CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Amsterdam (2022)
» Thor: Love And Thunder (2022)
» Le Mans '66 (2019)
» Vice (2018) (2018)
» Hostiles (2017)
» The Promise (2017) (2016)
» The Big Short (2015)
» Exodus: Gods And Kings (2014)
» Out Of The Furnace (2013)
» American Hustle (2013)
» The Fighter (2010)
» The Dark Knight Rises (2012)
» Public Enemies (2009)
» Terminator Salvation (2009)
» The Dark Knight (2008)
» 3:10 To Yuma (2007)
» Rescue Dawn (2006)
» I'm Not There (2007)
» The Prestige (2006)
» The New World (2006)
» Batman Begins (2005)
» The Machinist (2004)
» Laurel Canyon (2002)
» Reign Of Fire (2002)
» Captain Corelli's Mandolin (2001)
» Shaft (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Christian Bale

Έχει καταφέρει να συνδυάσει την εμπορική επιτυχία με την καλλιτεχνική καταξίωση ξεπερνώντας ανώδυνα την χολιγουντιανή κατάρα των λεγόμενων 'wonder kids'. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Christian Bale διεκδικεί τον άτυπο τίτλο του νέου Robert De Niro. Ο βαρύς αυτός χαρακτηρισμός ανεβάζει τις προσδοκίες μας, αλλά ο ίδιος έχει αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της πρόκλησης. Είναι άλλωστε σχεδόν βέβαιο ότι ο Christian Bale θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει με τις τολμηρές επιλογές του και την πολύπλευρη ερμηνευτική του γκάμα, αν και ποτέ δεν απέκτησε την κλασσική ακαδημαϊκή μόρφωση του ηθοποιού.

Ο Bale γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1974 στη Νότια Αφρική σε μια οικογένεια όπου έρεε βαθιά στις φλέβες της η show business αλλά και η υποκριτική, με παππού, θείο και αδελφή ηθοποιούς. Λίγο πριν πάει σχολείοo Christian, η οικογένεια μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία και η μόρφωση του ξεκίνησε από το Bournemouth School for Boys. Μικρός ο Christian έκανε μαθήματα μπαλέτου και κιθάρας, αλλά βλέποντας την αδελφή του να παίζει σε παραγωγή του θεάτρου West End ζήλεψε και σχεδόν αμέσως γράφτηκε στο Reading Theatre της Αγγλίας.

Έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο το 1987 για τη συμμετοχή του στο «Empire Of The Sun» του Steven Spielberg. Τότε ο Bale είχε καταφέρει να κερδίσει την προσοχή του κοινού αφού κέρδισε ανάμεσα σε 4.000 παιδιά το συγκεκριμένο ρόλο. Η παρουσία του σε αυτό το φιλμ του χάρισε και το πρώτο βραβείο της καριέρας του, ήταν αυτό της καλύτερης παιδικής ερμηνείας από το National Board Οf Review. Μέχρι όμως να βγει η ταινία στις αίθουσες, εκείνος είχε προλάβει να εμφανιστεί και σε ακόμα δυο τα «The Land Of Faraway» και «Heart Of the Country».

Την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο διπλά στον Rowan Atkinson στο εργο 'The West'. Το 1990 είχε το πρωταγωνιστικό ρόλο στη τηλεοπτική ταινία 'Treasure Island' με συμπρωταγωνιστή τον Christopher Lee, ενώ συνέχισε με μια ακόμα τηλεοπτική παραγωγή του John Le Care με τίτλο 'A Murder Of Quality' (1991). Θέλοντας να δοκιμαστεί και αλλά είδη σαν ηθοποιός έπαιξε στα μιούζικαλ «Newsies» (1992) και «Swing Kids» (1993). Επόμενη του εμφάνιση ήταν στη ταινία «Little Women» (1994) και στη «Prince Of Jutland» (1994). Το 1995 δάνεισε τη φωνή του για τον ήρωα Thomas της ταινία κινουμένων σχεδίων «Pocahontas».

Ακολούθησε μια συνεργασία με τον Christopher Hampton για το «The Secret Agent» (1996) μαζί με τους Bob Hoskins και την Patricia Arquette. Επόμενη δουλειά του Christian Bale ήταν στο «The Portrait Of A Lady» (1996) με τη Nicole Kidman και στo «Metroland» (1997). Ξεχώρισε όμως όταν δούλεψε για τη ταινία «Velvet Goldmine» (1998) του Todd Haynes. Μετά τα αδιάφορα «All The Little Animals» και «A Midsummer Night's Dream» πήρε τον πρώτο του μεγάλο πρωταγωνιστικό ρόλο στο «American Psycho» (2000). Η ταινία της Mary Harron έκανε μεγάλη επιτυχία και έφερε κέρδη πάνω από 34 εκατομμύρια δολάρια. Τότε για πρώτη φορά ο Bale έκανε το βήμα για να αντιμετωπιστεί ως σοβαρός ενήλικας ηθοποιός και όχι πλέον ως 'νεαρός ανερχόμενος αστέρας'.

Το 2000 τα πράγματα άλλαξαν και στην προσωπική του ζωή, όταν παντρεύτηκε τη Sandra Blazic (γνωστή ως Sibi) μια ανεξάρτητη παραγωγό τανινών από το Σικάγο. Η Sibi ταξιδεύει μαζί του από τότε στα γυρίσματα όλων των ταινιών του Christian και το 2005 απέκτησαν μια κόρη. Στον επαγγελματικό στίβο ο Bale έδειχνε να μην αφήνει ευκαιρία χαμένη. Έτσι τον είδαμε στα «Shaft» (2000), «Captain Corelli's Mandolin» (2001), «Laurel Canyon» (2002) και «Equilibrium» (2002). Το υποσχόμενο «Reign Of Fire» (2002) αποδείχθηκε αποτυχία, εκείνος το 2004 εξέπληξε το κοινό με το «The Machinist». Ο Τύπος ξετρελάθηκε και τον αποθέωσε όμως εκείνος παρέμεινε χαμηλών τόνων και πάντα επεδίωκε την ανωνυμία. Δάνεισε για μια ακόμα φορά τη φωνή του στη ταινία κινουμένων σχεδίων «Howl's Wolf Castle» (2005) με τους Liam Neeson και Katie Holmes.

Η επιλογή του για το ρόλο του Batman στο reboot της σειράς με τίτλο «Batman Begins» αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Όμως εκείνος αντεπεξήλθε στην πρόσκληση κερδίζοντας τις θετικές γνώμες κοινού και κριτικών. Ίσως έτσι έδωσε και την απάντησή του σε όσους τον προόριζαν το 1995 για το ρόλο του Robin στο «Batman Forever». Ήταν η πρώτη προσπάθεια του Bale σε μια καθαρόαιμη blockbuster παραγωγή και εκείνος έφερε σε πέρας τις υποχρεώσεις του με επιτυχία. Δεν χαλάρωσε όμως και συμμετείχε στην επική ταινία του Terrence Malick «The New World» (2005) με τον Colin Farrell αλλά και στο περιπετειώδες «Rescue Dawn» του Werner Herzog.

Ακολούθησε το μαγευτικά ανεπανάληπτο «The Prestige» (2006) σε σκηνοθεσία του Christopher Nolan (που είχε γνωρίσει στο «Batman Begins»), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Christopher Priest με θέμα τη διαμάχη δύο ταχυδακτυλουργών. Τον επόμενο χρόνο ακλούθησε το πολύ καλό γουέστερν «3:10 To Yuma» δια χειρός James Mangold μαζί με τον Russel Crow, ένα remake του κλασικού ομότιτλου φιλμ του '57. Το 2008 τον συναντάμε στο «The Dark Knight» σκηνοθετημένο από τον Christopher Nolan όπου θα υποδυθεί ξανά τον άνθρωπο νυχτερίδα απέναντι στον Joker (από τον αδικοχαμένο Heath Ledger). Ο πήχης είναι ήδη ψηλά μετά το «Batman Begins» και οι πρώτες κριτικές είναι θετικές.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της δραματικής ταινίας του Michael Mann, «Public Enemies» όπου ο Christian Bale παίζει δίπλα στον Johnny Depp. Η ταινία είναι μια μεταφορά του βιβλίου του Brian Burrough, 'Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933-34'. Σχεδόν χωρίς διακοπή όμως μεταφέρθηκε στα γυρίσματα για το «Terminator Salvation: The Future Begins», όπου ανέλαβε τον ρόλο του John Connor στην τέταρτη συνέχεια της σειράς του Εξολοθρευτή. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα το Μαΐο του 2009 και ήδη έχει ανακοινωθεί η κατ' αρχήν συμφωνία του Bale για δύο ακόμη Terminator.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ