CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Shanghai (2010)
» Pirates Of The Caribbean: At World's End (2007)
» Curse Of The Golden Flower (2006)
» Bulletproof Monk (2003)
» Hard-Boiled (1992)
» Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Chow Yun-Fat

Τον γνωρίσαμε στο «Anna And The King» και από τότε η πορεία του στη μεγάλη οθόνη διαγράφεται σπουδαία. Σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής ηθοποιός στην Ασία και έχει καταφέρει να γίνει σύμβολο του παγκόσμιου, αλλά κυρίως του ασιατικού σινεμά.

Ο λόγος για τον Chow Yun-Fat που γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1955 στο Lamma, ένα νησί κοντά στο Hong Kong, στο οποίο και μετακόμισε η οικογένειά του όταν ήταν δέκα χρονών. Επηρεασμένος από την Cantonese Opera, το ετήσιο 'Goddess Οf Τhe Sea' Festival, αλλά και τον αμερικανικό κινηματογράφο, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην υποκριτική όταν ήταν έφηβος.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Chow ήταν το 1973 σ' έναν τηλεοπτικό σταθμό στο Hong Kong όπου έπαιρνε μέρος σε μια σαπουνόπερα που τότε σημείωνε μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι ρόλοι ήρθαν γι΄ αυτόν στα μέσα της δεκαετίας του '70, κερδίζοντας τον πρώτο στη ταινία «Massage Girls» (1976). Πέντε χρόνια αργότερα κατάφερε να κάνει τους κριτικούς να τον εντοπίσουν και να του δώσουν καλές κριτικές με το «The Story Of Woo Viet» (1981).

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 πρωταγωνίστησε σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, το 'Shanghai Beach', και στα μέσα της ίδιας δεκαετίας ο Chow κέρδισε Best Actor Award από το Asian Pacific Film Festival και το βραβείο Golden Horse από την Ταϊβάν για την εμφάνιση του στο «Hong Kong 1941» (1984). Μάλιστα, τo 1986 έφτασε να γυρίσει δώδεκα ταινίες, ρεκόρ για πρωταγωνιστή!

Κάποιες από αυτές ήταν το «Dream Lovers» (1986) του Tony Au και το «A Better Tomorrow» (1986), όπου είχε ένα πραγματικά καλό ρόλο και έγραψε κινηματογραφική ιστορία, καθώς έσπασε τα ρεκόρ του Box-Office σε κάθε ασιατική χώρα που προβλήθηκε, κάνοντας τον Chow σούπερσταρ.

Την επόμενη χρονιά κέρδισε άλλο ένα Golden Horse για το ρομαντικό πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «An Autumn's Tale». Ακολούθησε η ρομαντική κομεντί «My Will, I Will» (1987) και την ίδια χρονιά έπαιξε στο «Prison on Fire» (1987), για το οποίο προτάθηκε για Hong Kong Film Award. Την επόμενη χρονιά όμως κατάφερε και κέρδισε το ίδιο βραβείο για τη ταινία «City On Fire».

To 1989 έπαιξε στη παραγωγή του John Woo «The Killer» και την επόμενη χρονιά συνδύασε κομεντί και ρομάντζο πάλι σε ταινία του Woo με τίτλο «Once Α Thief». Το 1992 έπαιξε στο «Full Contact», αλλά και στο «Hard Boiled», το θρυλικό έπος του John Woo.

Έχοντας αποκτήσει τεράστια φήμη στο Hong Kong, αποφάσισε να προχωρήσει στην Αμερική και να δοκιμάσει και εκεί την τύχη του. Με τη βοήθεια του Antoine Fuqua που τον εμπιστεύτηκε, πρωταγωνίστησε στη ταινία «The Replacement Killers» (1998), όμως ήταν άτυχος στη πρώτη του προσπάθεια αφού η ταινία ήταν μεγάλη αποτυχία εισπρακτικά και κατακεραυνώθηκε από την κριτική.

Την επόμενη χρονιά δίνει τον καλύτερό του εαυτό και ανατρέπει την αρνητική επαγγελματικη του εικόνα με τη ταινία «Anna Αnd Τhe King», όπου εμφανίστηκε στο πλευρό της Jodie Foster. Ο ρόλος αυτός του έδωσε παγκόσμια αναγνώριση και μεγάλο κύρος ως ηθοποιό, κάνοντας τον αληθινό σταρ.

Το 2000 ο Chow έπαιξε στη ταινία του Ang Lee, «Crouching Tiger, Hidden Dragon» η οποία καταχειροκροτήθηκε στην Κάννες και έμεινε πολύ ψηλά στο Αμερικάνικο Box Office για πάρα πολύ καιρό.

Το 2003 έπαιξε στη ταινία «Bulletproof Monk» μετά από μεγάλη απουσία τριών χρόνων. Οι προτάσεις που ακολούθησαν τον άφησαν ασυγκίνητο κι έτσι χάθηκε από τις σκοτεινές αίθουσες για μια ακόμα τριετία για να επανέλθει με την ασιατική παραγωγή «The Postmodern Life Οf My Aunt» (2006). Φέτος, συνεργάζεται και πάλι με τα αμερικάνικα studios για το πολύκροτο και πολυδιαφημισμένο «Pirates Οf The Caribbean: At World's End», ενώ έρχεται και η κινέζικη-αυστραλιανή συμπαραγωγή με τίτλο «The Children Of Huang Shi».

Σήμερα, μετά από μια αξιόλογη πορεία, πολλοί είναι εκείνοι που τον παρομοιάζουν ως τον Harrison Ford της Ασίας εξαιτίας της ικανότητας του να παίζει σε όλα τα είδη ταινιών, από ρομαντικές και κωμικές έως και ταινίες δράσης. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι πως ο Chow Yun-Fat είναι από τους λαμπρότερους καλλιτέχνες που έχει εισάγει το Hollywood από την Ασία.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ