CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Land Of Bad (2024)
» The Pope's Exorcist (2023)
» Poker Face (2022) (2022)
» Prizefighter: The Life Of Jem Belcher (2022)
» Thor: Love And Thunder (2022)
» Unhinged (2020)
» True History Of The Kelly Gang (2019)
» The Mummy (2017)
» Fathers And Daughters (2015)
» The Nice Guys (2016)
» Winter's Tale (2014)
» Noah (2014)
» Broken City (2013)
» Les Miserables (2012)
» Man Of Steel (2013)
» The Next Three Days (2010)
» Robin Hood (2010)
» State Of Play (2009)
» Body Of Lies (2008)
» 3:10 To Yuma (2007)
» American Gangster (2007)
» A Good Year (2006)
» Cinderella Man (2005)
» Master And Commander (2003)
» A Beautiful Mind (2001)
» Proof Of Life (2000)
» Gladiator (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Russell Crowe

Έχει δηλώσει, με το χαρακτηριστικό σύμπλεγμα ανωτερότητάς του, πως μετά το θάνατό του θέλει ο εγκέφαλός να δωριθεί στην επιστήμη. Τάδε έφη Russell Ira Crowe, ηθοποιός γνωστός για τον ατίθασο χαρακτήρα του που τον έχει φέρει συχνά στις σελίδες των περιοδικών αλλά και αντιμέτωπο και με τη δικαιοσύνη. Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1964 στο Strathmore Park, ένα προάστιο του Wellington της Νέας Ζηλανδίας και μεγάλωσε στην Αυστραλία, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα με μεγάλη επιτυχία. Οι γονείς του, η μητέρα του Jocelyn και ο πατέρας του Alex είχαν δικό τους ξενοδοχείο ενώ δούλευαν και σε εταιρία catering η οποία προμήθευε με φαγητό τους ηθοποιούς της τηλεόρασης την ώρα τον γυρισμάτων.

Συνεπαρμένος από τα φώτα των τηλεοπτικών στούντιο, όπου εργαζόταν οι γονείς του, ο Russell Crowe ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις έξι χρόνων παίζοντας σε μια Αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά με τίτλο 'Spyforce' αλλά και στην σαπουνόπερα της εποχής 'The Young Doctors'. Αργότερα εμφανίστηκε στη σειρά 'Neighbours', απ' όπου ξεπήδησαν ο Guy Pearce και η τραγουδίστρια Natalie Imbruglia.

Στα δεκατέσσερα του επέστρεψε όλη η οικογένεια στη Νέα Ζηλανδία, όμως ο Russell δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο λύκειο. Τότε γνώρισε τον Dean Cochran με τον οποίο σχημάτισε ένα ροκ γκρουπ τους Roman Antix χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Russ Le Roq, ηχογράφησαν ορισμένα τραγούδια για τα οποία ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει οτι "πήγαν κατευθείαν στον πάτο των μουσικών charts". Όταν είδε ότι στο χορό της μουσικής δεν θα έκανε την καριέρα που είχε ονειρευτεί, άρχισε να ασχολείται και με άλλες δουλείες όπως manager σε νυχτερινά κέντρα, σερβιτόρος, μπάρμαν και DJ.

Κάτι όμως εξακολουθούσε να τον τρώει μέσα του καθώς ήθελε πολύ να πετύχει στο καλλιτεχνικό χώρο. Κάπως έτσι αποφάσισε να ξαναπροσπαθήσει στο χώρο της ηθοποιίας όπως είχε κάνει αρκετά χρόνια πριν. Από το 1986 έως και το 1988 εμφανίστηκε σε διάφορες θεατρικές παραγωγές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία όπως 'Grease', 'Blood Brothers', 'Simpson J' και 'Rocky Horror Show'.

Γρήγορα άρχισε να στρέφεται στον κινηματογράφο αναζητώντας ρόλους περισσότερο σοβαρούς. Ξεκίνησε με το «Blood Oath», συνεχίζοντας με τα «Proof» (1991) και «The Efficiency Expert» (1991) πλάι στον Anthony Hopkins. Ο Crowe γίνεται ευρύτερα γνωστός με το «Romper Stomper» το 1992 υποδυόμενος τον αρχηγό μιας ρατσιστικής ομάδας που βιαιοπραγεί κατά Βιετναμέζων μεταναστών. Παρόλο που κατακρίθηκε από ορισμένους για τη υπερβολική απεικόνιση σκηνών βίας η ταινία σημειώνει τεράστια επιτυχία και χαρίζει στον Crowe το βραβείο καλύτερου ηθοποιού από το Australian Film Institute.

Δυο χρόνια αργότερα επιλέγει να ενσαρκώσει ένα τελείως διαφορετικό χαρακτήρα υποδυόμενος τον gay υδραυλικό στο «The Sum of Us», τα γυρίσματα του οποίου περίμενε να τελειώσουν η Sharon Stone προκειμένου να συνεργαστεί μαζί με τον Crowe στο «Τhe Quick and the Dead», την πρώτη αμερικάνικη ταινία στην οποία αυτός συμμετέχει. Την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάστηκε στα «For The Moment» (1994 «Virtuosity» (1995) όπου ο Russell υποδύεται ένα εικονικό δολοφόνο ονόματι SID 6.7. Συνήθως η επιστημονική φαντασία είναι ρίσκο για έναν άγνωστο ηθοποιό, αλλά ο Crowe καταφέρνει να εξαργυρώσει την παρουσία του με το «L.A. Confidential» (1997).

Μετά την αποδοχή που γνώρισε από κοινό και κριτικούς είχε πλέον φτάσει και η ώρα των Oscar. Έτσι προτάθηκε για το «The Insider» (1999) του Michael Mann όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Al Pacino, χάνοντας το βραβείο τελικά από τον Kevin Spacey για το «American Beauty». Την αμέσως επόμενη χρονιά η φήμη του απογειώνεται με το «Gladiator» του Ridley Scott όπου υποδύεται τον κεντρικό ρόλο του μονομάχου Maximus. Κερδίζει χωρίς ανταγωνισμό το Oscar A` Ανδρικού Ρόλου και γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Το 2001 τον βρίσκει ερωτευμένο με "το μυαλό της Meg Ryan" την οποία γνώρισε στα γυρίσματα του «Proof Of Life» και για χάρη του χώρισε τον Dennis Quaid. Ο θειος Oscar τον προκαλεί και το 2002 για τη συμμετοχή του στο «A Beautiful Mind», προτιμώντας τελικά τον Denzel Washington, με τον οποίον ο Crowe είχε συνεργαστεί παλαιότερα στο «Virtuosity». Έτσι αυτή τη χρονιά άφησε μόνη παρηγοριά στον Crowe τα κέρδη του από την ταινία, που ανέρχονταν σε δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια.

Επιλέγοντας προσεκτικά τα project του δουλεύει με ρυθμούς μιας ταινίας τη χρονιά. Το 2003 σειρά έχει το επικό «Master and Commander: The Far Side of The World» για τις ανάγκες του οποίου έμαθε βιολί. Το 2004 υποδύθηκε τον πυγμάχο και έμαθε μποξ για να παίξει στο «Cinderella Man» και λίγο αργότερα δοκίμασε τις δυνάμεις του στην κατηγορία της ρομαντικής κομεντί με το «A Good Year» (2006) του Ridley Scott. Η τρίτη του συνεργασία με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη ήρθε το 2007 με το «American Gangster» το οποίο τελικά δεν του έφερε μια ακόμη υποψηφιότητα Oscar. Ήδη έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα των ταινιών «Tenderness» και «3:10 To Yuma» στις οποίες κρατά τον πρώτο ρόλο.

O Russell Crowe βρίσκεται στα γυρίσματα της τέταρτης συνεργασίας του με τον Ridley Scott, στο project «Body Of Lies» μαζί με τον ο Leonardo DiCaprio, τον οποίο συναντά για δεύτερη φορά μετά το «Quick and rhe Dead» το 1995.

Το 2003 o Russell Ira Crowe παντρεύτηκε την Αυστραλή ηθοποιό Danielle Spencer και τον ίδιο χρόνο απέκτησαν το πρώτο τους παιδί (έχουν πλέον δύο). Όταν διαθέτει χρόνο ασχολείται με τη μουσική και τη νέα του μπάντα του 'The Ordinary Fear of God' μετά τη διάλυση των '30 Odd Feet Of Grunts' με την οποία κατά καιρούς έκανε μικρές περιοδείες σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό album με τίτλο 'My Hand, My Heart'.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ