CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» The Company You Keep (2012)
» Red Riding Hood (2011)
» Away From Her (2006)
» Finding Neverland (2004)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Julie Christie

Μια από τις μεγαλύτερες Αγγλίδες ηθοποιούς, η γυναίκα σύμβολο των sixties, η ωραιότατη (και σήμερα στα 67 της) Julie Frances Christie γεννήθηκε στης 14 Απριλίου 1941 στο Assam της Ινδίας, όπου ο πατέρας της είχε φυτεία τσαγιού. Η μόρφωση της ξεκίνησε σε ένα μοναστήρι στην Ινδία, και αργότερα στην Αγγλία και μετά στη Γαλλία όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Ο τρόπος ζωής των καλλιτεχνών ήταν συναρπαστικός για τη Julie, έτσι γράφτηκε στο London's Central School of Speech and Drama, όπου έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο επί σκηνής το 1957.

Γεύτηκε για πρώτη φορά τη δόξα με την τηλεοπτική σειρά 'A for Andromeda' του BBC το 1961. Στη συνέχεια έκανε και άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις, όμως το ευθύ παίξιμό της την καθιέρωσε στο χώρο και σύντομα άρχισε να παίζει και στον κινηματογράφο, όπου ξεκίνησε με τις ταινίες «The Fast Lady» και «Crooks Anonymous» το 1962. Το 1963 ανέλαβε το ρόλο της Liz στη ταινία «Billy Liar» του σκηνοθέτη John Schlensinger. Ο ρόλος αυτός της έφερε την πρώτη της πρόταση για βραβείο BAFTA. Η επιτυχία ήταν τεράστια φέρνοντάς της προτάσεις για πιο μεγάλες δουλειές, όπως αυτή με τον Αμερικάνο σκηνοθέτη John Ford στη ταινία «Young Cassidy» (1964).

Το 1965 η Christie έπαιξε στην ταινία «Darling», αναλαμβάνοντας το ρόλο ο οποίο αρχικά προοριζόταν για την Shirley McLain. Και πάλι τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά και οι κριτικές διθυραμβικές, καταλήγοντας στη βράβευσή της με BAFTA αλλά και Oscar στην κατηγορία A` Γυναικείου Ρόλου. Στη συνέχεια τη συναντάμε στο κλασσικό πλέον «Doctor Zhivago». Η ταινία ήταν επιτυχία παγκόσμιων διαστάσεων, σπρώχνοντας την Julie Christie να δοκιμάσει επιλογές πέρα από το Hollywood. Έτσι το 1966 συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη Francois Truffaut στο «Fahrenheit 451».

Τον επόμενο χρόνο στα γυρίσματα της ταινίας» Far From the Madding Crowd» γνωρίζει τον ηθοποιό Terence Stamp. Η σχέση τους δεν κράτησε πολύ και ταυτόχρονα δεν έφερε γούρι στη Christie, αφού ήταν η πρώτη της ταινία που πήρε αρνητικές κριτικές. Μετά το χωρισμό τους τη προσοχή της τώρα την είχε τραβήξει ο αμερικανός ηθοποιός Warren Beatty. Η σχέση τους κράτησε εφτά χρόνια, και ήταν τόσο δυνατή που η Christie μείωσε τις εμφανίσεις της για να βρίσκεται κοντά του. Αρνήθηκε έτσι ρόλους στα Οσκαρικά «They Shoot Horses, Don't They?», «Anne of a Thousand Days» (1969).

Προτίμησε να συμμετέχει σε ταινίες δίπλα στον Beatty, όπως στο «The Go-Between» (1970) και «McCabe & Mrs Miller» (1971) για το οποίο προτάθηκε για Oscar A` Γυναικείου Ρόλου. Με τον Beatty πρωταγωνίστησαν και στη ταινία «Shampoo» (1975), σε μια περίοδο που επήλθε ρήξη στις σχέση τους οδηγώντας τους στο χωρισμό. Παρέμειναν φίλοι και συνέχισαν να συναντώνται στο 'πανί', όπως στο «Heaven Can Wait» (1978). Μετά το χωρισμό της η Christie μετακόμισε στην Αγγλία, αναζητώντας μια νέα αρχή. Συνδέθηκε με τον δημοσιογράφο Duncan Campdell σε μια σχέση που κράτησε τριάντα χρόνια και κατέληξε σε ένα μυστικό γάμο το 2007.

Προσπαθώντας να ξαναχτίσει την καριέρα της στις αρχές των 80's, επέλεξε μάλλον αδιάφορες παραγωγές, όπως τα «Memoirs of a Survivor», «The Return of the Soldier», «The Gold Diggers» και «Heat and Dust» (1982). Ακολουθούν αρκετές ταινίες «Miss Mary» (1986), «Power» (1986) και «Fools of Fortune» (1990), ώσπου το 1995 η Julie Christie αποφασίζει να ανέβει μετά από πολλά χρόνια τη θεατρική σκηνή συμμετέχοντας στην παράσταση 'Old Times' του Harold Pinter.

Επιστρέφει στο Hollywood το 1996, σε μια ταινία του Rod Cohen το «Dragon Heart», και τον επόμενο χρόνο έχει το ρόλο της Queen Gertrude στον «Hamlet». Η μεγαλύτερη της επιτυχία εδώ και δεκαετίες ήρθε ένα χρόνο αργότερα στο «Afterglow» του Alan Rudolph, όπου για την ερμηνεία της απέσπασε την τρίτη της υποψηφιότητα για Oscar A` Γυναικείου Ρόλου.

Το 2001 εμφανίστηκε στην ταινία «No Such Thing», ενώ επίσης είχε ένα μικρό ρόλο στη «Troy» (2004) του Wolfgang Peterson. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στο «Finding Neverland» δίπλα στους Johny Depp και Kate Winslet. Στα 63 της χρόνια συστήθηκε σε ένα κοινό που ίσως να μην είχε ακούσει ποτέ το όνομά της, συμμετέχοντας στο «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban», στο ρόλο της Madame Rosemerta.

Η καριέρα της Julie Christie μοιάζει να απογειώνεται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο τέλος του 2007 έλαβε της τέταρτη της υποψηφιότητα για Oscar Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Away from Her», χάνοντας στο νήμα από τη Γαλλίδα Marion Cotillard. Παρά την ήττα της, είναι σίγουρο πως κερδισμένο είναι το κοινό που έχει πάλι τη δυνατότητα να απολαμβάνει ερμηνείες που μόνο ηθοποιοί του βεληνεκούς της μπορούν να προσφέρουν.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ