CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» The Family Man (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Nicholas Cage

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιτυχημένους πρωταγωνιστές της γενιάς του, ένας Oscar winner που, αν μη τι άλλο, δεν έφτασε ποτέ στα χαμηλά επίπεδα ίσως λόγο του ονόματος του (βλ. Coppola).

Ο Nicholas Kim Coppola γεννήθηκε στο Long Beach της Καλιφόρνια στις 7 Ιανουαρίου 1964 με κληρονομιά ένα βαρύ επώνυμο. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής λογοτεχνίας στο Cal State, ενώ η μητέρα του ήταν γνωστή χορεύτρια και χορογράφος. Θεία του ήταν Talia Shire, γνωστή σταρ από της ταινίες «Rocky» με τον Stallone, ενώ θείος του ήταν ο ακόμα πιο γνωστός Francis Ford Coppola. Ο Nicholas από μικρός είχε μια εμφανή έφεση προς την υποκριτή αλλά δεν είχε την επιθυμία να γίνει ηθοποιός και μια απέραντη αγάπη στα κόμικς.

Οι γονείς του χωρίσαν όταν ήταν δώδεκα χρόνων και έτσι ο μικρός Nicholas μετακόμισε με τον πατέρα του στο San Francisco όπου πήρε της πρώτες του και πολύ σημαντικές γνώσεις πάνω στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία και στην κλασική μουσική. Έτσι, δεν άργησε να έρθει και το ενδιαφέρον του στην υποκριτική που μέχρι τώρα ήταν σε λήθαργο.

Γράφτηκε στο San Francisco Conservatory Theatre για ένα καλοκαίρι. Μετά το πέρας των μαθημάτων μετακομίζουν στο Beverly Hills όπου παρακολούθησε της τάξεις του Λυκείου. Παράλληλα όμως παρακολουθούσε μαθήματα θεάτρου και άρχισε πολύ γρήγορα να αναζητεί ρόλους καταφέρνοντας γρήγορα να κερδίσει μια θέση στο τηλεοπτικό show 'Best Of Times' (1981). Στην αρχή το διάσημο όνομα Coppola ήταν πολύ χρήσιμο και του άνοιγε πόρτες και με αυτόν τον τρόπο κέρδισε το ρόλο του Cameron Crowe στο «Fast Times At Ridgemont High» (1982). Χάρις το όνομα του άνετα κερδίζει και την επόμενη του δουλεία «Valley Girl» (1983).

Τότε ο Nicholas αρχίζει να διαπιστώνει ότι οι παραγωγοί, οι κριτικοί αλλά και το κοινό δεν έδινε και τόση σημασία στον ίδιο και τη δουλειά του αλλά στο όνομα του. Έτσι υιοθέτησε το όνομα Cage δανεισμένο από ένα ήρωα κόμικς, και εισβάλλει στο star system βασισμένος μόνο στο ταλέντο του και ως ένας άσημος, χωρίς όμως να εγκαταλείψει και να χαλαρώσει ποτέ τα δεσμά που είχε ανάμεσα στο θείο του, ο οποίος του έδωσε και τον επόμενο του ρόλο στο «Rumble Fish» (1983).

Οι επόμενοι ρόλοι του ήταν όλοι μεγάλες συνεργασίες: «Racing With The Moon» (1984) με τον Sean Penn, «The Cotton Club» (1984), και το θρυλικό «Birdy» (1984) του Alan Parker, συμπρωταγωνιστώντας δίπλα στον Matthew Modine, που αφορούσε στα ψυχολογικά τραύματα των βετεράνων του Vietnam. Ο πρώτος πραγματικά σοβαρός δραματικός του ρόλος, ήταν στο «Peggy Sue Got Married» (1986) του Francis Ford Coppola με τους Joan Allen και Jim Carrey όπου έπαιζε έναν rocker της δεκαετίας του '50.

Ακολουθεί η ταινία «Moonstruck» (1987) με τη Cher. Ο ίδιος απέσπασε τη πρώτη του πρόταση για Golden Globe ενώ η Cher Oscar A` Γυναικείου Ρόλου. Επόμενη του εμφάνιση στη ταινία «Raising Arizona» (1987) των αδελφών Coen με τη Holy Hunter, όπου και αποκάλυψε το ταλέντο του και στον χώρο της κωμωδίας. Ακολούθησαν οι ταινίες «Vampire's Kiss» του 1988 (ένας τρομακτικός και διεστραμμένος ρόλος, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν δίστασε να φάει μια ζωντανή κατσαρίδα σε μία σκηνή του έργου), «Time To Kill» (1989), «Wild At Heart» (1990), «Wings Of The Apache» (1990), «Zandalee» (1991), και «Deadfall» (1993) του αδελφού του Christopher Coppola.

Σχεδόν απαρατήρητος πέρασε και το 1994, με τις ταινίες «Kiss Of Death» (1994), «It Could Happen To You» (1994) με την Bridget Fonda και «Guarding Tess» (1994) με την Shirley Maclaine. Το 1995 ήταν μια χρονιά σταθμός. Έπαιξε έναν αλκοολικό συγγραφέα στο «Leaving Las Vegas» του Mike Figgis, ταινία η οποία αν και ήταν βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα δεν έκανε μεγάλη επιτυχία του χάρισε όμως το πρώτο του Oscar A` Ανδρικού Ρόλου.

Τώρα οι προτάσεις αρχίζουν να φτάνουν πολυάριθμες στα χέρια του. Πρώτος του ρόλος μετά το Oscar ήταν το «The Rock» (1996) με τον Sean Connery και τον Ed Harris, ακολούθησε το «Face/Off» (1997) του John Woo με τον John Travolta, «Con Air» (1997) του σκηνοθέτη Jerry Bruckheimer, «8mm» (1998) του Joel Schumacher (όπου ενώ η ερμηνεία του ήταν πολύ καλή οι κριτικοί δεν είχαν την ίδια γνώμη με το κοινό), «City Of Angels» (1998), μια διασκευή της μεγάλης επιτυχίας του Wim Wenders, «Wings Of Desire», με τη Meg Ryan (μια ταινία που παραδόξως δεν πήρε και τις καλύτερες κριτικές), «Bringing Out The Dead» (1999) του Scorsese (εδώ δούλεψε για πρώτη φορά μαζί με τη γυναίκα του, Patricia Arquette, που ήταν παντρεμένοι από το 1995) ενώ ακολούθησε το μέτριο «Gone In 60 Seconds» (2000).

Το 2001 ξεκινάει με το χωρισμό του από τη γυναικεία του Patricia. Στο τέλος του καλοκαιριού παντρεύεται την κόρη του Elvis Presley, Lisa Marie, αλλά το Νοέμβριο χωρίζουν. Παράλληλα με την ταραχώδη προσωπική του ζωή βρίσκει χρόνο να ετοιμάσει το «Captain Corelli's Mandolin» (2001) με τη Penelope Cruz και το «A Christmas Carol: The Movie» (2001). Τον επόμενο χρόνο συνεργάζεται με τον John Woo στο «Windtalkers» (2002) και ακολουθεί το «Sonny» (2002), όπου και έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Το 2002 έφερε άλλη μια μεγάλη ταινία, το «Adaptation» του Spike Jonze, που του χάρισε μια υποψηφιότητα για Oscar A` Ανδρικού Ρόλου. Τον επόμενο χρόνο συνεργάζεται με τον Ridley Scott στο «Matchstick Men» (2003).

Ο επόμενος χρόνος ανοίγει για εκείνον με άλλο ένα γάμο, με την εικοσάχρονη τότε Alice Kim. Το πρώτο τους παιδί ήρθε πολύ γρήγορα και του έδωσαν το όνομα του Superman - Kal El. Τον ίδιο χρόνο έρχεται και η πρώτη του μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με το «National Treasure» (2004) που σημείωσε έσοδα εκατό ογδόντα εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό Box Office. Το 2005 έκανε άλλες δυο ταινίες, «Lord Of War» και «The Weather Man» και τον επόμενο χρόνο ακολουθεί άλλη μια επιτυχία με το «World Trade Center» του Oliver Stone.

To 2007 φαίνεται πως είναι μια χρόνια με πολύ δουλειά για τον Nicholas Cage. Μας φέρνει την ταινία φαντασίας «Ghost Rider» με την Eva Mendes και έπειτα με τις παραγωγές «Next» (περιπέτεια βασισμένη σε ένα διήγημα του Philip K. Dick), στο remake του «Bangkok Dangerous», σε σκηνοθεσία των αδερφών Pang, και τέλος με το sequel «National Treasure: Book Of Secrets».


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ