CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Rachel Weizs

Η Rachel Weisz, η Βρετανίδα ηθοποιός με το σοφιστικέ παρουσιαστικό, γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1971, στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μοιραστεί σκηνές με τους: Ewan McGregor, Ralph Fiennes, Jude Law, Hugh Grant, Andy Garcia και Keanu Reeves. Η Rachel μεγάλωσε σε μία καθ' όλα αστική οικογένεια που αποτελούνταν από τον Ούγγρο εφευρέτη πατέρα και την Αυστριακή ψυχαναλύτρια μητέρα. Οι εβραϊκής καταγωγής γονείς της, είχαν μεταναστεύσει πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αγγλία για να αποφύγουν το κύμα αντισημιτισμού.

Η Weisz ήταν 'αντάρτης' στα πρώτα χρόνια της εφηβείας της, είχε ανάρμοστη συμπεριφορά και άλλαζε συνέχεια σχολεία. Οι γονείς της ζήτησαν και τη βοήθεια ψυχολόγου για να εντοπίσουν το λόγο των ξεσπασμάτων της. Τελικά όλα ξεκινούσαν από την επιθυμία της να κρατήσει μαζί τους γονείς της, οι οποίοι ήταν στα πρόθυρα του διαζυγίου, χωρίς τελικά να τα καταφέρει, αφού σε μερικά χρονιά χώρισαν.

Ήδη από την ηλικία των δεκατεσσάρων, δεχόταν τις πιέσεις της μητέρας της να γίνει ηθοποιός, εκφράζοντας την φιλοδοξία που η ίδια δεν κατάφερε να υλοποιήσει στη δική της νεότητα. Αρχικά της βρήκε δουλειά ως μοντέλο και όταν της προτάθηκε ένας ρόλος στο πλευρό σου Richard Gere για τη ταινία «King David» το 1985, εκείνη το απέρριψε, πιστεύοντας πως οι συμμαθητές της θα τη ζήλευαν και θα την μισούσαν.

Φτάνοντας τα 17 της χρόνια η Rachel πήρε την απόφαση να ασχοληθεί αποκλείστηκα με την υποκριτική και να εγκαταλείψει τις σπουδές της. Όμως οι γονείς της έφεραν ισχυρές αντιρρήσεις και κάπως έτσι βρέθηκε στο Trinity Hall του Cambridge, σπουδάζοντας Αγγλική Λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν ιδρυτικό μέλος μίας θεατρικής ομάδας με το όνομα 'Cambridge Talking Tongues'. Εκεί συνάντησε και ερωτεύθηκε τον Ben Miller πρόεδρο του ιστορικού θεατρικού ομίλου 'Footlight Club' με τον οποίο έζησε μαζί για τέσσερα χρόνια.

Δεν άργησε να κάνει το ντεμπούτο της σε επίσημη θεατρική παράσταση με το 'The Romans In Britain'. Το 1993 άρχισαν να έρχονται και οι πρώτοι τηλεοπτικοί ρόλοι αρχικά στη τηλεταινία 'Dirtysomething' για να συνεχίσει στα 'Scarlet & Black' (1993) με τον Ewan McGregor και 'White Goods' (1994). Αφού ολοκληρώθηκε ο τηλεοπτικός κύκλος ξεκίνησαν για τη Rachel Weisz οι κινηματογραφικές παραγωγές, με πρώτη το «Seventeen» (1994) του Bernardo Bertolucci. Ήταν μια πρώτης τάξης εμπειρία που την προετοίμασε για τους ρόλους της στα «Stealing Beauty» (1996) με την Liv Tyler, «Chain Reaction» (1996) και «Going All The Way» (1997).

Επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία με ρόλους σε ταινίες όπως «The Land Girls» του Michael Winterbotton, «I Want You», «My Summer With Des». Το 1999 το άστρο της αρχίζει να ανατέλλει με αφορμή την άψογη πρωταγωνιστική της εμφάνιση στην περιπέτεια «The Mummy» του Stephen Sommers. Η ταινία στοίχισε μόλις 76 εκ. δολάρια και έκανε κέρδη 100 εκ. δολαρίων τις πρώτες δεκαεφτά μέρες της προβολής της στις ΗΠΑ. Η επιτυχία δεν την έκανε να εγκαταλείψει το θέατρο. Εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν στο 'Last Summer' του Tennessee Williams, κερδίζοντας θεατρικό βραβείο ερμηνείας.

Σταδιακά άρχισε να κερδίζει ρόλους σε όλο και μεγαλύτερες παραγωγές όπως τα: «Sunshine» (1999) με τον Ralph Fiennes, «Beautiful Creatures» (2000) και «Enemy At The Gates» (2001) με τον Jude Law. Δεν αρνήθηκε να επιστρέψει στο «The Mummy Returns» (2001) ξανά στο πλευρό του Brendan Frasier σπάζοντας ρεκόρ στο Box Office. Μεσολάβησαν κάποιοι θεατρικοί ρόλοι για να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη με αβανταδόρικους ρόλους στα «About A Boy» (2002), «The Shape Of Things» και «Confidence» το 2003.

Η Rachel Weisz υπέγραψε συμφωνία έντεκα εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ρόλο στο cast του «Runaway Jury» (2003) με τους Dustin Hoffman, John Cusack και Gene Hackman, και αμέσως μετά 'ξέπεσε' στο «Envy» (2004) του Barry Levinson και το «Constantine» (2004) με τον Keanu Reeves. Σταδιακά είχε χτίσει μια πολύπλευρη υποκριτική προσωπικότητα και είχε έρθει ο χρόνος για την αναδείξει.

Το 2005 είναι η χρονιά της, συμμετέχοντας στην ταινία «The Constant Gardener» του Fernando Meirelles, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η Rachel Weisz ερμήνευσε υποδειγματικά το ρόλο της Tessa, κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα και Oscar B` Γυναικείου Ρόλου. Η Rachel παρέλαβε το βραβείο της σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και λίγες μέρες αργότερα γέννησε τον πρώτο της γιο, καρπό της σχέσης της με τον σκηνοθέτη Darren Aronofsky.

Δεν θα αργήσει να βρει την ευκαιρία να συνεργαστεί κινηματογραφικά με τον σύντροφό της όταν το 2006 πρωταγωνίστησε στο «The Fountain», ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στο χολυγουντιανό «Eragon». Δεν άργησε να διαρρεύσει η απόρριψη μιας πρότασης τριών εκ. δολαρίων για να επιστρέψει στην τρίτη συνέχεια της 'Μούμιας', η οποία συνοδεύτηκε από τη δήλωση: "Δεν είμαι celebrity αλλά ηθοποιός!". Οι φήμες θέλουν να προτιμά να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της και σε πιο ανεξάρτητες παραγωγές.

Φέτος ξεχώρισε η συνεργασία της με τον Kar Wai Wong στο «My Blueberry Nights» δίπλα 'κολλητό' της Jude Law αλλά και η συμμετοχή της στο Χριστουγεννιάτικο «Fred Claus». Η Rachel Weisz δείχνει να μπαίνει σε μια έντονα δημιουργική φάση της καριέρας της. Ήδη στο πρόγραμμά της βρίσκονται ρόλοι στις ταινίες: «The Brothers Bloom» με τον Adrien Brody, «The Lovely Bones» του Peter Jackson, «Sin City 2» (χωρίς άλλα σχόλια) και «Dirt Music» του Phillip Noyce.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ