CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Coming Home (2014)
» Shanghai (2010)
» Curse Of The Golden Flower (2006)
» Miami Vice (2006)
» Memoirs Of A Geisha (2005)
» Eros (2004)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Gong Li

Πώς γίνεται άραγε μια γκέισα να μετατρέπεται σε Σκληρή του Μαϊάμι; Γίνεται αν έχει το ταλέντο της Gong Li, με διακρίσεις στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και περισσότερες από 25 ταινίες στο ενεργητικό της!

Η Gong Li γεννήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1965 στο βορειοανατολικό Shenyang. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής Οικονομικών, αλλά η ίδια ήξερε από πολύ νεαρή ηλικία ότι ο χώρος του θεάματος ήταν αυτός που τη συγκινούσε. Στο σχολείο ήταν άριστη στο χορό και το τραγούδι και για αυτές της τις αδυναμίες λίγο έλειψε να παραμελήσει τα υπόλοιπα μαθήματα. Απέτυχε δυο φορές στις εξετάσεις του κολεγίου, αλλά την δέχτηκαν τελικά στο Beijing Central College of Drama το 1985.

Η Gong Li έκανε το ντεμπούτο της με τη ταινία «Red Sorghum» το 1987, μαζί με τον αρκετά μεγαλύτερο και επί χρόνια αρραβωνιαστικό της Zhang Yimou, πρωτεργάτη της κινεζικής κινηματογραφικής άνοιξης (είναι αυτός που την ανέδειξε όσο ήταν σπουδάστρια ακόμη στο Beijing Central College of Drama). Η ταινία αυτή κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου την ίδια χρονιά. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στις ταινίες «Codename Cougar» (1987) και «Terracotta Warrior» (1989), αλλά κέρδισε τα πλήθη με τη βραβευμένη με Oscar «Ju Dou» το 1990. Επόμενη ταινία της ήταν η «Raise The Red Lantern» (1991), η οποία συγκέντρωσε πλήθος διθυραμβικών κριτικών.

Τον επόμενο χρόνο, ξεχωρίζει η ταινία «The Story of Qiu Ju» (1992). Αφού έκανε συχνές αλλαγές παίζοντας διαφορετικούς χαρακτήρες κάθε φορά κατάφερε και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την ίδια χρονιά. Ακολούθησε η ταινία «Mary from Beijing» (1992) και η εκπληκτική ταινία του Chen Kaige «Farewell, My Concubine» (1993), η οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών. Το 1994 πρωταγωνίστησε στη ταινία «To Live» και τον επόμενο χρόνο στη «Shanghai Triad».

Το 1995, μετά το τέλος της σχέσης της (επαγγελματικής και προσωπικής) με τον Zhang Yimou, παντρεύτηκε το μεγιστάνα καπνοβιομηχανίας της Σιγκαπούρης Ooi Hoe Soeng. Από τότε θα εμφανιστεί σε δύο ακόμα από της ταινίες του Kaige, τις «Temptress Moon» (1996) και «The Emperor And The Assassin» (1999). Το 1997, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ρόλο στ' αγγλικά, δίπλα στον Jeremy Irons στο «Chinese Box». Επόμενη ταινία είναι η «Piao Liang Ma Ma» («Breaking The Silence», 1999), η οποία κέρδισε Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2000. Η ταινία γυρίστηκε στη χώρα της, την Κίνα, στην οποία - όπως η ίδια έχει δηλώσει - προτιμάει να δουλεύει περισσότερο αντί του εξωτερικού. Αλλωστε, είναι πιστή στους ίδιους δημιουργούς, μιας και έκανε επτά ταινίες με τον Zhang Yimou και άλλες τρεις με τον Chen Kaige, οι οποίοι συνηθίζουν να δημιουργούν μοναδικούς ρόλους γι' αυτήν.

Το 2003 έπαιξε στη ταινία «Zhou Yu's Train». Το 2004 εμφανίστηκε στη σπονδυλωτή παραγωγή «Eros», πρωταγωνιστώντας στο 'επεισόδιο' του Wong Kar Wai «The Hand». Τον επόμενο χρόνο, οι δυο τους ξανασυνεργάζονται στο «2046», ενώ πρωταγωνιστεί και στο αριστουργηματικό «Memoirs Of A Geisha». Στη συνεχεία τις δόθηκαν δυο πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο Hollywood, πρώτα με το «Miami Vice» (2006) του Michael Mann και έπειτα με το θρίλερ «Hannibal Rising» (2007).

Μέχρι και σήμερα η σχέση της με τα Φεστιβάλ είναι στενή. Στο Φεστιβάλ των Κανών είναι πλέον μόνιμη καλεσμένη (και συχνά μέλος της κριτικής επιτροπής), ενώ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου της προσφέρθηκε η θέση της προέδρου της κριτικής επιτροπής το 2000. Ο πιο ενδιαφέρων τίτλος που της έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, είναι αυτός της 'Officier des Arts et des Lettres' από τη γαλλική κυβέρνηση το 1988. Ακόμα το περιοδικό People την έχει συμπεριλάβει σε μια από τις λίστες του για τους 50 ομορφότερους ανθρώπους. Η ερμηνεία της στην ταινία «Ba Wang Bie Ji» («Αντίο Παλλακίδα Μου») περιλήφθηκε στις 100 καλύτερες όλων των εποχών από το περιοδικό Premiere.

Την έχουμε δει σε διαφημίσεις της L' Oreal, αλλά και ως πρέσβειρα της UNESCO. Στη χώρα της είχε εκλεγεί 'βουλευτής του λαού', ένας τίτλος που δίνει συμβουλευτική εξουσία για τρέχοντα θέματα. Σήμερα μένει στο Hong-Kong με τον σύζυγό της, ενώ επανειλημμένα δέχεται άπειρες προτάσεις από το Hollywood, στις οποίες, όμως, δεν έχει ακόμη υποκύψει.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ