CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Killers Of The Flower Moon (2023)
» Don't Look Up (2021)
» Once Upon A Time In... Hollywood (2019)
» The Revenant (2015)
» The Wolf Of Wall Street (2013)
» The Great Gatsby (2013)
» Django Unchained (2012)
» Titanic (3D) (1997)
» J. Edgar (2011)
» Inception (2010)
» Shutter Island (2009)
» Revolutionary Road (2008)
» Body Of Lies (2008)
» The 11th Hour (2007)
» Blood Diamond (2006)
» The Departed (2006)
» The Aviator (2004)
» Catch Me If You Can (2002)
» Gangs Of New York (2002)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Leonardo DiCaprio

Αλλοι τον λατρεύουν ενώ άλλοι τον μισούν. Όλοι όμως παραδέχονται πως ο Leo διαθέτει αυτό το σπάνιο και απροσδιόριστο 'κάτι' που ξεχωρίζει τους σταρ από τους απλώς καλούς ηθοποιούς. Ο Leonardo Wilhelm DiCaprio γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1974 στο Hollywood. Πατέρας του ήταν ο Ιταλοαμερικάνος κωμικός George DiCaprio ενώ η μητέρα του Irmalin ήταν νομική γραμματέας και η οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει η μάνατζερ του Leonardo. Ο νεαρός πήρε το όνομα του όταν την ώρα που η έγκυος μητέρα του έβλεπε ένα πίνακα του DaVinci στο Uffizi ένιωσε να την 'κλωτσάει' για πρώτη φορά. Οι γονείς του χώρισαν μετά από ένα χρόνο αλλά με πολιτισμένο τρόπο και φιλική διάθεση.

Η πρώτη εμφάνιση του Leonardo ήταν σε ηλικία πέντε ετών σε μια εκπαιδευτική εκπομπή στη τηλεόραση με τίτλο 'Romper Room'. Όντας ένας έφηβος με μυαλό πάνω από το μέσο όρο ο Leonardo DiCaprio φοίτησε στο Seeds University Elementary School στο Ucla. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Los Angeles Centre For Enriched Studies που ήταν σχολείο για χαρισματικά παιδία και τέλος στο John Marsal High School. Όμως ο Leonardo DiCaprio παρόλο που είχε καλή σχέση με τις σπουδές, τα βιβλία και τα γράμματα, προτιμούσε να ασχολείται με το χορό, να κάνει φάρσες σε φίλους και στους γονείς του, ενώ τα καλοκαίρια τα περνούσε παίρνοντας σεμινάρια ηθοποιίας μια και είχε εμφανή κλίση προς την τέχνη αυτή. Στα 14 του χρόνια βρήκε ατζέντη και έκανε μερικά διαφημιστικά για γάλα ενώ πήρε μέρος και σε εκπαιδευτικά έργα. Οι γονείς του τον πήγαιναν από οντισιόν σε οντισιόν και έτσι ο Leo βρέθηκε στις σειρές 'Santa Barbara' (1989), 'The Outsiders' (1990) και 'Growing Pains' τη σαιζόν 1991 - 1992. Η πρώτη σημαντική επαφή με το σινεμά έγινε στο «What's Eating Gilbert Grape?» (1993) με τον Johnny Depp και σκηνοθέτη τον Lasse Halstrom. Για τον ρόλο του αυτό ο Leonardo ήταν υποψήφιος για Oscar Β' Ανδρικού Ρόλου!

Επόμενη ταινία ήταν το σουρεαλιστικό γουέστερν «The Quick And The Dead» (1995) ενώ το '96 ξεπετάχτηκε παίζοντας στη σύγχρονη μεταφορά του έργου του Σαίξπηρ «Romeo And Juliet», κερδίζοντας και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Η επιτυχία τον έφερε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Titanic» του James Cameron πλάι στην Kate Winslet. Η αμοιβή του τότε ήταν μόνο 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε μια παραγωγή που κόστισε 200 εκατομμύρια. Η ταινία κέρδισε έντεκα βραβεία Oscar (αφήνοντας τον Leo παραπονεμένο) φέρνοντας 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. Στις ΗΠΑ ο Τιτανικός έμεινε στην κορυφή του Box Office για δεκαπέντε εβδομάδες.

Στη συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας ακολούθησε η πιο αγαπημένη από τις ταινίες που έχει συμμετάσχει (όπως έχει δηλώσει) το «Τhe Man In The Iron Mask» (1998). Μετά από μια μικρή ανάπαυλα επανέρχεται το 2000 με το «The Beach» ένα φιλμ βασισμένο στο best seller του Alex Garland σε σκηνοθεσία Danny Boyle. Τα γυρίσματα έγιναν στη Ταϊλάνδη και για τον Leonardo ήταν η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε σε μια ταινία ως σταρ πλέον και όχι ως απλός ηθοποιός. Οι επιλογές του μοιάζουν προσεκτικές, οδηγώντας στην 'δυνατή' σαιζόν 2002-2003, όταν πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες δύο μεγάλων σκηνοθετών. Πρώτα στο «Catch Me If You Can» του Steven Spielberg (για το οποίο η αμοιβή του Leo ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια) και στη συνέχεια στο «Gangs Of New York» του Martin Scorsese που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα.

Ο Leonardo DiCaprio προσπαθεί να αποτινάξει το στίγμα του 'Τιτανικού' και το καταφέρνει πλήρως για πρώτη φορά με το«The Aviator» (2004), όπου υποδύθηκε τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και γνωστό παραγωγό του Hollywood, Howard Hughes. Ήταν η δεύτερη συνεργασία του με τον Martin Scorsese φέρνοντας τη δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar στον DiCaprio. Η άριστη χημεία μεταξύ τους, τους 'ένωσε' ξανά το 2006 στο Οσκαρικό «The Departed».

Την ίδια σαιζόν στο «Blood Diamond» ο DiCaprio (2007) αναλαμβάνει ένα αβανταδόρικο ρόλο, στο επίκεντρο ενός 'πολέμου' για ένα σπάνιο διαμάντι, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές του κοινού. Η τρίτη (και δυστυχώς όχι τυχερή) υποψηφιότητα για Oscar είναι γεγονός, χάνοντας αυτή τη φορά από τον Forest Whitaker («The Last King of Scotland»). Όμως ο Leo ήταν παρόν στο Kodak Theatre για να πανηγυρίσει τη νίκη του 'δασκάλου' του Martin Scorsese στο «The Departed». Μετά από μεγάλη προσπάθεια ο DiCaprio δεν θεωρείται πλέον ένας γοητευτικός νεαρός, αλλά ένας ηθοποιός με μεγάλο υποκριτικό ταλέντο.

Φέτος και 12 χρόνια μετά το «The Quick and The Dead», ο DiCaprio συναντά ξανά τον Russell Crowe, στην ταινία «Body of Lies» του Ridley Scott. Σε αυτή τη διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του David Ignatius, ο Leo υποδύεται τον Roger Ferris ένα μυστικό πράκτορα της CIA, που αναζητά τον αρχηγό της Al Qaeda στην Ιορδανία. Παράλληλα όμως ετοιμάζεται να μπει στην κούρσα των φετινών Oscar με το «Revolutionary Road», δίπλα στην Kate Winslet, 11 χρόνια μετά το «Titanic». O Sam Mendes (σύζυγος της Winslet) σκηνοθετεί τη μεταφορά του βιβλίου του Richard Yates, για την ιστορία του Frank και της April, ενός παντρεμένου ζευγαριού που νοιώθει για πρώτη φορά το γάμο τους να δοκιμάζεται. Στα επόμενα σχέδια του DiCaprio βρίσκονται (όχι τυχαία) τα δύο επόμενα project του Martin Scorcese: το «Shutter Island» (2009) και το «The Rise of Theodore Roosevelt» το 2010 με τον Leonardo DiCaprio στο ρόλο του προέδρου Roosevelt.

Εκτός από την επαγγελματική πορεία του, είναι αναπόφευκτο ο κόσμος να ενδιαφέρεται και για την πολυτάραχη προσωπική ζωή του Leo. Βέβαια ο ίδιος ομολογεί πως είναι πολύ προστατευτικός με την ιδιωτική του ζωή και πως δεν θέλει ο κόσμος να γνωρίζει πολλά για εκείνον. Μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστές αρκετές από τις σχέσεις του με μοντέλα όπως με τις Kristen Zang, Bridget Hall και Amber Valetta, ενώ ο έρωτας που άρχισε το 1991 με το γνωστό και λαμπερό μοντέλο Gisele Bundchen έληξε άδοξα το 2002 χωρίς το ζευγάρι να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Το χωρισμό ακολούθησε μια σχέση αστραπή με την ισραηλινής καταγωγής Bar Refaeli. Όμως σήμερα έχοντας καταφέρει να διώξει από το πλευρό του τις πανέμορφες συντρόφους του, ο Leonardo DiCaprio παρουσιάζεται φανερά μετανιωμένος για την δυσπιστία του και δηλώνει πλέον πως θέλει επειγόντως να αποκτήσει μία φυσιολογική προσωπική ζωή και να δημιουργήσει μία πολυμελή οικογένεια.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ