CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» The Cobbler (2014)
» Another Happy Day (2011)
» Ocean's Thirteen (2007)
» She Hate Me (2004)
» Someone Like You (2001)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ellen Barkin

Η πενηντατριάχρονη ηθοποιός Ellen Barkin επανήλθε στο προσκήνιο λόγο της συμμετοχής της στους... 13 του Danny Ocean, αλλά και του πολύκροτου διαζυγίου της από τον κροίσο σύζυγό της με την παχυλή αμοιβή των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε για να συναινέσει στο διαζύγιο.

Η Barkin γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1954 στο Bronx της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε σπουδές υποκριτικής το 1972 στο School of Perfoming Arts στη Νέα Υόρκη. Έκανε ένα κάπως αργοπορημένο επαγγελματικό ξεκίνημα αφού τα πρώτα της υποκριτικά βήματα ήρθαν στα εικοσιέξι της χρόνια με μια Νεουορκεζικη παραγωγή με τίτλο «Irish Coffee» και ακολούθησε η σαπουνόπερα 'Search For Tomorrow' λίγο πριν το αρκετά καλό «Diner» (1982) του Barry Levinson.

Το 1983 ακολούθησαν οι ταινίες «Tender Mercies» και «Daniel».Το 1986, όμως, άνοιξε τα μάτια του Hollywood αναδεικνύοντας το ταλέντο και τις ικανότητες της με το ρόλο της στη ταινία «Down Βy Law» του τρομερού 'ανεξάρτητου' παιδιού Jim Jarmusch. Η ταινία αυτή ήταν η αφορμή να της δοθούν στη συνέχεια ενδιαφέροντες πρωταγωνιστικοί ρόλοι.

Τον επόμενο χρόνο έπαιξε στη ταινία «Siesta» όπου και γνώρισε τον ηθοποιό Gabriel Byrne ο οποίος λίγο μετά έγινε και επίσημος σύζυγος της. (Το ζευγάρι όμως χώρισε το 1993 έχοντας ήδη αποκτήσει δύο παιδιά).

Το 1989 έπαιξε στο «Johnny Handsome» του Walter Hill και μετά ακολούθησε η ταινία «Sea Οf Love» (1989) με συμπρωταγωνιστή τον Al Pacino. Ο επόμενός της ρόλος ήρθε με μια μικρή καθυστέρηση το 1991, με την ταινία «Switch» όπου υποδυόταν ένα άντρα μέσα σε γυναικείο σώμα, και αυτό γιατί η ίδια ήθελε να ασχοληθεί με τη οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών της.

Το 1992 σημαδεύτηκε από μια μεγάλη αποτυχία: το «Man Trouble» δεν πήγε καθόλου καλά και οι προσπάθειες όσων συμμετείχαν, του Jack Nicholson, του παραγωγού Bob Rafelson και άλλων πήγαν χαμένες αφού οι κριτικές ήταν αποκαρδιωτικές και η ανταπόκριση του κόσμου σχεδόν μηδενική.

Ένας από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της ήταν στο «This Boy's Life» το 1993 με συμπρωταγωνιστή τον Robert De Niro. Την ίδια χρονιά έκανε άλλη μια εμφάνιση στο «Mac» του John Turturro. To 1995 έπαιξε στις ταινίες «Bad Company» και «Wild Bill» με τον Jeff Bridges.

Τον επόμενο χρόνο είχε ένα μικρό ρόλο στο «The Fan» του Tony Scott. Σιγά σιγά έρχεται και η αναγνώριση, κερδίζοντας το 1997 βραβείο Emmy για την ταινία του ABC, «Before Women Had Wings». Τον επόμενο χρόνο είχε έναν ενδιαφέροντα ρόλο cameo στη ταινία «Fear And Loathing In Las Vegas» του Terry Gilliam.

Ακολούθησαν πολλές ακόμα δουλειές, οι περισσότερες αρκετά ενδιαφέρουσες: «Crime And Punishment In Suburbia» (2000), «Someone Like You» (2001), «She Hates Me» (2004), καθώς και στο αμφιλεγόμενο «Palindromes» (2005) του Todd Solondz. Φέτος, υποδύεται τη σκληρή βοηθό του Al Pacino στην ταινία «Ocean's Thirteen» δίπλα στους George Clooney, Brad Pitt και Matt Damon.

Στα προσωπικά της, μετά το διαζύγιό της από τον πρώτο της άντρα το 1993, προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της το 2000 όταν παντρεύτηκε τον κατά έντεκα χρόνια μεγαλύτερο της δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ron Perelman (ιδιοκτήτη της Revlon, της Technicolor και της Hummer, μεταξύ άλλων) με τον οποίο όμως χώρισε το 2006 για να ζήσει ένα μεγάλο ερωτά στο πλευρό του Ralph Fiennes, ο οποίος, όμως, δεν κράτησε πολύ. Σήμερα είναι μόνη έχοντας ρίξει όλο το βάρος της στην καριέρα της.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ