Είδαμε: La Grande Belezza, του Paolo Sorrentino


 


    

Γράφει: Πέτρος Καλογεράς | 25.09.2013

Ένας bon viveur 65αρης, πάλαι ποτέ συγγραφέας και νυν ρεπόρτερ, κάνει μια ανέμελη ζωή ανάμεσα στους κοσμικούς κύκλους της Ρώμης, τριγυρνώντας από πάρτι σε πάρτι, χωρίς να έχει κανένα απολύτως σκοπό να αλλάξει. Η ζωή όμως κάποια στιγμή αντιδράει. Και τον περιμένει στην γωνία, μέσα από διάφορα γεγονότα, για να του θυμίσει πως όλα τα πράγματα έχουν μια ημερομηνία λήξης...

Ο Paolo Sorrentino δεν εκπλήσσει με την θεματολογία του αλλά συνεχίζει να εκπλήσσει με την ενδελεχή εξερεύνηση της ανθρώπινης εσωτερικότητας. Η εσωτερική αναζήτηση είναι ένα απύθμενο "πηγάδι" που χρειάζεται συνεχή εξερεύνηση και αξιολόγηση. Κάθε φορά που ζευγαρώνει με την μεγάλη οθόνη, δημιουργεί την αίσθηση μιας ψυχαναλυτικής συνεδρίας του ίδιου μας του εαυτού και ίσως μια ταύτιση που άμεσα (αλλά δυστυχώς πρόσκαιρα), μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην δυσκολότερη σχέση που κάνουμε στην ζωή μας: τη σχέση με τον εαυτό μας.

Η περίπτωση του Jep Gambardella δεν είναι και πολύ ιδιάζουσα. Η ζωή του ίσως, αλλά όχι και το είδος της εσωτερικής του πάλης. Το έναυσμα για αλλαγή του δίνεται μέσα από τον θάνατο του εφηβικού του έρωτα, ενός έρωτα που του θύμισε την εποχή που είχε όλη την ζωή μπροστά του, καθώς και τις επιλογές που αυτή προσφέρει. Σκέφτεται πως στην προχωρημένη ηλικία του δεν έχει πια την πολυτέλεια και την αντοχή να κάνει πράγματα που δεν θέλει, πράγματα που συμβαίνουν είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε από συνήθεια. Στην προσπάθειά του να κάνει κάτι διαφορετικό, χτυπά στον τοίχο που λέγεται "πολύ αργά" και αρχίζει να απελπίζεται. Όμως, όπως λέει ένας φίλος του "όλα είναι ένα τρυκ". Ο τρόπος που ζούμε, που διασκεδάζουμε, που απογοητευόμαστε, είναι ένα καλά κατασκευασμένο και εκτελεσμένο τρυκ. Έτσι, η αναζήτηση σταματά όταν συνειδητοποιούμε πως το υπαρξιακό μας κενό, γεμίζει μόνο όταν έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας.

Ο Sorentino έχει τη διάθεση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να εξερευνήσει αυτή την σχέση σε βάθος, από διάφορες πλευρές. Από το «Il Divo», στο «This Must Be The Place» και τώρα στο «La Grande Belezza», προσπαθεί να μας ξεναγήσει στο δρομολόγιο από την φαντασίωση στην πραγματικότητα και πίσω. 'Η έστω το αντίστροφό. Στο «La Grande Belezza», στο οποίο επιλέγει ξανά τον συγκινητικό Toni Servillo στον πρωταγωνιστικό ρόλο, υιοθετεί μια κριτική ματιά στην ψευδαίσθηση της μεγάλης ζωής και στην καθολική επικράτηση του "πρέπει". Ενός "πρέπει" με πολλά πρόσωπα, που έχει διεισδύσει με μαεστρία στην καθημερινότητα κάθε λογής ανθρώπων. Συναντώντας ελάχιστη ή και καθόλου αντίσταση...

Μια εξαιρετική συνέχεια στο, ας το πούμε, σερί του σκηνοθέτη, που δεν σταματά να μας προβληματίζει και να εμπνέει την θέληση να γινόμαστε καλύτεροι. Ένα τέλος σηματοδοτεί ex facto και μια νέα αρχή. Δεν είναι ώρα νομίζετε;

30.09.2013 | Είδαμε: The Congress, του Ari Folman

30.09.2013 | Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

27.09.2013 | Ρεπορτάζ: Απονομή βραβείου στον Ari Folman για το σύνολο της προσφοράς του

25.09.2013 | Είδαμε: La Grande Belezza, του Paolo Sorrentino

24.09.2013 | Είδαμε: Short Term 12, του Destin Cretton

20.09.2013 | Είδαμε: Frances Ha, του Noah Baumbach

19.09.2013 | Βρείτε το φθηνότερο parking γύρω από τις αίθουσες στις Νύχτες Πρεμιέρας

14.09.2013 | Στην Αθήνα ο Jeremy Irons για την πρεμιέρα του «Night Train to Lisbon»

Διαβάστε 10 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Ιωάννα Αγγελίδου, Γιάννης Βασιλείου, Μαριτίνα Παπαμήτρου, Βάλυ Μουκανάκη και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2012 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.