CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Εύα Παραδείση

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Empire Of Light (2022)
» Mothering Sunday (2021)
» Operation Mincemeat (2021)
» Supernova (2020)
» The Secret Garden (2020)
» 1917 (2019)
» Kursk (2018)
» The Happy Prince (2018)
» Mamma Mia! Here We Go Again (2018)
» The Mercy (2018)
» Kingsman: The Golden Circle (2017)
» Bridget Jones's Baby (2016)
» Genius (2016)
» Kingsman: The Secret Service (2014)
» Before I Go To Sleep (2014)
» Magic In The Moonlight (2014)
» The Railway Man (2013)
» Devil's Knot (2013)
» Gambit (2013)
» Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)
» The King's Speech (2010)
» A Single Man (2009)
» Dorian Gray (2009)
» A Christmas Carol (2009)
» Easy Virtue (2008)
» Genova (2008)
» The Accidental Husband (2008)
» Then She Found Me (2007)
» Mamma Mia! (2008)
» The Last Legion (2007)
» Nanny McPhee (2005)
» Where The Truth Lies (2005)
» Bridget Jones: The Edge Of Reason (2004)
» Girl With A Pearl Earring (2003)
» Love Actually (2003)
» The Importance Of Being Earnest (2002)
» Bridget Jones Diary (2001)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Colin Firth

Χρειάζονται μόνο δύο λέξεις για να κάνουν την καρδιά κάθε γυναίκας να χτυπήσει λίγο πιο δυνατά: Mr Darcy. Δεν έχει σημασία πόσοι ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον χαρακτήρα της Jane Austen στις διάφορες διασκευές του μυθιστορήματός της 'Pride and Prejudice'. Στη συνείδηση του γυναικείου κοινού έχει χαραχτεί μόνο ένας, ο Colin Firth. Μπορεί τη βουτιά στη λίμνη να την έκανε ένας stuntman, όμως αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι ότι ο Firth ήταν αυτός που ΒΓΗΚΕ από τη λίμνη!

Ο Colin Andrew Firth γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1960 στο Hampshire και έζησε τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής του στην Νιγηρία όπου εργάζονταν οι γονείς του. Επιστρέφοντας στην Αγγλία η οικογένεια του έμεινε σε διάφορα μέρη όπως στο Essex, στο Billericay, στο Brentwood, ενώ έζησε και για ένα χρόνο στο St Louis στις ΗΠΑ, μέχρι να εγκατασταθεί οριστικά στο Winchester. Ο πατέρας του David ήταν καθηγητής ιστορίας στο Kind Alfred's College και η μητέρα του Shirley δίδασκε συγκριτική θεολογία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παρόλο το ακαδημαϊκό background αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στο σχολείο ως έφηβος. Ατημέλητος, αλαζόνας και συχνά καταφερόμενος εναντίον της μεσαίας τάξης, δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Στα 18 του παράτησε το Κολλέγιο που φοιτούσε και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου έγινε μέλος στο National Youth Theatre χωρίς να καταφέρει να έχει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Σύντομα βρήκε δουλειά στην γκαρνταρόμπα του National Theatre και τότε ήταν που αποφάσισε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν να φοιτήσει σε κάποια σχολή υποκριτικής. Έτσι εγγράφηκε στο London Drama Centre και σύντομα αρίστευσε και ερμήνευσε ρόλους στα έργα 'Ταρτούφος', 'Βασιλιάς Ληρ', 'Λυσσασμένη Γάτα' και 'Αμλετ' ανάμεσα σε άλλα. Το 1983 εμφανίστηκε στο West End, αντικαθιστώντας τον Daniel Day Lewis, στο έργο «Another Country». Στη μεταφορά του ίδιου έργου, αλλά σε άλλο ρόλο από αυτόν που ερμήνευσε στη σκηνή, ο Firth έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1984 στο πλευρό του Rupert Everett.

Ακολούθησε μια τηλεοπτική σειρά, το 'Camille' με συμπρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα όπως John Gielgud, Ben Kinglsey και Greta Scaachi. Συνέχισε να εργάζεται σε θέατρο και τηλεόραση και το 1987 γύρισε τη δεύτερη σημαντική βρετανική ταινία του, το «A Month In The Country». Το 1989 πρωταγωνίστησε στο «Apartment Zero», μια σκοτεινή ταινία που αν μη τι άλλο απέδειξε ότι ο Firth ήταν πρόθυμος να απορρίψει την καλή του εμφάνιση για να βρει πρόκληση σε ένα ρόλο.

Την ίδια χρονιά γυρίστηκε και το «Valmont» του Milos Forman, διασκευή του μυθιστορήματος του Choderlos de Laclos, ταινία που επισκιάστηκε από το «Daingerous Liasons» που βασίστηκε στο ίδιο μυθιστόρημα και προβλήθηκε μερικούς μήνες πριν. Στα γυρίσματα γνώρισε την Meg Tilly με την οποία διατήρησε σχέση για μερικά χρόνια και απέκτησε μαζί της ένα γιο, τον Will.

Ακολούθησε το «Wings of Fame», μια περίεργη κωμωδία/σάτυρα στην οποία ο Peter O'Toole υποδύεται ένα διάσημο ηθοποιό που οικειοποιείται ένα βιβλίο που έχει γράψει ο χαρακτήρας του Firth.Όταν καταλήγουν και οι δύο νεκροί σε ένα ξενοδοχείο ψυχών στο οποίο κανείς παραμένει μόνο όσο τον θυμούνται οι ζωντανοί, ο Firth έχει λίγο χρόνο μπροστά του για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Η αποτυχία των 2 επόμενων ταινιών του (χαρακτηριστικά ο ίδιος προειδοποιούσε το κοινό να μην δει το «Femme Fatale» (1991)) τον ώθησε να μην εργαστεί τα επόμενα χρόνια. Επέστρεψε το 1993 με το θεατρικό έργο 'Chatsky' και δυο τηλεοπτικές σειρές το 'Hostages' και το 'The Hour Of The Pig'. Γύρισε άλλο ένα ερωτικό θρίλερ, το «Playmaker» επειδή "τα γυρίσματα διήρκησαν βολικά σύντομο χρονικό διάστημα και χρειαζόμουν τα χρήματα".

Το 1995 εκτός από το «Circle of Friends», του προτάθηκε ο ρόλος του Fitzwilliam Darcy για την τηλεοπτική διασκευή του 'Περηφάνια και Προκατάληψη' από το BBC. Στην αρχή αρνήθηκε επίμονα το ρόλο, μάλιστα ο αδελφός του φέρεται να το είπε το (αποστομωτικό είναι αλήθεια) "Τον Darcy; Μα δεν θεωρείτε sexy;". Θεωρούσε τυποποίηση το ότι του πρόσφεραν συνεχώς ρόλους αδίστακτου αριστοκράτη, όμως το σκέφτηκε καλύτερα... ίσως τελικά λίγο mainstream να μην ήταν τόσο κακή επιλογή αν οι μόνες ανεξάρτητες ταινίες που συμμετείχε ήταν το «Femme Fatale» και το «Playmaker». Εν μια νυκτί ο αλαζόνας, υπερήφανος, αλλά κατά βάθος καλόκαρδος Darcy ενσαρκωμένος από τον Firth, έγινε το όνειρο κάθε Βρετανίδας. Η σειρά προβλήθηκε με την ίδια επιτυχία και στην Αμερική και ο ηθοποιός προτάθηκε για BAFTA.

Δεν ενδιαφέρθηκε να εξαργυρώσει άμεσα την επιτυχία και συνέχισε με ακόμα μια τηλεοπτική σειρά του BBC, τη μεταφορά του θεατρικού του DH Lawrence 'The Widowing of Mrs Holroyd'. To 1996 συμμετείχε σε δύο δράματα εποχής. Το πολυβραβευμένο «The English Patient» στο ρόλο του ήσυχου και απατημένου συζύγου της Kristin Scott Thomas και στο τηλεοπτικό 'Nostromo' στα γυρίσματα του οποίου γνώρισε την Ιταλίδα παραγωγό ντοκιμαντέρ Livia Guiggioli με την οποία είναι παντρεμένος μέχρι σήμερα.

Επόμενη ταινία η Βρετανική κωμωδία «Fever Pitch» (1997) βασισμένη στο ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Nick Hornby, στο ρόλο ενός δασκάλου που ο φανατισμός του για την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, την Arsenal, σχεδόν του στοιχίζει τη σχέση του. Ακολούθησε ένας ρόλος στο «A Thousand Acres» (μοντέρνα διασκευή του 'Βασιλιά Ληρ') στο πλευρό των Jessica Lange και Michele Pfieffer και το 1998 έχασε πάλι την γυναίκα που αγαπούσε από μέλος της οικογενείας Fiennes στο «Shakespeare In Love». Ο Colin Firth είχε μπει στην πλέον πολυάσχολη περίοδο της καριέρας του. Το 1999 εμφανίστηκε σε 3 ταινίες, «My Life So Far», «The Secret Laughter Of Women» και στο 'επετειακό' «Blackadder Back & Forth», καθώς και σε 2 τηλεοπτικές σειρές. Αφού είχε εμφανιστεί σε 2 παραστάσεις του 'Three Days of Rain' στο Donmar Theatre πρωταγωνίστησε δίπλα στην Julie Andrews στο «Relative Values» (2000).

Με τον επόμενο ρόλο του απέδειξε το χιούμορ και την ειρωνική του διάθεση. Η Bridget Jones (χαρακτήρας του βιβλίου της Helen Fielding) έχει ψύχωση με τον Firth ως Darcy και όταν έχει τις μαύρες της βλέπει και ξαναβλέπει την περίφημη σκηνή στη λίμνη που αναφέραμε στην αρχή. Μάλιστα στο δεύτερο βιβλίο, σε μια από τις πιο αστείες στιγμές, η Bridget τον συναντά στην Ιταλία για να του πάρει συνέντευξη... Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει ιδανικότερος ηθοποιός από τον ίδιο τον Colin Firth για να υποδυθεί το ερωτικό ενδιαφέρον της Jones, Mark Darcy στο «Bridget Jones's Diary» (2001) πόσο μάλλον όταν αυτό είναι μια παραλλαγμένη, εκμοντερνισμένη βερσιόν του 'Pride And Prejudice'.

Δυο ακόμα ρομαντικές κομεντί ακολούθησαν, το «Londinium» (2001) και το «Hope Springs» (2003) με ενδιάμεση στάση το 2002 το «The Importance Of Being Earnest» του Oscar Wilde που τον επανένωσε με τον Rupert Everett. Σημαντική ταινία στην καριέρα του είναι και το «The Girl With A Pearl Earring» (2003) στο ρόλο του Φλαμανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ σε μια φανταστική ιστορία για το πώς δημιούργησε το ομώνυμο αριστούργημά του.

Το 2003 συμπεριλήφθηκε στο all star cast του σπονδυλωτού «Love Actually» του Richard Curtis και μετά έκανε άλλη μια στροφή 180 μοιρών στο ψυχολογικό θρίλερ «Trauma». Συμφώνησε να λάβει μέρος στο sequel του «Bridget Jones Diary», «The Edge Of Reason» (2004) μόνο όταν ο Richard Curtis 'χτένισε' το σενάριο και το 2005 πρωταγωνίστησε στην αποτυχημένη διασκευή της Emma Thompson από το βιβλίο της Christianna Brand «Nanny McPhee». Πολύ πιο απαιτητικός και ενδιαφέρον ήταν ο ρόλος του στο κατά τα άλλα μέτριο «Where The Truth Lies» του Atom Egoyan (2005). Τέσσερις ακόμα ταινίες για το 2007 χωρίς κάποια να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία «The Last Legion» στο ρόλο του Ρωμαίου στρατηγού Αυρήλιου, «And When Did You Last See Your Father?», «Then She Found Me» και «St. Trinian's».

Σύντομα θα τον απολαύσουμε να τραγουδά ΑΒΒΑ στο μιούζικαλ «Mamma Mia», ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα γυρίσματα του «Genova», όπου υποδύεται ένα χήρο που μετακομίζει με τις δύο κόρες του στην Ιταλία για να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Όλα ανατρέπονται όταν η μικρή το κόρη αρχίζει να βλέπει το φάντασμα της μητέρας της.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ