Είδαμε: Short Term 12, του Destin Cretton


 


    

Γράφει: Μαριάννα Ράντου | 24.09.2013

Το Short Term 12 είναι, στην κυριολεξία, ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά και εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς. Το φιλμ «Short Term 12» είναι μια ιστορία για ένα γκρουπ "σπασμένων" παιδιών και νέων που προσπαθούν, βοηθώντας το ένα το άλλο, να επουλώσουν τις πληγές που τους δημιούργησαν οι οικογένειες και ο κοινωνικός τους περίγυρος. Το κλίμα στο Short Term 12 είναι αυτονόητα σκληρό και βαρύ -όμως οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί καταφέρνουν να το κάνουν τρυφερό κι ανθρώπινο. Το θέμα της ταινίας προκαλεί ασυναίσθητα έναν κόμπο στο λαιμό και βαραίνει την ψυχή του θεατή -όμως τελικά βγαίνοντας από την αίθουσα νιώθεις κατακλυσμένος από μια ζεστασιά.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πως από ένα τόσο δύσκολο και σκληρό θέμα μπορεί να προκύψει ένα τόσο ζεστό, ανθρώπινο κι ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Η ταινία του Destin Cretton φλερτάρει, λόγω ακριβώς του θέματός της, με πολλά στερεότυπα, γι' αυτό και το γεγονός ότι καταφέρνει να αφηγηθεί την ιστορία του χωρίς αυτή να γίνει σε κανένα σημείο διδακτική ή ψεύτικη, κάνει την ταινία ακόμα πιο αξιοσημείωτη. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ταινία βασίζεται σε προσωπική εμπειρία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Cretton ή στο γεγονός ότι στηρίζεται στην πολύ δυνατή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Brie Larson, η οποία καταφέρνει να μοιάζει την ίδια στιγμή εύθραυστη αλλά και ατσάλινη. Το βέβαιο είναι ότι αποφεύγει τις ευκολίες και τις παγίδες του δακρύβρεχτου μελοδράματος διακριτικά αλλά αποφασιστικά, στηρίζοντας τη δύναμη της ιστορίας των παιδιών του Short Term 12 είναι η αλήθεια και η απλότητά της.

Κι έτσι, απλά, από μια ιστορία βουτηγμένη στην κακία, την σκληρότητα και την ασχήμια του κόσμου, ο Cretton καταφέρνει μέσα σε 96 λεπτά να σε κάνει να πιστέψεις ξανά στην καλοσύνη των ανθρώπων. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα.

30.09.2013 | Είδαμε: The Congress, του Ari Folman

30.09.2013 | Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

27.09.2013 | Ρεπορτάζ: Απονομή βραβείου στον Ari Folman για το σύνολο της προσφοράς του

25.09.2013 | Είδαμε: La Grande Belezza, του Paolo Sorrentino

24.09.2013 | Είδαμε: Short Term 12, του Destin Cretton

20.09.2013 | Είδαμε: Frances Ha, του Noah Baumbach

19.09.2013 | Βρείτε το φθηνότερο parking γύρω από τις αίθουσες στις Νύχτες Πρεμιέρας

14.09.2013 | Στην Αθήνα ο Jeremy Irons για την πρεμιέρα του «Night Train to Lisbon»

Διαβάστε 10 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Ιωάννα Αγγελίδου, Γιάννης Βασιλείου, Μαριτίνα Παπαμήτρου, Βάλυ Μουκανάκη και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2012 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.