) πάρτι έναρξης και λήξης απομακρύνονται από τη στοά Σπυρομήλιου.

Δεν πρόκειται για ένα ψυχρό ζήτημα "χωροταξίας". Είναι μια αλλαγή που μετακινεί όλο και πιο οριστικά ένα εδραιωμένο σημείο αναφοράς με συναισθηματική φόρτιση. Βλέπετε ακόμα οι φανατικοί σινεφίλ εξακολουθούν να θεωρούν τα πυρπολημένα κουφάρια του Αττικόν και Απόλλωνα ως το "ground zero" του φεστιβάλ. Τουλάχιστον παραμένει στην περιοχή η έδρα της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ (στον ΙΑΝΟ) καθώς και κάποια event στο Toy Cafe της πλατείας Καρύτση και το Black Duck Garden της Κλαυθμώνος.

29.09.2014 | Είδαμε: Il Capitale Umano, του Paolo Virzi

29.09.2014 | Είδαμε: Starred Up, του David Mackenzie

28.09.2014 | Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις 20ες Νύχτες Πρεμιέρας

26.09.2014 | Είδαμε: '71, του του Yann Demange

25.09.2014 | Είδαμε: Palo Alto, της Gia Coppola

24.09.2014 | Είδαμε: Whiplash, του Damien Chazelle

24.09.2014 | Είδαμε: The Heart Machine, του Zachary Wigon

23.09.2014 | Είδαμε: 10.000 Km, του Carlos Marques-Marcet

Όλο το Newsfeed εδώ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Μαριάννα Ράντου, Μαριτίνα Παπαμήτρου, Ιωάννα Αγγελίδου, Βάλυ Μουκανάκη, Αλεξία Μεράκου και ο Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2014 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.