CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Judy (2019)
» Bridget Jones's Baby (2016)
» The Whole Truth (2016)
» New In Town (2009)
» Appaloosa (2008)
» Bee Movie (2007)
» Miss Potter (2006)
» Cinderella Man (2005)
» Shark Tale (2004)
» Bridget Jones: The Edge Of Reason (2004)
» Cold Mountain (2003)
» Down With Love (2003)
» Chicago (2002)
» Nurse Betty (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Renee Zellweger

Φάνηκε πως έχει άστρο, αφού από την πρώτη της εμφάνιση σε μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή κέρδισε κοινό και κριτικούς. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Renee Kathleen Zellweger γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1969 στο Katy ένα προάστιο του Τέξας, από πατέρα Σουηδό, τον Emil Zellweger, που ήταν μηχανικός και μητέρα Νορβηγίδα, την Kjellfrid Zellweger, που ήταν νοσοκόμα. Eκεί, μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό της τον Andrew.

Η Renne ήταν πολύ δραστήρια. Στο σχολείο ήταν αγοροκόριτσο, έπαιρνε μέρος σε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ ενώ ήταν και cheerleader στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Tον ελεύθερο χρόνο της έκανε γυμναστικές επιδείξεις αφού το πρότυπό της τότε ήταν η Nadia Comanechi. Στην ηλικία των οχτώ προσπάθησε να ασχοληθεί με το μπαλέτο, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως δεν είχε μέλλον και επέστρεψε στα γήπεδα. Στα εννιά πήρε πρακτικά μαθήματα επιβίωσης από τον πατέρα της που της έμαθε, μεταξύ άλλων, ν' αλλάζει λάστιχο και λάδια στο αυτοκίνητό τους, ενώ, την ίδια χρόνια που έφτιαχνε η οικογένεια το νέο της σπίτι, εκείνη πήρε μέρος στο χτίσιμο των θεμελίων και τοποθέτησε και τα πλακάκια!

Παρόλα αυτά, η υποκριτική δεν την άφηνε αδιάφορη και κάπου υπήρχε στη ζωή της καθώς την ίδια περίοδο πήρε μέρος στο Drama Club, μια τηλεοπτική εκπομπή ανεύρεσης υποκριτικών ταλέντων. Το 1987 αποφοίτησε από το σχολείο και γράφτηκε στο University of Texas, στο Austin, στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αργότερα, όμως, μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο το 1991 και έχοντας ήδη πάρει κάποια μαθήματα υποκριτικής, άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δραματική τέχνη παρά για τη δημοσιογραφία. Έλαβε μέρος σε πολλές σχολικές θεατρικές παραγωγές και συχνά πήγαινε στο Ντάλας σε οντισιόν για ρόλους κινηματογραφικών ταινιών η τηλεόρασης. Δούλεψε σε κάποια διαφημιστικά, αλλά βιοποριστικά δούλευε σαν σερβιτόρα.

Σύντομα όμως οι ρόλοι άρχισαν να έρχονται. Εμφανίστηκε στο «Dazed And Confused» (1993), του Richard Linklater, που ήταν και η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά. Ακολούθησαν οι «My Boyfriend's Back» (1993), «Reality Bites» (1994) του Ben Stiller με τον John Avildsen, «8 Seconds» (1994) με τον Luke Perry. Οι ρόλοι πλέον άρχισαν να μεγαλώνουν και εκείνη, το1994, μετακομίζει στο Hollywood προκείμενου να δοκιμάσει τη τύχη της. Εμφανίστηκε στις ταινίες «The Texas Chainsaw Massacre 4: The Next Generation» (1995) και στη μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνιστή τον Rory Cochrane «The Low Life» (1995).

Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε μαζί με σωστές επιλογές. Το 1996 απέσπασε πρόταση για το βραβείο Independent Spirit Καλύτερης Ηθοποιού για τη ταινία «The Whole Wide World» (1996) που πήρε όμως μέτριες κριτικές. Τότε η Renee υποδύθηκε μια δασκάλα του Τέξας την εποχή του 'κραχ', δίπλα στον συγγραφέα της εποχής Robert Howard. Επόμενες σημαντικές δουλειές της ήταν το «Jerry Maguire» (1996) που έγινε μεγάλη επιτυχία, όπου υποδύθηκε μια ανύπαντρη μητέρα που βοήθα τον Jerry Maguire (Tom Cruise) να βρει τον χαμένο αυτοσεβασμό του προσφέροντας του την αγάπη της, και το «A Price Above Rubies» (1997) όπου υποδύθηκε μια προβληματική σύζυγο σε μια εβραϊκή κοινότητα. Ακολουθεί το «One True Thing» (1998) με τους Meryl Streep και Wiliam Hurt.

Επόμενη κίνησή της ήταν να στραφεί στην κωμωδία με τις ταινίες «Nurse Betty» (2000), η οποία ήταν μεγάλη επιτυχία και για την οποία κέρδισε Golden Globe. Ακολουθεί μια άλλη ενδιαφέρουσα συνεργασία στο πλευρό του Jim Carrey στη ταινία των αδερφών Farelly «Me, Myself And Irene» (2000). Με αφορμή τη ταινία ξεκίνησε και η σχέση της Zellweger με τον Carrey, η οποία δεν κράτησε πολύ λόγω των Μ.Μ.Ε., όπως λέγεται.

Στη συνέχεια αφήνει τη σιγουριά του Hollywood και πηγαίνει στην Αγγλία για το «Bridget Jones' Diary» (2001) βασισμένο στο μπεστ-σελερ της Helen Fielding σε σκηνοθεσία της Sharon Maguire. Κερδίζει το ρόλο από βρετανικά αστέρια, όπως την Helena Bonham Carter και την Kate Winslet, και ξεσπά πόλεμος εναντίον της, καθώς ο βρετανικός τύπος δεν μπορεί να χωνέψει ότι την ηρωίδα ενός βιβλίου θρύλου για την Αγγλία θα την ενσαρκώσει μια ξένη. Εκείνη όμως τα κατάφερε μια χαρά αφού πήρε οκτώ παραπανίσια κιλά, δούλεψε σε εκδοτικό οίκο για τις ανάγκες του ρόλου, έμαθε να μιλά με λονδρέζικη προφορά και τελικά... κέρδισε την υποψηφιότητα για Oscar A` Γυναικείου Ρόλου υποδυόμενη την νευρωτική, παρορμητική, γκαφατζού, thirtysomething Bridget.

Τον επόμενο χρόνο ακολουθεί άλλη μια μεγάλη ερμηνεία σε μια σημαντική ταινία, μιας νέας version του «Chicago» που προτάθηκε για 13 Oscar με τη Renee να είναι υποψήφια για Oscar A` Γυναικείου Ρόλου, το οποίο δεν κερδίζει τελικά, αποκομίζοντας μόνο με τη Golden Globe εκείνη τη χρονιά. Ακολουθεί το πολυβραβευμένο «Cold Mountain» (2003) με τη Nicole Kidman και τον Jude Law. Επιτέλους, με αυτή τη δουλεία κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο Oscar (B` Γυναικείου Ρόλου). Όπως ήταν επόμενο, το κασέ της ανέβηκε επικίνδυνα με αποτέλεσμα στις επόμενες δουλειές της να πάρει 8 εκατομμύρια δολάρια για το «Down With Love» (2003) και 25 εκαταμμύρια δολάρια για το «Bridget Jones: The Edge Of Reason» (2004). Το 2005 υποδύεται τη σύζυγο του Russell Crowe στο «Cinderella Man» που αποθεώνεται από τις κριτικές. Την ίδια χρόνια ακολουθεί και η ταινία «Piece Of My Heart» στην οποία εκτός από πρωταγωνίστρια είναι και παραγωγός.

Φέτος θα την δούμε στο «Miss Potter», όπου η Renee μάς ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα και μεταμορφώνεται στη διάσημη Λονδρέζα δημιουργό του λαγού 'Peter Rabbit', Beatrix Potter.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ