CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» John Wick: Chapter 4 (2023)
» The Matrix Resurrections (2021)
» John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)
» Replicas (2018)
» Destination Wedding (2018)
» Siberia (2018)
» John Wick 2 (2017)
» The Neon Demon (2016)
» The Whole Truth (2016)
» John Wick (2014)
» 47 Ronin (2013)
» Henry's Crime (2010)
» The Private Lives Of Pippa Lee (2009)
» The Day The Earth Stood Still (2008)
» Street Kings (2008)
» A Scanner Darkly (2006)
» The Lake House (2006)
» Constantine (2005)
» Something's Gotta Give (2003)
» The Matrix Revolutions (2003)
» The Matrix Reloaded (2003)
» Sweet November (2001)
» The Gift (2000)
» Watcher (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Keanu Reeves

Κατάφερε να πληρώνεται με 15 εκ. δολάρια για κάθε ταινία του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών καταξιωμένων σκηνοθετών και ταυτόχρονα έχει πολεμηθεί τόσο πολύ από τους κριτικούς σ' όλο τον πλανήτη. Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά ταπεινός, εργατικός και συνεχίζει να μένει στο Τορόντο έχοντας την καναδική υπηκοότητα, αφού δεν θέλησε ποτέ να πάρει την Αμερικάνικη. Πρόκειται για τον Keanu Charles Reeves που γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1964 στη Βηρυτό του Λίβανου. Το όνομα του έχει ρίζες στη Hawaii και σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει: "δροσερό αεράκι πάνω από τα βουνά".

Οι γονείς του χώρισαν όταν ο Keanu ήταν μόλις μερικών μηνών. Αρκετά χρόνια αργότερα ο βιολογικός του πατέρας βρέθηκε στη φυλακή για εμπόριο ναρκωτικών ενώ η μητέρα του έκανε τρεις ακόμα γάμους. Ανάμεσά τους με τον παραγωγό ταινιών Paul Aaron, οπότε και μετακόμισαν στο Τορόντο και απέκτησαν όλοι την Καναδέζικη υπηκοότητα. Στο σχολείο ο Keanu δεν ήταν πολύ τον γραμμάτων, με μεγάλο πρόβλημα δυσλεξίας (που πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει ξεπεράσει μέχρι και σήμερα). Προτιμούσε τα σπορ ειδικά το χόκεϊ επί πάγου, όπου ήταν τόσο καλός παίκτης που οι συναθλητές του τον αποκαλούσαν 'The Wall'. Φοίτησε σε τέσσερα διαφορετικά γυμνάσια, αλλά τελικά τα παράτησε στα 17 του χρόνια για να κυνηγήσει μια καριέρα στο θέατρο. Αρχικά έψαξε δουλειά σε διαφημιστικές εταιρίες και πρωταγωνίστησε σε κάποια σποτ της Coca-Cola και των Kellog's αλλά και σε κάποια τηλεοπτικά σόου στη Καναδική τηλεόραση.

Το 1979 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στη υποκριτική με την τηλεοπτική κωμωδία 'Hanging In' ενώ δεν άργησε και το πέρασμά του στο θεατρικό σανίδι. Το 1986 επιτέλους έρχεται αυτό που με τόση λαχτάρα περίμενε, μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή το «Youngblood» (1986) με τον Rod Lowe και τον Patrick Swayze. Για τον Reeves ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή, μιας και έκανε το ντεμπούτο του συνδυάζοντας της δυο του μεγάλες αγάπες το χόκεϊ επί πάγου και την υποκριτική. Μετά από 8 μήνες ψαξίματος στο Λος Αντζελες και μόνο με τρεις χιλιάδες δολάρια αμοιβή παίζει πρώτο ρόλο στη παραγωγή του Tim Hunter «River's Edge» (1986).

Στη συνέχεια συμμετέχει σε νεανικές ταινίες και παίζει συνήθως τον ρόλο του ωραίου που μπλέκει σε γυναικοδουλειές. Είχε ένα σύντομο ρόλο στη ταινία «Act Of Vengeance» (1986) και άλλον ένα στο «Big» (1987) με τον Tom Hanks. Ακολούθησαν ένα remake της ταινίας «Babes In Toyland» (1988) με τη Drew Barrymore, «Brotherhood Of Justice» (1986) με τον Kiefer Sutherland, Permanent Record (1988), «The Prince Of Pennsylvania» (1988), «Dangerous Liaisons» (1988) του Steven Frears δίπλα στους Glean Close, John Malkivich και Uma Thurman και «Parenthood» (1989) με τους Steven Martin και Mary Steenburgen. Το διάστημα που ακολουθεί ο Reeves προσπαθεί να ξεφύγει από την ταμπέλα του πιτσιρικά έτσι απορρίπτει τον ρόλο που τελικά ανέλαβε ο Charlie Sheen στο «Platoon» και προσπαθεί να βρει επιλογές που θα του χτίσουν ένα άλλο προφίλ πιο δυναμικό πιο πολύπλευρο και με περισσότερες υποκριτικές δυνατότητες.

Αναζητώντας το υποκριτικό του προφίλ ασχολήθηκε με τηλεοπτικές ταινίες και λίγο αργότερα επανέρχεται δυναμικά με το «My Own Private Idaho» του Gus Van Sant και το «Dracula» (1992) του Francis Ford Coppola δίπλα στους Gary Oldman, Winona Ryder και Anthony Hopkins. Παρ' όλες τις αξιόλογες συνεργασίες που μέχρι εκείνη την περίοδο οι κριτικοί δείχνουν να μην τον συμπαθούν ιδιαίτερα γεγονός που δεν βελτιώνει η τεράστια εμπορική επιτυχία του «Speed» (1994) με τη Sandra Bullock. Μετά τα 120 εκ. εισπράξεις του «Speed» o Keanu Reeves συναντά μικρότερη επιτυχία στα «Johnny Mnemonic» (1995), «A Walk in the Clouds» (1995) και «Chain Reaction» (1996). To 1997 απέρριψε παχυλή πρόταση για να παίξει στο «Speed 2», ώστε να μπορέσει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό σαν ένας νεαρός δικηγόρος που έρχεται σε συμφωνία με το διάβολο στο θρίλερ «The Devil's Advocate», μαζί με τον Al Pacino.

To 1999 o Keanu Reeves γίνεται ο 'Εκλεκτός' για τους αδελφούς Wachowski, οι οποίοι υπογράφουν σενάριο και σκηνοθεσία σε ένα από τα μεγαλύτερα blockbuster της κινηματογραφικής βιομηχανίας («Τhe Matrix»). Ο Reeves πήρε αρκετές καλές κριτικές και κατέφερε να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Ακόμη και εκείνη την περίοδο δεν σταματά να παίζει μπάσο για το συγκρότημα του 'Dogstar' το οποίο έχει στο ενεργητικό του δύο άλμπουμ με αρκετή επιτυχία, ανοίγοντας για ένα διάστημα τις συναυλίες των Bon Jovi. Τη στιγμή που η καριέρα του μοιάζει έτοιμη προς απογείωση, εκείνος βιώνει ένα οικογενειακό δράμα, όταν η σύντροφος του Jennifer Syme γεννά νεκρό το πρώτο τους παιδί το οποίο περίμεναν με τόση ανυπομονησία. Η τραγωδία δεν σταματά όμως, καθώς στο τέλος του 2001 η Syme σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Παρ' όλες τις δύσκολες στιγμές ο Reeves μοιάζει να βρίσκει καταφύγιο στη δουλειά του, άλλοτε με κακές επιλογές όπως το «The Watcher» (2000) και άλλοτε με ξεχωριστές ερμηνείες όπως στο καταπληκτικό «The Gift» (2000) με τις Cate Blandhett και Hilary Swank. Ξανασυναντά τη Charlize Theron στο «Sweet November» (2001) και φυσικά επιστρέφει ως 'Neo' στα sequel του «Matrix»: «The Matrix Reloaded» (2003) και «The Matrix Revolutions» (2003). Για τις δυο αυτές ταινίες οι φήμες θέλουν να κερδίζει 30 εκ. δολάρια. Επιστρέφει σε κάτι πιο ανάλαφρο όταν ανταγωνίζεται τον Jack Nicholson για τα μάτια της Diane Keeton στο «Something's Gotta Give».

Η ατυχία όμως στη προσωπική του ζωή ξαναεμφανίζεται όταν παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μένοντας για εβδομάδες σε νοσοκομείο με μια κατεστραμμένη σπλήνα. Λίγους μήνες αργότερα ο πατέρας του επανεμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια όμως ο Keanu είναι αδιαπραγμάτευτα αρνητικός ακόμη και να τον δει. Την ίδια περίοδο η αγαπημένη του αδερφή του παθαίνει λευχαιμία και όπως είναι φυσικό εκείνος προσπαθεί να ορθοποδήσει μέσα από τη δουλειά του αλλά και τη μουσική που τόσο αγαπά. Έτσι μόλις το ηθικό του αναπτερώθηκε ετοίμασε το μυστηριακό «Constantine» (2004), συμμετείχε στο φεστιβαλικό «Thumbsucker» (2005), και συνάντησε ξανά τη Sandra Bullock (12 χρόνια μετά το «Speed») στο «The Lake House» (2006). Από τις καλύτερες επιλογές του το τελευταίο διάστημα ήταν το 'διαφορετικό' «A Scanner Darkly» (2006) του Richard Linklater.

Ίσως και ο ίδιος να θέλει να ξεχάσει την παρουσία του στο αστυνομικό «Street Kings» το 2008 στον κλισέ ρόλο ενός βετεράνου αστυνομικού δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ζωή μετά το θάνατο της γυναίκας του. Τα studio όμως τον θεωρούν ακόμη ένα από τα καλά χαρτιά τους και ποντάρουν πολλά στο ακριβοπληρωμένο remake της κλασικής sci-fi ταινίας του 1951, «The Day the Earth Stood Still» με τον Keanu στο ρόλο του εξωγήινου επισκέπτη, δίπλα στην Jennifer Connelly. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του «The Private Lives of Pippa Lee» μαζί του έχει τη Winona Ryder, ενώ πολλές είναι οι φήμες που τους θέλουν μαζί και στη ζωή!

Το επόμενο διάστημα θα συναντήσει για τρίτη φορά στην οθόνη τη Sandra Bullock, θα στο ρομαντικό δράμα «Il Mare», σε σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα David Auburn χαλαρά βασισμένο στην Κορεάτικη επιτυχία «Siworae». Με αφορμή αυτή τη συνεργασία κυκλοφόρησε μια σειρά φημών για ενδεχόμενο prequel του «Speed» από τη 20th Century Fox. Το βέβαιο είναι πως μέσα ο Keanu ετοιμάζεται να ντυθεί σαμουράι για χάρη της ταινίας «47 Ronin», βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας ομάδας σαμουράι που ζητούν εκδίκηση για το θάνατο του δασκάλου τους. Οι φήμες όμως δεν έχουν τέλος και κάπως έτσι ακούγεται και μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον David Fincher, σε ένα project της Sony με τίτλο «The Chef» για το οποίο τίποτε περισσότερο δεν έχει διαρρεύσει.

Τα σχεδία του Keanu Reeves και οι εργασιομανία του έχουν χτυπήσει κόκκινο, στην ίσως πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του. Σε κάθε περίπτωση οι απανταχού λάτρεις του, περιμένουν από αυτόν πάντα να κάνει την έκπληξη μετά τον αγαπημένο υπέρ-ρόλο του Neo.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ